fbpx
mamaia-litoral

Entertainment in Mamaia

Chiar dacă am terminat serialul meu de 4 episoade despre Mamaia am descoperit că sunt mult mai multe lucruri despre care putem să vorbim. De ce să vorbim despre ele? Păi în primul rând multă lume nu știe chiar atât de multe lucruri despre Mamaia. S-a creat o imagine strict prin intermediul televiziunilor care prezintă Mamaia doar din două puncte de vedere: prețuri mari și entertainment. Știu că astea dau cel mai bine la rating dar cred că implică discuții mai largi decât cele două minute de la știri. Dacă ați urmărit articolele mele precedente cu patronii, angajații, localnicii și turiștii ați văzut că am încercat să prezint lucrurile cât mai aproape de realitate (chiar dacă dintr-un punct de vedere personal).

O să încerc să vă scriu aici despre entertainment urmând să revin într-un articol ulterior și la prețurile mari care sunt prezentate peste tot ca un lucru definitoriu pentru Mamaia. Vreau să precizez că voi exclude entertainmentul pregătit de fiecare hotel în parte, asta ar trebui să facă parte din politica fiecăruia de a atrage cât mai mulți clienți. Hopa, iar am găsit un nou subiect de articol.

Entertainment în Mamaia

Am reluat titlul articolului pentru că sună foarte pompos și cineva ar crede că această stațiune chiar are un plan de entertainment. Eu cred că nu are. De fapt care este entertainment-ul in Mamaia? Eu îl văd împărțit în mai multe categorii: de zi, de seară și de noapte. Și mai cred că trebuie sprijinit și îndrumat de autoritățile locale chiar dacă nu se pot implica în gestionarea acestora.



Da, orice stațiune cred că ar trebui să aibă și un entertainment de zi. Și asta ar trebui să includă: aqua park, parc de golf, închiriere de biciclete, locuri de joacă pentru copii, jocuri nautice, croaziere. Sunt mult mai multe probabil dar nu-mi trec acum prin cap. Poate mai adăugați voi. Acum, câte din cele de mai sus sunt disponibile în Mamaia și câte sunt sprijinite și îndrumate (ajutate) de autoritățile locale? Câte sunt verificate să vadă dacă respectă norme de siguranță și de exploatare? Da, sunt câteva care există însă managementul lor este lăsat în totalitate la deținătorul lor. Și aici cred eu este prima mișcare greșită pe care o fac autoritățile.

Hai să vă dau un exemplu: croazierele. În Mamaia există faimoasa pasarelă de plimbat care are, cică, la capătul ei loc de acostare pentru ambarcațiuni de croazieră. Ați încercat vreodată să mergeți la mijlocul zilei pe pasarelă? Ca să ajungi în capătul ei îți ia câteva minute bune. După aia se adaugă și timpul de așteptare, croaziera în sine și întoarcerea. Plus revenirea la hotel (sau plaja hotelului). Jumătate de zi este pierdută în condițiile în care croaziera în sine nu durează mai mult de 2 ore. De la toate calculele astea au pornit și cei zeci de deținători de mici ambarcațiuni. Și au concluzionat (ca și mine dealtfel) că nu e rentabil. Și atunci ce fac ei: acostează unde vor, iau 15 oameni și îi plimbă 15 minute până în larg și înapoi. Nimeni nu înțelege nimic dintr-o croazieră, nu apucă decât să facă câteva poze la țărm de la 2 km de mal. Și vin înapoi fericiți neștiind că a fost o mică păcăleală de a face o croazieră în largul Mării Negre.

Beach Marina entertainment

Păi și sunt soluții? Eu văd câteva. În primul rând infrastructura. Da, aici trebuie implicare mare din partea primăriei. Cred că se pot face în trei sau patru locuri din Mamaia mici marine unde să poată acosta în condiții de siguranță ambarcațiuni care să ia turiști și să-i plimbe cu adevărat în largul mării. Cum au făcut pasarela asta lungă cred că este posibil să facă și niște marine mai mici și mult mai aproape de țărm ca să poată să fie ușor accesibile de către turiști. Apoi interzicerea apropierii de mal a micilor ambarcațiuni și redirecționarea fiecăreia către aceste marine. Unde pot fi și mai ușor de controlat și din punct de vedere al fiscalizării serviciilor pe care le prestează. Poți să te duci cu 10 lei la slip când te urci lângă mal prin apa. Te interesează atunci dacă îți dă bon fiscal? Dacă ar fi într-o marină unde probabil poate să fie un loc pentru pază și supraveghere e mai ușor să fie controlați. Și nu numai din punct de vedere fiscal ci și al siguranței pasagerilor, echipajului și ambarcațiunii. 

Și exemplul explicat de mine pe larg se poate aplica către toate tipurile de entertainment/sport pentru timp de zi. Hai să vă mai dau un exemplu: lacul Siutghiol este mort din punct de vedere al entertainment-ului (inclusiv croaziere). Are un potențial enorm de exploatare (din câte am auzit, că eram mic pe vremea comunismului, a fost mult mai bine exploatat atunci). Oare de ce să nu luăm lucrurile bune din trecut și să le adaptăm la anul 2017. Și cred că e mai ușor decât pe partea mării. 

Entertainment de seară

Aici includ concerte, spectacole, teatru și multe altele. Cum se lasă seara, începem să stăm mult mai bine. S-a trecut deja de la grotescul carelor alegorice și prezentărilor de modă care aveau exclusivitatea entertainmentului de seară de sâmbătă în Mamaia la concerte și spectacole diversificate și chiar și teatru. E mult mai bine dar ar trebui extins puțin și în celelalte zile ale săptămânii. Fie că sunt încurajate talente tinere sau trupe mai puțin cunoscute dar care își pot face puțină reclamă cred că ar fi loc ca și în timpul săptămânii să se mai întâmple ceva pe scena aia goală. Și nu numai pe scena aia de la cazino. Și cea de la Cleopatra. Cu siguranță că vor apărea pentru că am văzut implicare mai mare în zona asta.

www.ct100.ro
Sursa: www.ct100.ro

Entertainment de noapte

Aici Mamaia stă cel mai bine. Pentru asta este renumită. De la beach-baruri, cluburi mai mici sau mai mari, locații mai selecte sau mai rustice Mamaia excelează noaptea. Și asta atrage mulți tineri, doritori de distracție. Stăm bine la concerte, festivaluri dar mai puțin la infrastructura necesară. Fiecare organizator se descurcă cum poate, parcările sunt un coșmar și traficul la fel. În rest toate sunt bune și frumoase. Și aici se poate îmbunătăți puțin prin facilități acordate celor care organizează concerte mari și festivaluri.

Concluzii:

  • dacă la articolul cu tipurile de turiști vă spuneam că Mamaia este împărțită între nord și sud, la entertainment (oricare ar fi el) Mamaia este împărțită între lac și mare. Totul este concentrat pe mare, lacul este 0 din acest punct de vedere; Ar fi bine dacă autoritățile locale și-ar face un plan de entertainment care să ia în considerare și lacul prin sprijinirea celor care vor să organizeze activități acolo și nu blocuri de locuit sau hoteluri. 
  • departament separat și implicat la primărie, cu oameni tineri și profesioniști pentru a crea acest plan de entertainment și marketing al stațiunii. Cam la asta se rezumă informațiile despre Mamaia pe site-ul Primăriei Constanța.
  • planul general de entertainment al stațiunii să fie discutat cu hotelierii punctual. Poate au și ei idei care ajută toată stațiunea, nu numai anumite businessuri. Adică o întâlnire la care doar asta să se discute. Fără să vina mamuții din turism să zică ca la el în față nu se udă iarbă de către primărie.

Mai ziceți și voi pentru că sunt multe de făcut din punctul ăsta de vedere. Aștept comentariile voastre și o să le notez pe toate undeva și dacă voi avea ocazia le voi prezenta cuiva care le poate transmite până la autorități. Ca de obicei,  mă ajută și un share ca să vadă cât mai mulți și să comenteze.

În curând articol despre infrastructura din Mamaia și împrejurimi.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: