Brad de Craciun

Brăduleț, brăduț drăguț

Vin sărbătorile, vin sărbătorile, vin ...

Imediat după jumătatea lunii Noiembrie încep să mă gândesc din ce în ce mai mult la sărbătorile de iarnă. Luna Decembrie e plină de zile festive. Începând de la Sfântul Andrei (da, știu că e în Noiembrie) pe care-l sărbătorim și noi de 6 ani, apoi 1 Decembrie, 6 decembrie, Crăciunul, Revelionul plus încă trei onomastici în familie fac din luna Decembrie cea mai sărbătorită lună a anului. Așa că trebuie să ne pregătim din timp pentru ea.

Este momentul când încep să caut decorațiuni de Crăciun. Întâi mă opresc la brazi de Craciun, să văd care mai sunt ultimele tendințe, apoi la accesorii. Noi am rezolvat problema asta a bradului de ceva timp și o să vă povestesc cum. În fiecare an însă îmi aduc aminte cu drag de sărbătorile de Crăciun din copilărie.

Brad de Craciun
Sursa: e-sarbatoare.ro

Atmosfera Crăciunului

Brăduleț, brăduț drăguț,
Ninge peste tine
Haide, hai în casa mea
Unde-i cald și bine.

Pom de Anul Nou te fac
O, ce bucurie
Cu beteală-am să te-mbrac
Și steluțe o mie.

Și fetițe și băieți
Bătând din mânuțe
Ne-om juca și ți-om cânta
Cântece drăguțe.

Câți dintre noi nu am recitat poezia asta? Când am fost mici la grădiniță sau acum, când suntem mai mari, pentru a-i ajuta pe piticii noștri să o învețe.

Bradul împodobit este unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului. Acum, când deja afară miroase puțin a iarnă începem să ne gândim din ce în ce mai mult la Crăciun.

Sursa: e-sarbatoare.ro

Zile rămase până la Crăciun

Mi-am petrecut toată copilăria în comunism. Sărbătorile de iarnă, mai ales într-un oraș mic ca Sinaia, erau prilejul unor bucurii de care nu aveam parte în restul anului. Începând cu banalele bomboane de pom (da, alea în care ne-am rupt toți dinții), pe care le puneam în brad dar nu apucau decât vreo două seara de Crăciun. Apoi portocalele și bananele care se găseau doar de sărbători până la cadourile pe care le primeam sub brad. Ne bucuram pentru toate la fel de mult cum se bucură copii din ziua de astăzi când primesc cadouri foarte scumpe pe care le solicită în avans și se asigură că nu uită moșul ce își doresc ei.

Nu mi-am făcut niciodată vreo listă cu ce îmi doresc de Crăciun pentru că nu am fost niciodată genul care își dorea neapărat ceva foarte mult. Ce primeam, cu aia mă jucam. Totuși țin minte că cel mai impresionat am fost în ultimul an de grădiniță când Moș Crăciun (sau Gerilă) mi-a adus un aparat de vizionat diafilme. M-am uitat la ele până am ars becul.

Mos Craciun
Cadoul de care imi aduc aminte de la gradinita.

Bradul din copilărie

Hai să vorbim puțin și despre brazii de Crăciun din copilăria mea. Ați crede că, fiind din Sinaia și având pădurea practic în spatele blocului, am avut mereu brad de Craciun natural. De fapt nu este chiar așa. Pe vremea comunismului nu aveam voie să tăiem brazii. Asta nu împiedica pe nimeni, mai toată lumea se ducea în pădure să-și taie un brad. După sărbători, la ghena de gunoi era un munte de brazi uscați.

Eu am avut întotdeauna brad artificial în casă. De fapt în cele două case pentru că sărbătoream și la părinți și la bunicii care stăteau la două minute de noi. O singură dată am fost și eu în pădure (pe la vreo 10, 11 ani) să iau brad și după ce ne-am chinuit să ne suim în unii mai înalți ca să le tăiem vârful am așteptat să vină seara ca să ne furișăm cu ei în casă fără să ne vadă nimeni.

Brad de Craciun Sinaia
Cu bunicii de Craciun prin 1982

Mult mai important decât tipul bradului (natural sau artificial) a fost întotdeauna cum îl decoram. Și cum, pe vremea aceea, erau la modă decorațiunile hand made, cu câteva zile înainte de Crăciun ne apucam să le confecționăm. Scara pisicii, diferite betele, globuri din lemn, traforaje, etc. Plus globurile pe care le păstram cu grijă de la an la an și foarte rar spărgeam vreunul. Cred că dacă mă uit prin casă pe la bunica-mea le mai găsesc.

Brad, colecția 2020

Acum, în 2020, sper că am învățat cât mai mulți ce bine este să lăsăm bradul să crească în pădure fără să îi mai luăm noi vârful ca să-l ținem două-trei săptămâni în casă până se usucă. Mirosului de brad îi stă cel mai bine în pădure. Sau sub formă de spray, lumânare sau odorizant cu miros de brad la noi în casă.

Acum sunt la modă brazii artificiali. De ce? Am nenumărate motive să cred asta. Hai să vedem mai jos câteva dintre ele.

Brad natural versus brad artificial

Trăim într-o lume civilizată (unii dintre noi). Vrem să mergem în natură și să respirăm aer curat. Vrem să salvăm pădurile ca să mai poată să facă o plimbare la munte și copiii noștri peste 20-30 ani. Hai să începem cu gestul asta micuț. Pentru că eu sunt avocatul bradului artificial o să vă spun de ce să-l alegeți pe acesta.

Sursa: e-sarbatoare.ro

Voi ați reușit vreodată să aveți un brad natural perfect? Cu crengile stufoase și egale? Fără trunchi strâmb? Sunt foarte greu de găsit. În nici un caz dacă mergem noi în pădure. In piață/market/mall probabil la niște prețuri astronomice. Un brad artificial însă este făcut în așa fel încât să arate perfect și să poată fi împodobit cât mai ușor.

Dar cum alegem un brad artificial? Cum facem diferenta intre unul bun si unul foarte ieftin. Avem varianta simpla: mergem pe site la cei de la E-sarbatoare. Dupa ce analizati brazii artificiali oferiti de ei si ii comparati cu altii, veti vedea diferenta. Eu am facut asta comparandu-i cu cel pe care-l am eu.  Brazii lor sunt bogati, au aspect apropiat de cei naturali si arata foarte bine. Am avut odata ghinionul sa cumpar un bradut mic ieftin dintr-un supermarket (nu-i dau numele), pentru ca era la oferta. Cand l-am desfacut mi s-a facut mila si de le nu numai de mine. Dupa ce i-am vazut pe cei de la e-sarbatoare.ro, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l schimb si pe al meu. Il am deja de 6, 7 ani si acum, cand piciul s-a facut baiat mare si ajunge din ce in mai sus vrea sa impodobeasca el bradul.

Dacă în cazul bradului natural varianta era una singură, verde, în cazul celor artificiali, îți poți alege dintr-o multitudine de variante. Fie că îți dorești unul alb, argintiu, auriu sau chiar în mai multe nuanțe de verde îți poți găsi tot ce îți dorești. Sau îți poți alege unul colorat sau 3D sau nins, cu conuri, cu vâsc și mulți alții. Ai putea chiar să-ți iei un bradut artificial mai mic. Clar aici a câștigat bradul artificial pentru ca ți-l poți alege în funcție de gusturile tale sau de decorațiunile cu care  intenționezi să-l impodobesti.

cover_esarbatoare
Sursa: e-sarbatoare.ro

Un brad natural este de obicei mai scump decât un brad artificial. Însă bradul artificial are și avantajul că-l poți ține mai mulți ani fără să se deterioreze. Se depozitează ușor (să nu uitați să păstrați cutia în care a venit) și este mereu ca nou. Așa că anul următor vă rămân mai mulți bani de cadouri.

Da, știu, e frumos să miroasă a brad. Ok, luați-vă un odorizant. În rarele ocazii când am avut brad natural pe mine a picat mereu scoaterea lui din casă. Acum știu că sunt și vecini care îl aruncă direct pe geam (chiar, mai știți pe cineva care face asta?). Dacă însă are crengile puțin mai mari și trebuie să treci cu el de uși și holuri prin casă te-ai scos. Curățenie generală scrie pe tine. Stai și aduni acele alea până nu mai poți. Sau mai sunt cazuri când acele mici făpturi gingașe și cuminți numite animale de companie se joacă foarte blând cu braduțul vostru până îl dărâmă și îi cad toate acele pe lângă hârtia pe care ați pus-o voi ca să vă fie ușor la strâns.

Hai cu Crăciunul!

Hai că v-am povestit multe și mai e un pic și vine Crăciunul. Sfatul meu: salvați brăduții ăștia naturali, luați-vă un brad artificial frumos pe care să-l țineți mai mulți ani și variați tema decorațiunilor. Nu de alta dar dă urât pe facebook și nu e ecologic să postați un brad natural care nu este cel mai reușit.

*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020. Este o noua ediție de SuperBlog unde particip după cele din toamna si primavara trecută. Găsiti pe blog toate articolele din concursurile mele SuperBlog.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment