fbpx
Cazino Mamaia

Analiza de prețuri în turism – preferata jurnaliștilor

Prețurile de pe litoral

Am articolul ăsta de mult în cap. Se tot plimbă pe acolo, își mai schimbă forma, se mai ascunde o perioadă, dar revine mereu. Așa că m-am hotărât să-l scriu. Am văzut și o postare a colegului meu Dragoș de la Iaki legată de miștourile care se fac pe seama tarifelor șezlongurilor în Mamaia. Am învățat de mult că cei care înjură prin social media legat de prețuri sunt, în general, cei care-și permit vacanțe ieftine sau deloc și caută mereu să plătească cât mai puțin, indiferent de confort. Vedeți că am zis în general, nu i-am inclus pe toți pentru că mai sunt și unii care înjură din individie, frustrare și multe alte motive care nu au legătură cu realitatea. Nu am nicio problemă cu cei cu care poți avea un dialog chiar dacă sunt de altă părere, însă argumentată. 

Cazino MamaiaAdevărul este întotdeauna la mijloc. Numai că sunt niște factori care îl înclină câteodată spre o parte. Mai întotdeauna de partea care nu trebuie.

Vi se pare că sunt prea dur? Nu sunt. Nu toată lumea are capacitatea intelectuală de a face comparații, de a analiza. Pentru ei este scump pentru că nu și-l permit sau bun pentru că e ieftin. Când trebuie să-ți iei un lucru, orice, de la farfurii până la mașină vezi câți bani ai și îți cumperi ce-ți poți permite. Sunt și excepții care își cumpără (în rate de obicei) lucruri care nu sunt în concordanță cu stilul lor de viață dar nu-și dau seama că nu vor fi mai bine văzuți. Degeaba îți iei bemveu sau merțan și stai într-o garsonieră cu chirie.

Când vine vorba despre vacanță, mare parte știu unde este limita lor. Aceștia își caută cazare în funcție de cât își pot permite.  Dar ce face românul când la televizor i se spune că la prețul la care a găsit el o vacanță de o săptămâna în Bulgaria, Grecia, etc, stă la Mamaia doar o noapte. Cei din primul paragraf încep să-i înjure pe nenorociții aia din Mamaia care le iau banii din buzunar și nu le dau nimic în schimb, au gândaci în cameră și le dau mâncare proastă. Pentru că asta văd.

Portul TomisDe ce numai știri negative despre litoralul românesc?

Am ajuns la miezul articolului meu. Criticarea permanentă a litoralului românesc de către unele televiziuni prin știri, reportaje, emisiuni și crearea falsei senzații de litoral scump și prost de ani și ani de zile. Încerc să găsesc explicațiile pentru toate aceste știri negative și am trecut mai jos mai multe variante posibile pe care vă rog să le comentați. Cu unele nu sunt de acord nici eu 100% dar am tot citit de-a lungul timpului multe păreri și vreau să includ cât mai multe:

  1. Varianta unu este tristă. Avem ziariști, jurnaliști, „redactori” care fac aceste emisiuni sau știri pe genunchi, fără să facă o paralelă corectă a vacanțelor și care să arate echidistant ce este bine și rău în toate zonele (în România, Bulgaria sau Grecia că astea le compară toți mereu). Deși toți au reporteri locali care le spun și arată că nu este chiar așa. Însă la TV în România trebuie să se dea 80% știri negative ca să se uite lumea (inundații, furturi, accidente, etc).
  2. Varianta doi pe care o trec deși cred (mai degrabă sper!!!) că nu este reală ar fi o campanie menită să ducă lumea către agențiile de turism mari care trimit turiști în alte țări pentru că astfel câștigă mai mult decât dacă i-ar trimite în țară. De ce? Pentru că în țară te duci cu mașina ta, nu-ți iei avion, mai dai și un telefon la hotel și negociezi cu el, mai cumperi de la Kaufland niște mici și bere și ai păcălit o masă. Când pleci afară ți-e frică că totul costă mai mult ca la noi (totul în afară de cazare) și atunci iei cazare, charter, mese, excursii de aici. Și agențiile câștigă comision din asta, cum este și normal. Asta e de dezbătut dar prea s-au dat drumu la toate avioanele către destinațiile de vacanță și la noi încă ne gândim dacă deschidem restaurantele. Pe bune?
  3. Chiar așa este. Litoralul nostru este scump și prost. Aici dați-mi voie să nu fiu de acord. Știu că sunt zone, hoteluri, restaurante și orice altceva care arată foarte prost, au servicii execrabile, etc. Dar credeți-mă că nu mai sunt majoritare pe litoral în nicio stațiune. La televizor se arată doar ceea ce este nasol. Aș vrea să văd ziua în care o televiziune vine și arată o tentativă de terasă care îmbolnăvește clienții cu mâncarea și în aceeași știre arată o altă terasă care gătește respectând toate condițiile sanitare. Pentru că sunt și astfel de terase. A fost la un moment dat o campanie la Pro TV cu Inspectorul PRO. Foarte bine că au arătat în ce condiții nasoale se pot caza unii clienți, cum arată o stațiune sau cum se fac gogoșile în căzi de către comercianții ambulanți. Aș fi vrut să arate ÎN ACEEAȘI PROPORȚIE (pentru că au arătat, dar foarte puțin) și lucrurile bune care se fac.

Bun, acum că am trecut de asta să mergem puțin la jurnaliștii care ne spun cât de scump este la Mamaia.

Litoralul românescÎnvârteala prețurilor

Eu nu am fost în Grecia în vacanță până acum. Vreau să mă duc și eu și știu exact ce caut și ce vreau. Îi rog însă pe cei care au fost mult în Grecia în vacanță să-mi spună, foarte onest, care este stațiunea din Grecia care se compară cu Mamaia, care este stațiunea care se compară cu Costinești și care sunt stațiunile care se compară cu Eforie Nord, Sud, Venus, Olimp. La fel și pentru Bulgaria și Turcia. Pentru că vreau să le spun și eu tuturor televiziunilor care fac comparații să compare mere cu mere, pere cu pere și căpșuni cu căpșuni. Hai să vă văd. Spuneți voi cu cine se compară Mamaia ca să pot face și eu o analiză corectă.

Mamaia este scumpă pentru că așa a devenit datorită dezvoltării ei. Mamaia este altceva. Aici sunt cele mai scumpe hoteluri, cele mai tari cluburi, cele mai bune șosele și cele mai multe restaurante. De ce? Pentru că mulți oameni cu bani au călătorit în ZONE SCUMPE, nu la ieftineală (devin un pic de Dana Budeanu aici dar nu se poate altfel), le-a plăcut acolo și au vrut să facă business și în România din asta. Da, există și business-uri cu lux în România. Da, nu și le permite toată lumea. Nu toți ne putem lua Mercedes și Porsche. Unii ne mai luăm și Renault. Asta nu înseamnă ca e prost Renault-ul. Este fix ceea ce știi că îți permiți pentru viața ta. Da, și Mamaia are lucruri nasoale. Pun pariu că numai pe astea le-ați văzut la TV. Și apoi vi s-a spus că o cameră costă 400 euro.

Cat de scump este litoralul nostru?

Până să-mi scrieți voi am încercat să compar Mamaia cu ceva. M-am oprit la Mykonos în Grecia pentru că am auzit că este o stațiune de petreceri, cluburi, restaurante mișto. La fel cum este și Mamaia.

Am ales 2 nopți în perioada 3-5 iulie 2020. Pentru 5 stele am găsit 11 hoteluri acolo cu prețuri pentru două nopți între 2.393 lei pe cameră și 12.200 lei pentru un apartament cu un dormitor și living și piscină proprie. În Mamaia sunt doar două hoteluri de 5 stele cu prețuri pentru același weekend între 1.862 lei și 4.148 lei. Acum, voi care înjurați și comentați ironic spuneți-mi care este mai bun dintre ele. Le-ați încercat serviciile și la Mykonos și la Mamaia și puteți spune că nu se compară cele din Grecia cu Mamaia? De ce? Nu frate, voi comparați Mamaia cu Albena.

Făcea un ziarist o observație legată de faptul că eu spun că televiziunile vor să țină oamenii lipiți de ele și să-i prostească ca să poată să vândă reclamă. Păi nu-i așa? Asta e businessul lor. Televiziunile, radiourile, ziarele și revistele trăiesc din reclamă. Și trebuie să-i țină pe oameni acolo cât mai mult. Cum poți face asta? Incitandu-i la discuții, arătându-le cât de bogați sunt unii (indiferent dacă sunt oameni cinstiți care au muncit toată viața lor pentru businessul ăla), arătând numai lucruri negative din societate și din ce se întâmplă în viața de zi cu zi. De ce? Pentru că grosul telespectatorilor lor este dat de oameni fără multă carte, de analfabeți funcționali și de cei de o vârstă mai înaintată care cred că la televizor se spune întotdeauna adevărul. Pentru că asta este România din păcate. O țara cu o majoritate de oameni ca cei de mai sus, o țara săracă, coruptă, fără educație serioasă și fără oameni profesioniști care să o conducă. Nu am avut răbdare să caut câți dintre oamenii activi cu un job și până în 45 de ani își mai iau informațiile doar de la TV (și mai și cred în ele).

Hai că am ajuns de la comparații de prețuri la altceva. Am rugămintea către cei de la televiziuni care fac știri de turism, că de la facebook-iști nu am ce să cer. Ia comparați vă rog Albena cu Neptun sau Venus. Hai curaj. Sau vi se pare ca nu se compară? De ce? Am făcut-o și eu. Albena, 4 stele, același weekend, la mai puțin de 3 km de centrul stațiunii ca să nu ia și Balcic. Că așa se face. Compari ceva asemănător ca să vezi cum e. Am găsit 12 hoteluri de 4 stele cu prețuri între 1.052 lei și 1.536 lei pentru all inclusive. Toate hotelurile peste 200 de camere. De ce e important asta? Pentru că prețul de cost al camerei scade cu cât ai mai multe camere de vânzare (atunci când le ai ocupate pe toate) și îți permiți să dai un tarif mai mic pentru că o să câștigi la volum. Oare știu asta jurnaliștii care compară tarife? Oare cum or face bulgarii all inclusive păstrând siguranța turiștilor în această perioadă sunt tare curios. De ce nu vă duceți pe la bulgari cu camera ascunsă să vedeți ce măsuri și-au luat? La noi, la Venus, în aceeași perioadă prețurile sunt de la 718 lei cu mic dejun, 1.328 lei cu cină și 1.914 lei cu all inclusive într-un complex foarte mișto pe care-l știu. Ia adunați benzina până la Albena, alte taxe pe care le mai plătiți. S-ar putea ca all inclusive-ul nostru de la Venus să fie mai ieftin. Cu siguranță e mai bun pentru că îi știu pe cei de la Mera.

Vacanta la mareHai să facem comparația reală

Acum aștept de la voi să-mi spuneți cu cine să compar stațiunile românești (pe bune) și eu revin cu comparațiile de prețuri și le trimit și pe adresa redacțiilor. 

Pentru că știu că am o bulă cu care să discut și să dezbat mă aștept totuși la discuții civilizate și pertinente, cu argumente dacă se poate. Și mai e ceva. Când comparați o stațiune nu este suficientă doar asemănarea cât de cât, comparați și numărul si nivelul hotelurilor, investițiile făcute acolo, numărul total de camere, etc. Ia spuneți-mi, voi ați compara Antalya cu ceva de pe litoralul românesc? Eu nu aș avea cu ce să o compar pentru ca Antalya nu își are corespondent la noi. Și atunci prețurile de acolo și de aici sunt pentru două produse diferite, ceea ce vă ziceam la început despre mere și pere.

Hai că sunt curios dacă putem să facem o comparație reală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

20 comments

%d blogeri au apreciat: