fbpx
Talea casa de la țară

Casa de la țară

Sat de munte
Sursa: Unsplash

Mare parte dintre noi avem sau am avut bunici la țară. Vacanțele la casa de la țară rămân cele mai frumoase amintiri, mai ales din perioada de până la liceu. În timpul liceului prioritățile din vacanța de vară erau altele 😛 . Majoritatea amintirilor pe care le am cu casa de la țară sunt dinainte de Revoluția din 89 și puțin după, cam până pe la 14 ani.

Să vă spun întâi unde este. Se află într-o zonă în care oricine și-ar fi dorit să meargă la bunici. La munte, într-un sat destul de izolat la 8 km de DN1, în Talea, Județul Prahova. Destul de aproape de Sinaia, locul meu de naștere așa că drumul până acolo nu dura foarte mult. Acum fac până acolo jumătate de oră cu mașina. Pe vremuri dura mai mult. În primul rând pentru că nu aveam mașină. Trebuia să mergem cu trenul până într-o haltă de după Comarnic și apoi cu „rata” pe care trebuia să o prindem neapărat dacă vroiam să ajungem. Cam două ore maxim dura tot drumul.

Talea casa de la țară
Sursa: infoturismbreaza.ro

Odată ajunși în sat, după ce te dădeai jos din mașină și te izbea mirosul de fân, bălegar și fum de la focul cu lemne totul se schimba. Deși în Sinaia am trăit cu pădurea în spatele blocului, deci pot spune că aveam natura aproape, nu se compară cu senzația pe care o ai într-un sat de munte. Sunetele făcute de animale, de căruțe, diferitele zgomote specifice, clopotul bisericii, toate acestea îți rămân întipărite în minte toată viața și, la maturitate, încerci să le regăsești, după cum scriam și eu în articolul anterior.

Casa de la țară
Sursa: cunoastelumea.ro

Mi-a plăcut dintotdeauna casa bunicilor. Mie și celor aproximativ 20 de verișori care ne vedeam pe acolo. Aproape jumătate locuiau în sat și restul în Sinaia și București. Atunci când ne vedeam mare parte dintre noi acolo, vă dați seama ce se întâmpla. Casa se afla la capătul satului cu grădină, pomi fructiferi și fâneață mare în spate. Bunicii mei aveau vaci, oi, porci, găini ca orice gospodărie respectabilă din vremea aia. Ne implicau și pe noi în treburile gospodărești ceea ce ne plăcea foate mult. Eu mă băgam la spart lemne, curățenie prin grădină, strâns fân. Nici atunci nu-mi plăcea să mă trezesc de dimineață să dau mâncare la animale. Dar tuturor ne plăcea o cană de lapte proaspăt, direct din galeată, după muls. Și nu am pățit nimic dacă am băut așa nepasteurizat și neprocesat și nici măcar fiert. De obicei părinții noștri împreună cu bunicii se ocupau de mici renovări prin casă. Și la o casă bătrâneasca este mereu ceva de făcut.

Tigla metalica pentru acoperis
Sursa: www.vindem-ieftin.ro

Ce bine ar fi fost să se fi inventat pe atunci internetul și comenzile online. Mai ales că se găseau cu greu materiale de construcție. Și alea care se găseau local erau din cele mai slabe calitativ. Îl și văd pe bunică-miu cum ar fi intrat pe net, ar fi căutat depozit materiale de construcții și ar fi dat peste Vindem Ieftin. Să vezi atunci negocieri cu cei 9 copii ce fel de țiglă metalică să ia sau ce pavaj să pună de la bucătărie până la camere. Nu uit cum, atunci când ploua, treceam în fiecare dimineață pe niște pietre mari băgate în pământ ca să ajungem de acolo unde dormeam în bucătărie. Și în bucătărie mirosea mereu a mâncare bună. Era locul în care ne strângeam toți seara sau atunci când ploua. Mi-aduc aminte că odată a plouat foarte tare și s-a stricat ceva la cotețul porcilor. Ce n-aș fi dat să intru imediat pe vindem-ieftin.ro și să comand niște plăci OSB, țeava metalică și plasă sudată. În două zile maxim era la noi și nu se mai chinuiau cu improvizații.

Atunci când era frumos afară însă eram toți prin grădină, pe toate coclaurile și ne jucam fără să-și facă cineva probleme ca ne pierdem. Toate grădinile erau ale noastre. Știți săritorile alea dintr-o grădină în alta? Acolo era distracția cea mai mare. Dacă erau și ceva fructe coapte mâncam până ne apuca durerea de burtă. Și atunci să vezi coadă la wc-ul din fundul curții. Uite, dacă aș schimba ceva din trecut, asta ar fi unul dintre ele. Aș fi făcut o toaletă, chiar dacă afară, separat de casă dar ar fi pus gresie și faianță de baie.

Livada de munte
Sursa: fotobartesch.wordpress.com

Îmi mai aduc aminte cu plăcere când mergeam la râu să spălam covoarele. Deși era doar un pârau mai măricel, drumul până acolo prin pădure și joaca pe malul pârâului erau printre activitățile pe care nu trebuia să le scap în vacanță. Mi-aduc aminte că ne jucam odată și a început o ploaie torențială. Pârâul s-a umflat în câteva clipe și am trecut cu greu de pe un mal pe celălalt. Ce spaimă au tras ai noștri atunci. Noi eram mai puțin speriați dar am ajuns acasă uzi până la piele. Ne-am băgat toți în patul din bucătărie cu o cană de lapte și un colț de mămăligă în mână și am povestit de parcă fusesem în aventura vieții noastre.

La cosit
Sursa: natgeo.ro; poza de Anamaria Iuga/MTR

Ați fost vreodată la cosit? Eu am fost, am și cosit până m-a certat bunică-miu ca las jumătate din iarbă și mai trebuia să treacă el încă odată după mine. Dar strângeam fânul, îl făceam căpițe și săream în ele. Mâncam toți jos, la umbra unui copac, adulții băgau și un shot sau mai multe de țuica. Și ne întorceam toți seara, făceam un grătar și adormeam instant când se făcea întuneric. Fără televizor, fără tabletă. În schimb dacă am fi avut smartphoane câștigam concursuri de fotografie și făceam o grămadă de bani. Sau făceam recenzii video pentru materialele de construcții pe care le cumpăram.

Nu am mai reușit să ajung de mult pe la casa de la țară. Bunicii nu mai sunt, însă un unchi are grijă de casa bătrâneasca. Vreau să-mi fac timp să mă duc până acolo să retrăiesc amintirile din vacanțele de vară. Nu știu dacă mai miroase la fel, nu știu dacă s-a modificat ceva, nu mai știu nimic. Promit că fac și poze și un articol scris sau video. Duceți-vă la bunicii de la țară dacă mai sunt. Ajutați-i să-și renoveze casa. Acum e simplu, poți comanda totul de pe vindem ieftin. Lor o să le faci o bucurie mare dar peste timp o să te mai poți duce acolo și să-ți amintești de vacanțe de vară, de prieteni și de mirosurile copilăriei.

Din păcate nu am poze de la Talea. Am ales câteva poze reprezentative de pe net să mă ajute să ilustrez mai bine textul. O să fac poze multe când ajung prima dată acolo.

*Acest articol a fost scris pentru competiția #SuperBlog2019, unde sunt înscris pentru prima dată în această toamnă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

%d blogeri au apreciat: