Prețurile de pe litoral
Am articolul ăsta de mult în cap. Se tot plimbă pe acolo, își mai schimbă forma, se mai ascunde o perioadă, dar revine mereu. Așa că m-am hotărât să-l scriu. Am văzut și o postare a colegului meu Dragoș de la Iaki legată de miștourile care se fac pe seama tarifelor șezlongurilor în Mamaia. Am învățat de mult că cei care înjură prin social media legat de prețuri sunt, în general, cei care-și permit vacanțe ieftine sau deloc și caută mereu să plătească cât mai puțin, indiferent de confort. Vedeți că am zis în general, nu i-am inclus pe toți pentru că mai sunt și unii care înjură din individie, frustrare și multe alte motive care nu au legătură cu realitatea. Nu am nicio problemă cu cei cu care poți avea un dialog chiar dacă sunt de altă părere, însă argumentată.
Adevărul este întotdeauna la mijloc. Numai că sunt niște factori care îl înclină câteodată spre o parte. Mai întotdeauna de partea care nu trebuie.
Vi se pare că sunt prea dur? Nu sunt. Nu toată lumea are capacitatea intelectuală de a face comparații, de a analiza. Pentru ei este scump pentru că nu și-l permit sau bun pentru că e ieftin. Când trebuie să-ți iei un lucru, orice, de la farfurii până la mașină vezi câți bani ai și îți cumperi ce-ți poți permite. Sunt și excepții care își cumpără (în rate de obicei) lucruri care nu sunt în concordanță cu stilul lor de viață dar nu-și dau seama că nu vor fi mai bine văzuți. Degeaba îți iei bemveu sau merțan și stai într-o garsonieră cu chirie.
Când vine vorba despre vacanță, mare parte știu unde este limita lor. Aceștia își caută cazare în funcție de cât își pot permite. Dar ce face românul când la televizor i se spune că la prețul la care a găsit el o vacanță de o săptămâna în Bulgaria, Grecia, etc, stă la Mamaia doar o noapte. Cei din primul paragraf încep să-i înjure pe nenorociții aia din Mamaia care le iau banii din buzunar și nu le dau nimic în schimb, au gândaci în cameră și le dau mâncare proastă. Pentru că asta văd.
De ce numai știri negative despre litoralul românesc?
Am ajuns la miezul articolului meu. Criticarea permanentă a litoralului românesc de către unele televiziuni prin știri, reportaje, emisiuni și crearea falsei senzații de litoral scump și prost de ani și ani de zile. Încerc să găsesc explicațiile pentru toate aceste știri negative și am trecut mai jos mai multe variante posibile pe care vă rog să le comentați. Cu unele nu sunt de acord nici eu 100% dar am tot citit de-a lungul timpului multe păreri și vreau să includ cât mai multe:
- Varianta unu este tristă. Avem ziariști, jurnaliști, „redactori” care fac aceste emisiuni sau știri pe genunchi, fără să facă o paralelă corectă a vacanțelor și care să arate echidistant ce este bine și rău în toate zonele (în România, Bulgaria sau Grecia că astea le compară toți mereu). Deși toți au reporteri locali care le spun și arată că nu este chiar așa. Însă la TV în România trebuie să se dea 80% știri negative ca să se uite lumea (inundații, furturi, accidente, etc).
- Varianta doi pe care o trec deși cred (mai degrabă sper!!!) că nu este reală ar fi o campanie menită să ducă lumea către agențiile de turism mari care trimit turiști în alte țări pentru că astfel câștigă mai mult decât dacă i-ar trimite în țară. De ce? Pentru că în țară te duci cu mașina ta, nu-ți iei avion, mai dai și un telefon la hotel și negociezi cu el, mai cumperi de la Kaufland niște mici și bere și ai păcălit o masă. Când pleci afară ți-e frică că totul costă mai mult ca la noi (totul în afară de cazare) și atunci iei cazare, charter, mese, excursii de aici. Și agențiile câștigă comision din asta, cum este și normal. Asta e de dezbătut dar prea s-au dat drumu la toate avioanele către destinațiile de vacanță și la noi încă ne gândim dacă deschidem restaurantele. Pe bune?
- Chiar așa este. Litoralul nostru este scump și prost. Aici dați-mi voie să nu fiu de acord. Știu că sunt zone, hoteluri, restaurante și orice altceva care arată foarte prost, au servicii execrabile, etc. Dar credeți-mă că nu mai sunt majoritare pe litoral în nicio stațiune. La televizor se arată doar ceea ce este nasol. Aș vrea să văd ziua în care o televiziune vine și arată o tentativă de terasă care îmbolnăvește clienții cu mâncarea și în aceeași știre arată o altă terasă care gătește respectând toate condițiile sanitare. Pentru că sunt și astfel de terase. A fost la un moment dat o campanie la Pro TV cu Inspectorul PRO. Foarte bine că au arătat în ce condiții nasoale se pot caza unii clienți, cum arată o stațiune sau cum se fac gogoșile în căzi de către comercianții ambulanți. Aș fi vrut să arate ÎN ACEEAȘI PROPORȚIE (pentru că au arătat, dar foarte puțin) și lucrurile bune care se fac.
Bun, acum că am trecut de asta să mergem puțin la jurnaliștii care ne spun cât de scump este la Mamaia.
Învârteala prețurilor
Eu nu am fost în Grecia în vacanță până acum. Vreau să mă duc și eu și știu exact ce caut și ce vreau. Îi rog însă pe cei care au fost mult în Grecia în vacanță să-mi spună, foarte onest, care este stațiunea din Grecia care se compară cu Mamaia, care este stațiunea care se compară cu Costinești și care sunt stațiunile care se compară cu Eforie Nord, Sud, Venus, Olimp. La fel și pentru Bulgaria și Turcia. Pentru că vreau să le spun și eu tuturor televiziunilor care fac comparații să compare mere cu mere, pere cu pere și căpșuni cu căpșuni. Hai să vă văd. Spuneți voi cu cine se compară Mamaia ca să pot face și eu o analiză corectă.
Mamaia este scumpă pentru că așa a devenit datorită dezvoltării ei. Mamaia este altceva. Aici sunt cele mai scumpe hoteluri, cele mai tari cluburi, cele mai bune șosele și cele mai multe restaurante. De ce? Pentru că mulți oameni cu bani au călătorit în ZONE SCUMPE, nu la ieftineală (devin un pic de Dana Budeanu aici dar nu se poate altfel), le-a plăcut acolo și au vrut să facă business și în România din asta. Da, există și business-uri cu lux în România. Da, nu și le permite toată lumea. Nu toți ne putem lua Mercedes și Porsche. Unii ne mai luăm și Renault. Asta nu înseamnă ca e prost Renault-ul. Este fix ceea ce știi că îți permiți pentru viața ta. Da, și Mamaia are lucruri nasoale. Pun pariu că numai pe astea le-ați văzut la TV. Și apoi vi s-a spus că o cameră costă 400 euro.
Cat de scump este litoralul nostru?
Până să-mi scrieți voi am încercat să compar Mamaia cu ceva. M-am oprit la Mykonos în Grecia pentru că am auzit că este o stațiune de petreceri, cluburi, restaurante mișto. La fel cum este și Mamaia.
Am ales 2 nopți în perioada 3-5 iulie 2020. Pentru 5 stele am găsit 11 hoteluri acolo cu prețuri pentru două nopți între 2.393 lei pe cameră și 12.200 lei pentru un apartament cu un dormitor și living și piscină proprie. În Mamaia sunt doar două hoteluri de 5 stele cu prețuri pentru același weekend între 1.862 lei și 4.148 lei. Acum, voi care înjurați și comentați ironic spuneți-mi care este mai bun dintre ele. Le-ați încercat serviciile și la Mykonos și la Mamaia și puteți spune că nu se compară cele din Grecia cu Mamaia? De ce? Nu frate, voi comparați Mamaia cu Albena.
Făcea un ziarist o observație legată de faptul că eu spun că televiziunile vor să țină oamenii lipiți de ele și să-i prostească ca să poată să vândă reclamă. Păi nu-i așa? Asta e businessul lor. Televiziunile, radiourile, ziarele și revistele trăiesc din reclamă. Și trebuie să-i țină pe oameni acolo cât mai mult. Cum poți face asta? Incitandu-i la discuții, arătându-le cât de bogați sunt unii (indiferent dacă sunt oameni cinstiți care au muncit toată viața lor pentru businessul ăla), arătând numai lucruri negative din societate și din ce se întâmplă în viața de zi cu zi. De ce? Pentru că grosul telespectatorilor lor este dat de oameni fără multă carte, de analfabeți funcționali și de cei de o vârstă mai înaintată care cred că la televizor se spune întotdeauna adevărul. Pentru că asta este România din păcate. O țara cu o majoritate de oameni ca cei de mai sus, o țara săracă, coruptă, fără educație serioasă și fără oameni profesioniști care să o conducă. Nu am avut răbdare să caut câți dintre oamenii activi cu un job și până în 45 de ani își mai iau informațiile doar de la TV (și mai și cred în ele).
Hai că am ajuns de la comparații de prețuri la altceva. Am rugămintea către cei de la televiziuni care fac știri de turism, că de la facebook-iști nu am ce să cer. Ia comparați vă rog Albena cu Neptun sau Venus. Hai curaj. Sau vi se pare ca nu se compară? De ce? Am făcut-o și eu. Albena, 4 stele, același weekend, la mai puțin de 3 km de centrul stațiunii ca să nu ia și Balcic. Că așa se face. Compari ceva asemănător ca să vezi cum e. Am găsit 12 hoteluri de 4 stele cu prețuri între 1.052 lei și 1.536 lei pentru all inclusive. Toate hotelurile peste 200 de camere. De ce e important asta? Pentru că prețul de cost al camerei scade cu cât ai mai multe camere de vânzare (atunci când le ai ocupate pe toate) și îți permiți să dai un tarif mai mic pentru că o să câștigi la volum. Oare știu asta jurnaliștii care compară tarife? Oare cum or face bulgarii all inclusive păstrând siguranța turiștilor în această perioadă sunt tare curios. De ce nu vă duceți pe la bulgari cu camera ascunsă să vedeți ce măsuri și-au luat? La noi, la Venus, în aceeași perioadă prețurile sunt de la 718 lei cu mic dejun, 1.328 lei cu cină și 1.914 lei cu all inclusive într-un complex foarte mișto pe care-l știu. Ia adunați benzina până la Albena, alte taxe pe care le mai plătiți. S-ar putea ca all inclusive-ul nostru de la Venus să fie mai ieftin. Cu siguranță e mai bun pentru că îi știu pe cei de la Mera.
Hai să facem comparația reală
Acum aștept de la voi să-mi spuneți cu cine să compar stațiunile românești (pe bune) și eu revin cu comparațiile de prețuri și le trimit și pe adresa redacțiilor.
Pentru că știu că am o bulă cu care să discut și să dezbat mă aștept totuși la discuții civilizate și pertinente, cu argumente dacă se poate. Și mai e ceva. Când comparați o stațiune nu este suficientă doar asemănarea cât de cât, comparați și numărul si nivelul hotelurilor, investițiile făcute acolo, numărul total de camere, etc. Ia spuneți-mi, voi ați compara Antalya cu ceva de pe litoralul românesc? Eu nu aș avea cu ce să o compar pentru ca Antalya nu își are corespondent la noi. Și atunci prețurile de acolo și de aici sunt pentru două produse diferite, ceea ce vă ziceam la început despre mere și pere.
Hai că sunt curios dacă putem să facem o comparație reală.
Foarte bun si documentat. Felicitari
Multumesc. Mai era de lucrat totusi 🙂
Salutare,
Foarte bun spirit de scriitor si interesant articol.
Dar stiind cum stau lucrurile nu ai cum sa nu te enervezi cand citesti asemenea aberatii. Ori esti mult prea subiectiv ori proprietar de business( ups … pleonasm ). Lucruri bune sunt extrem de putine raportat la potential. Preturi ??? … te rog pe tine sa cauti preturi in Bulgaria la hotel de 4 stele sa vezi ca e comparativ cu un apt in mamaia nord de max 2 camere. Nu mai zic de Grecia, Mediterana sau Egee, altceva … Te rog frumos ia site-ul asta si uite-te la preturi: booking.com si dupa te re rog sa radem impreuna de cei care dau aceeasi bani sau chari mai mult pt o vacata pe litoralul nostru :)))))) Aici se pun serviciile, ospitalitatea, calitatea restaurantelor, peisajele, plajele cu nisip fin si apa cristalina etc. ( pestele proaspat si restaurantele pe malul marii accesibile tuturor este un subiect separat.)
Arata-mi tu te rog atractiile din Cta sau din alta statiune si eu iti dau echivalent in Bulgaria, Grecia sau Turcia de 2 ori mai bune la acelasi pret. Mentionez si faptul ca dpdv geografic este singura comparabila deoarece este la Marea Neagra. Grecia sau Turcia avand peisaje, mare Mediteraneana, Egee sau Marmara, cu totul altceva atat ca plaje, peisaje cat si ca experiente. Este valabil si la preturi, te rog din suflet arata-mi locatia pe care vrei tu sa o promovezi si eu iti dau echivalent mai bun intr-una din cele 3 tari + multe alte beneficii pentru un turist istet.
Apropos stiai urmatoarele:
1. Toate fructele de mare vin in mare parte din Bulgaria, Turcia si Grecia. Deci la noi sunt congelate. Din pacate la noi statul de drept/stang ce o fi el nu permite exploatarea. Este valabil si pentru peste marin intr-o proportie de 70%. Pacat, nu ? Dar asta inseamna coruptie.
2. Stiai ca acesti corupti PNL,PSD si mama lor care mai sunt, ingreuneaza in mod void traficul la principalele puncte vamale spre mare vara ? Ma refer la Vama Veche si la vama Giurgiu. Te rog sa mergi de curiozitate sa vezi cat de fluid este la intoarcere in tara si cum este cand iesi. De ce ?? Pai simplu, pt ca vor sa descurajeze turismul in afara. Si atunci vrei sa spui ca PRO TV minte ? Raspuns: NU. Din fericire au ramas doar PRO TV si DIGI 24 in materie de stiri obiective in tara. Faptul ca arata situatia trebuie sa ne motiveze sa facem mai bine nu sa cautam scuze patetice.
3. Ai fost in Mamaia Nord ? Raspunsul este foarte posibil DA!!! deoarece ai business acolo probabil. Cum este cand ai constructie de 16 etaje roz, langa constructie de 2 etaje galbena, langa constructie de 5 etaje verde samd. toate la 7 metri una fata de alta ? Sau cand stai la coada 2 ore din Mamaia Nord pana in orasul Constanta bara la bara pe o distanta de doar 6 KM ? Ai vazut o ploaie peste medie in sezon de vara in Mamaia Nord ? Eu am crezut ca a venit marea peste noi! Nu canalizare, nu infrastructura … construit haotic si un aglomerat de beton in detrimentul spatiilor verzi … deci ciuciu peisaje, natura samd.
Mai sunt multe de spus dar astea ne dor pe noi cel mai mult asa ca nu ma intind, sper ca ai inteles ideea.
Acestea fiind spuse, te rog frumos promoveaza-ti business-ul in alt fel!
Te pup!
PS: Tare ”istet” trebuie sa fii ca sa mergi pe litoralul nostru cu banii cu care poti merge in Grecia sau Turcia! Dar daca vrei sa iti bati joc de bani si de tine insuti … fiecare e liber sa faca ce vrea!
Astept cu interes raspuns, mai ales la preturi ca sa iti pot da echivalent in Mediterana si in alte conditii!
Toate cele omenesti!!!
Mulțumesc mult pentru comentariu. Probabil ca nu ai citit si altceva de pe blog. Asta este o pagina personala, nu promovez niciun business. Si daca as fi promovat vreun business l-as fi facut tot cum as vrea eu ca e pagina mea 🙂 Articolul meu nu se refera la locul unde ar trebui sa-si faca cineva vacanta ci la altceva. Am pus intrebarile acolo, eu astept raspunsuri legate de intrebarile mele, nu cat de frumos este in alta parte ca stiu asta.
Bravo. Bine punctat. Asta e si principiul meu, de ce sa isi bata joc de mine pe banii mei, cand ma pot simti bine in BG sau GR pe aceeasi bani.
Duceti-va frate in Grecia si Bulgaria, care e problema? N-o sa planga nimeni sa stiti, astia mai “prostuti” o sa continue sa aleaga Mamaia. Problema e ca voi nu va permiteti, ati vrea sa fie totul moca, punctul 1 e graitor: haleala si probabil bautura. Ai fost decent cand i-ai numit “isteti”, de fapt vroiai sa scrii cocalari, te-am completat eu, deci stati cat mai departe de Mamaia, lasati-o asa cum e…
Salut! Iti propun sa compari mamaia cu sunny beach. Alegi doua cluburi din mamaia si le pui langa cacao beach si bedroom cafe ( sa nu mai vorbim de preturile bauturilor ), apoi verifici tarifele la majestic si royal helena park cu nyota si phenicia ( atentie la facilitatile incluse ). Dupa ce te lamuresti, o sa vezi despre ce vorbesc. Renunta la booking.com, ca stim ce comisioane aplica si cauta tarifele ( eventual la o agentie ) pe un sejur de 7 nopti, te rog. 🙂
Vlad, îți mulțumesc mult. O să fac comparația propusă de tine. Promit să revin cu ea. Însă ce mă doare este că cei de la TV fac comparația de la booking.com care nu este canalul de vânzare cel mai important al unui hotel care să dea și prețul de referință. Până una alta pe el îl avem că și comparator de prețuri la vedere.
Salut Razvan. Nu sunt fan litoralul romanesc desi dupa ultimele vizite acolo (scurte) mi-am mai schimbat parerea (prejudecatile) in bine. Cred insa, fara sa sustin de la inceput teza ca Mamaia e mai scumpa decit Mykonos, ca daca vrei sa compari mere cu mere si capsuni cu capsuni, etc. nu poti totusi sa compari Mamaia cu Mykonos. Da! Mamaia este pentru Romania ceea ce ar putea sa fie Mykonos pentru Grecia anume „the best of”. Dar e cam si cum ai compara Logan ca e cea mai buna masina pe care o avem noi romanii (vorba vine) cu Porsche care e cea mai buna masina a nemtilor; sunt cele mai bune raportat la nivelul local de valori dar diferenta e imensa. Asa ca eu as compara Mamaia cu Paralia Katerini care este cea mai populara statiune din partea de nord a Greciei, unde abunda hoteluri, restaurante, distractia si chiar si plaja e similara. Te las sa cauti tu traifele si sa le compari. Cred ca turistii adevarati, cei care nu sunt circotasi in Romania asa cum i-ai descris mai sus, o sa prefere Bulgaria si Grecia nu neaparat pentru pret ci mai ales pentru calitatea serviciilor. Nu generalizam, peste tot sunt exceptii, cu plus si cu minus. Am vazut si eu pe fcbk deunazi „glumita” cu sezlongul mai scum la Mamaia decit la Dedeman si culmea intimplarii e ca mesajul era distribuit de niste persoane care locuiesc inafara deci care habar nu au despre realitatea de pe litoralul romanesc. Doar ca pe de alta parte, unele tarife la astfel de servicii „aditionale” sunt speculative pe litoralul nostru (ca deh, daca tot ai venit la plaja si vrei sa stai comod, plateste dom’ne!). Eu in Grecia am platit intre 3 si 10 euro/zi pentru un sezlong,poti spune ca nu e nici ieftin nici scump, e in functie de zona. si acolo si la noi insa nu este obligat sa il cumperi, nisipul pe spinare e gratuit…Vreau sa spun in final ca pentru hotelierii de pe litoralul romanesc situatia asta trebuie sa le dea permanent de gindit ca sa fie preocupati de calitatea serviciilor, in primul rind. Tarifele cred ca sunt discutabile ca nivel atita timp cit sezonul in Romania e de vreo 2-3 luni iar in Grecia de vreo 6 luni si de aici si posibilitatile de a le scadea/creste…
Salut Horațiu. Îți mulțumesc pentru că mi-ai scris. Mi-a plăcut foarte mult faptul că ai spus că Mamaia este pentru România ce este Mykonos pentru Grecia, păstrând proporțiile bineînțeles. Problema tarifelor de pe litoralul nostru nu este neapărat reflectată în, să-i spunem așa, „lăcomia” celor de aici. Sunt business-uri care au cheltuieli pe tot parcursul unui an cu utilități, angajați, etc și venituri într-o perioadă foarte scurtă de timp. La acestea se adaugă și taxe plus alte cheltuieli necesare asigurării unui confort și a unor servicii bune. Să știi că sunt din ce în ce mai multe hoteluri și la noi care au servicii decente spre bune și prețuri destul de ok. Sunt într-adevăr și excepții cu hoteluri cu tarife mari dar un alt factor care influențează tariful, pe lângă cheltuieli, este și cererea. Toată lumea vrea la noi să vina între 15 iulie și 15 august. Creându-se cerere foarte mare pentru camere în acea perioadă este normal că orice om de business să profite mărind prețul. Cam cum au făcut cei cu măștile în lunile martie-aprilie. După ce s-a reglat cererea prețurile au scăzut. Așa este și la mare, prețurile din capete de sezon sunt sensibil mai mici și poate comparabile cu alte zone. Da, știu, sunt mulți care încă nu acordă servicii conform standardului dar, cu timpul, vor fi sancționați de către clienți. Mă enervează rău când se spune, la general, că bulgarii și grecii au servicii mai bune știind totuși că sunt multe hoteluri și la noi care chiar se implică și încearcă să ofere servicii foarte ok și se vede prin reviewuri.
Horațiu, si din articol si din comentariul tău se omit niște factori foarte importanți în aceste comparații pe care le faceți din punct de vedere al business-ului: Grecia si Turcia au sezon de aproape 6 luni, România și Bulgaria de 3 luni cu indulgență. Că Marea Neagră e mai urâtă decât Mediterana sau Egeea, si asta e adevărat, dar nu poti sa impuți unui operator economic sa reducă prețul pt ca e marea urâtă. Calitatea serviciilor la terasele Grecești este fix aceeasi ca la terasele românești. Fructele de mare si pestele din restaurantele de profil din România care se respectă este PROASPĂT, se aduce zilnic din Grecia sau Bulgaria si chiar România când este sezon. Sunt multe locatii de calitate si pe litoralul românesc, însă unde vrei servicii trebuie sa si platesti, e valabil peste tot: cel mai bun ospatar este si cel mai scump si asa mai departe. După toate comentariile pare ca grecii si bulgarii au alte formule de business fata de români, obtinand profit cu preturi la jumatate, sau “patronii” de pe litoralul românesc fac milionul de euro profit pe sezon. Să fim serioși….caută pe olx afaceri de vânzare in Mamaia si ai să găsești zeci de terase in zone centrale de vânzare sau inchiriere la preturi derizorii; oare de ce? Foarte putini reusesc sa le faca rentabile. Preturile practicate sunt dictate de rentabilizarea business-ului si de cerere si oferta; cei care nu au supraviețuit, nu au reusit sa atraga turisti nici dupa ce au coborat preturile la pragul minim de rentabilitate, prin urmare au închis. Cu siguranță sunt cateva exceptii care stabilesc pretul in functie de cerere si oferta, iar pe segmentul de lux oferta este foarte mica si e normal ca preturile sa fie foarte mari, dar astea sunt doar exceptii. Astea sunt condițiile pe litoralul românesc, nu putem prelungi vara la 6 luni sau planta pești colorați în Marea Neagră, cum de altfel niciodată nu putem produce o pereche de blugi mai ieftin decât în Asia.
Nu am cum sa fiu de acord cu tine, dar nici sa nu fiu.
In mare ai dreptate. Insa, pretul ala dat la un hotel in Bulgaria, Grecia sau Turcia se reflecta si in serviciile si facilitatile oferite. Hotelurile dotate cu locuri de joaca, piscine si restaurante versus hotelurile de la noi de pe litoral care au preturi la fel sa mai mari si nu au aceste lucruri. Pentru ca… lumea fuge in concedii mai lungi in alte parti pentru servicii. Sa ii zambeasca si sa se comporte frumos personalul si in restaurant si la piscina.
Si nu putem sa vorbim de 50-100 de lei sezlongul. Este o „japca” de toata jena daca pot sa spun asa.
Sunt mult prea multe de spus, insa este de dezbatut si ce am spus aici si nu s-a atins foarte bine in articol.
Salut Claudiu. Mulțumesc. Să știi că sunt și la noi hoteluri cu piscine și locuri de joacă pentru copii foarte ok. Nu reușim să ajungem probabil la nivelul resorturilor din Bulgaria, Grecia și Turcia însă sunt mulți care reușesc să ofere servicii. Eu știu hoteluri din Mamaia și din Venus care sunt foarte mișto și unde personalul zâmbește și se comportă foarte bine. Nu neg însă că sunt și multe locuri unde serviciile lasă de dorit. Acum, că avem toți mască, zâmbetul ne-a cam dispărut 🙂 Cât despre prețul șezlongurilor este și aici de discutat. Uneori prețul este singurul criteriu de selecție al clienților și probabil cei care au prețurile astea la asta se gândesc. Fiecare are propria viziune despre cum sa faca business si daca ramane cu pretul de 50/100 lei cu sezlongurile goale probabil le va scadea. Sunt și zone chiar în Mamaia cu 15 lei/șezlong.
Pe litoralul romanesc este bataie de joc. Preturi mari, nesimtire, lene, smecheri , totul de la patroni, chelneri, cameriste. Da, este frumos litoralul romanesc , superb, dar cand este gol.
Mulțumesc Daniela pentru comentariu. Deși este un pic generalizat nu pot să te contrazic. Cum facem să le schimbăm însă?
[…] 11 secunde ago11 min readAdd comment Written by Razvan Next article Analiza de prețuri în turism – preferata jurnaliștilor […]
Sure Mykonos to Mamaia., Dubai to Bucuresti. Same comparrision as Dacia to Mercedes. Go to greece before you write articles about a place you never been.
If you want to compare level of services, quality of water, quality of food.. look for the cheapest island in greece.
5 stars in Romania means amenities not services, there are not even 4 star hotels in mamaia.
And before anyone comments, YES i worked 20 yrs in Hospitality in Canada and Greece before my 12 yrs here in Romania.
Hello Georgios. Thank you for the comment. Of course that the comparison is forced. I did not write articles about a place that i never been to. I was just trying to find a place on these countries very similar to Mamaia regarding the hotels and night life. We cannot compare Mediterranean Sea with Black Sea. Until now nobody told me the exact place that i can compare with Mamaia. If i do not find it why to compare prices if there is not a place like this (with all the problems that we have). So people should take the prices as they are because they will not find anywhere what are finding here?
V-am raspuns si pe LinkedIn, ati omis un singur lucru, sa explicati ca este o problema veche, pe vremea ceausescului erau exact aceleasi nemultumiri: preturile mari din Mamaia. Am raspuns, mergeti in Grecia sau Bulgaria, nu e nicio problema, Mamaia va fi in continuare full in timpul sezonului estival. La fel facem toti, ne place o locatie, luam in considerare faptul de a plati un pret mai mare.
Asa cum am comentat si pe fb: Nu stiu cum se face, dar in toata lumea asta oamenii incearca din tot sufletul sa isi promoveze tara, zona, orasul in care traiesc chiar daca e o vagauna sau un satuc amarat…numai la noi in Romania cum incepe sezonul de vara sau de iarna atat presa cat si populatia incep sa arunce cu noroi in stațiunile de la munte sau mare, sa dea exemple negative, sa caute cele mai mari preturi… pana la urma nu te pune nimeni sa stai la 5 stele … te duci si dormi pe plaja…e gratis… Atata dusmanie, rautate nu am mai vazut in alte tari… Sa vezi si ghizii cat de frumos vb de amaratele lor de satuce de prin cele mai indepartate zone ale lumii… multi ghizi in Romania se plang turistilor si vb despre lucruri negative, coruptie, salarii mici, preturi mari…hello treziti-va …turistul vine sa se simtă bine, sa ii vb despre lucruri frumoase, istorie, geografie, traditii nu despre problemele noastre…vrea sa ramana in minte cu povesti frumoase, cu imagini frumoase…daca ii arati numai gropi si gunoaie in loc sa pui accent pe peisaj, lucruri pozitive , turistul va ramane cu un gust amar dupa vizita…nu stim sa ne promovăm si sa „vindem” ce avem….
Litoralul nostru arata mult mai bine decat multe alte plaji si stațiuni din lumea asta (nu spun ca e cel mai cel…nu il compar cu stațiunile de top din lumea asta…se poate si mai bine, dar e si mult mai rau…vai fiji…vai caraibe…pai sunt zone in care daca ai iesit din resort- complexul hotelier de lux de 4-5* iti este frica sa mergi pe strada …e lumea a 3-a…)…dar noi de ce sa vb frumos despre țărișoara noastra , de ce sa nu o promovăm…mai bine sa aruncam vorbe urâte, mai ales in presa, sa ajunga si pe la straini care vor zice : daca ei vb asa urat de tara lor, inseamna ca nu se merita sa mergem acolo… Putinii turisti straini care au ajuns la noi in tara, au fost placut surprinși de frumusetea acestei tari…numai noi nu o vedem si am ramas cu mentalitatea sa ne fie rusine cu noi, cu locul de unde venim si sa lăudăm ce au altii, sa apreciem alte tari mai mult…Pai in situatia asta stati la aeroport si orice turist străin vine in tara trimiteti-i in Grecia, Spania, Bulgaria, Caraibe…chiar luati-le bilete de avion gratis ca sa va felicite ca i-ati scapat din „tara asta groaznica”