Să ridice mâna sus cine nu vrea o casă de vacanță. Știu că voi vedea și mâini ridicate. Da, este și pentru voi articolul ăsta. Chiar dacă preferați să mergeți din hotel în hotel și să descoperiți multe locuri noi. Și mie îmi place. Dar într-un final visez, ca atunci când nu am chef să merg la un hotel și nici să stau în apartamentul meu de la bloc, să am o căsuță a mea. Undeva unde să mă duc fără rezervare, indiferent dacă plouă, ninge sau e caniculă.
Nu va urma un articol tehnic unde să vă dau toți pașii care trebuie făcuți pentru a avea o casă de vacanță. O să vă spun ce aș face eu mai întâi. Aș intra pe https://www.aia-proiect.ro/ și, înainte de a mă uita la proiecte de case, m-aș duce în secțiunea de blog. Acolo găsesc foarte multe lucruri legate de pașii premergători construcției unei case. Sunt absolut sigur că o firmă de proiectare, așa cum este și AIA Proiect te va lămuri clar despre ce trebuie făcut. Și pentru că am ajuns la acest stadiu am căutat pe site-ul lor proiecte case cu mansardă. Este un bun loc de plecare de la care să-ți personalizezi casa ta. Eu visez la o mansardă cu un geam mare pe tavan pe care să văd și lumina soarelui dar să și aud picăturile atunci când plouă. Și, bineînțeles, să văd stelele.
Știu că în adâncul sufletului toți ne dorim asta într-un fel sau altul. Fie că e casa părinților dintr-un orășel mic de munte sau casa bunicilor de la țară. După ce vizităm lumea și umblăm prin diferite locuri, toți vrem să mergem undeva să ne relaxam și să petrecem clipe minunate cu familia și prietenii.
Oricât de feng shui ai amenaja apartamentul tău din oraș sau chiar casa în care locuiești atunci când te duci la casa de vacanță totul se schimbă. Chiar dacă ai mici lucruri de reparat, modificat sau amenajat, ieșirea din mediul tău de zi cu zi îți aprovizionează sufletul și mintea cu un boost de serotonină. Asta îți va schimba starea de spirit în locul oricăror medicamente sau suplimente ai lua.
Visez în ultimul timp la o casă de vacanță. Poate că e vârsta, felul meu de a fi sau oboseala și stresul din oraș dar vreau să am o casă a mea de vacanță. M-am tot gândit dacă să fie la munte, la mare sau în altă parte. Fiind născut în Sinaia, dar locuind la bloc toată perioada cât am stat acolo, aș fi atras de o casă de vacanță la munte. Acum, că stau la mare și mă bucur de ea (de mare) 8 luni pe an în perioada când e cea mai frumoasă (octombrie-mai), mi-aș face o casă de vacanță undeva la mare. Dar într-o zonă mai puțin turistică. Mai există așa ceva? La noi sigur nu.
Până la finalul articolului o să vă spun și ce aș alege: munte sau mare.
Acum să mergem mai departe cu visul meu. Dacă voi aveți altfel de păreri puteți să scrieți în comentarii și le discutăm împreună.
Când vrei o casă de vacanță ai două opțiuni. Cumperi una deja făcută, variantă în care nu mai ai bătăi de cap dar accepți viziunea altuia despre conceptul de casă de vacanță. Sau cauți ceva deja făcut ce se apropie de idealul tău. Sau îți creezi casa visurilor tale. Chiar dacă va dura mai mult poți găsi și aici metode să scapi de bătăi de cap. Eu aș merge pe a doua variantă.
Cel mai important pentru mine este însă cum pornești în construcția casei de vacanță ideale. Am văzut de-a lungul timpului multe exemple cum să nu faci o construcție. Sunt foarte convins că respectarea tuturor pașilor îți va aduce garanția că în final o să ai ce îți dorești respectând și legea și pe cei cu care trăiești în comunitate.
Așa că, pentru a începe un asemenea proiect îți trebuiesc următoarele.
1. Un teren pe care să te asiguri încă de la momentul achiziționării că se poate construi. Am exemple în care proprietarul nu știa că trec anumite conducte și cabluri pe deasupra și pe dedesubt făcând foarte grea construcția unui imobil.
2. Timp pentru documentare. Când mă refer la documentare nu mă refer la faptul că vreau să te uiți pe site-uri unde găsești poze cu case de vacanță (lol). Mă refer în primul rând la legislație și la pașii legali pentru a construi ceva. Da, este primul lucru pe care trebuie să-l faci. Te va salva mai târziu în discuții cu autorități, cu proiectanți, cu furnizori și cu constructorul casei.
Așa că, după ce m-aș documenta bine, următorul pas ar fi să mă văd cu proiectantul și să vorbim despre ce vreau. De ce? Păi, în primul rând, mă va sfătui și ajuta cu tot ce îmi trebuie pentru a începe demersurile legale. Apoi mă va ajuta cu sfaturi legate de ce aș putea construi. Da, este visul meu dar trebuie să se integreze în comunitatea unde vreau să locuiesc. Știu, o să-mi spună și primăria prin certificatul de urbanism care sunt limitele legale de construit. Un proiectant insă îți va da sfaturi legate de mărimea acesteia ținând cont și de ce vrei să faci și cu cine vrei să te duci acolo. Abia apoi începi să te uiți la proiecte de casă.
Haideți să lăsăm acum lucrurile tehnice și legale pe seama proiectantului și arhitectului pentru că ei știu mai bine ce este de făcut. De aceea AIA Proiect oferă consultanță încă de la primii pași.
Hai să vorbim de casa de vacanță la care visez eu.
M-am hotărât: ar trebui să fie undeva la munte. V-ați plimbat vreodată prin pădure vara după ploaie? Mirosul ăla al pădurii răcorite și proaspete nu mi-l mai poți scoate din cap niciodată. Imaginează-ți că ieși din casa de vacanță și din doi pași ești în pădure ascultând freamătul copacilor și zgomotele specifice unei așezări de munte. Da, vreau să fiu într-o comunitate, nu izolat în pădure, dar foarte aproape de marginea ei. Credeți că e greu să găsesc? Ați stat vreodată pe malul unui râu de munte la soare? Razele de soare filtrate de frunzele copacilor și susurul râului este terapia mea ideală de recuperare. Din păcate nu am mai reușit să o aplic în ultima perioadă (destul de mare de timp).
Deja sunt cu gândul la copilăria mea când aveam toate acestea la doi pași de mine și mi-au prins atât de bine. Ați vrea să fie și asta subiectul unui articol: copilăria mea la munte? Să-mi scrieți în comentarii.
Să revenim la casa mea de vacanță. Am stabilit că e la munte, la marginea unei păduri, dacă se poate într-o zonă nu foarte căutată de turiști dar și cu localnici deși nu cred că mai există așa ceva în România. Sau nu am căutat eu temeinic. Vreau o casă simplă, cu un etaj, cu câteva camere (dar suficiente și pentru o ieșire cu câteva familii de prieteni) și mansardă locuibilă. Uite cam cum au cei de la AIA Proiect proiecte de case cu etaj. Apoi vreau o curte mai mare să pot respira în voie, pomi fructiferi și un foișor încăpător. Încă mă mai gândesc dacă vreau pe marginea unui râu pentru că sunt persoane în familie care nu pot dormi dacă aud curgând un râu sub geam. Normal că trebuie să țin cont și de părerea lor. Doar mergem toți să ne relaxăm acolo.
Sper că nu cer prea multe. Probabil la un moment dat o să-mi împlinesc și visul ăsta. Până atunci fac calcule legate de costuri și oportunități. Ce vă pot sfătui este să nu puneți preț pe visul vostru. Și pentru că acesta să devină realitate alegeți un proiectant și un arhitect bun. Nu vă speriați că sunt costuri, sunt banii cei mai bine cheltuiți. Cu sfatul și priceperea lor nu numai că ajungeți la rezultatul dorit dar este posibil ca la un moment dat să reduceți mult din cheltuielile pe care le-ați fi făcut dacă nu aveați ajutorul lor. De aceea nu alegeți după prețuri proiectantul casei. Alegeți după experiența, priceperea lor și bineînțeles după chimia dintre voi legată de proiect. Este posibil să găsiți pe cineva foarte bun, să aveți și banii dar să nu vă înțelegeți foarte bine legat de ce vă doriți voi și ce propune el. Ideal este ca proiectantul să vă arate exact ce doriți voi respectând etapele construcției unei case.
Am scris mult, așa este când visezi la ceva. Când mă apuc de făcut casa de vacanță la care visez vă anunț. Până atunci, mă mai plimb pe la noi pe la munte poate găsesc locul ideal. Pentru că trebuie să vă spun: primul lucru este să găsești zona care îți face în minte click-ul pe care-l aștepți: da, aici e casa visurilor mele.
*Acest articol a fost scris pentru competiția #SuperBlog2019, unde sunt înscris pentru prima dată în această toamnă. Visul meu legat de aceasta poate începe de la AIA Proiect.
[…] Casa de vacanță la care visez […]