fbpx
Concluzii Superblog 2019

Concluzii dupa SuperBlog 2019

Vreau să trag niște concluzii după SuperBlog 2019.

În primul rând mi-a plăcut. Mult. Chiar dacă a fost un maraton de 28 de articole în aproximativ 60 de zile (cam unul la două zile). Oricum singurul criteriu pentru a mă putea înscrie a fost să am un blog.

În continuare nu mă cred încă blogger. Am ajuns însă la 62 de articole pe blogul meu ceea ce mă bucură.

Concluzii după SuperBlog 2019
Sursa: Neonbrand pe Unsplash.com

Ce m-a făcut să mă înscriu

Păi în primul rând, după cum am mai repetat și în alte postări, a fost ambiția mea de a aparține acestei comunități. Încă de când mi-am făcut blogul, în 2017, am avut ca scop să încerc să mă apropii și eu cât mai mult de acest statut. De ce? Am lucrat cu ei în nenumărate rânduri în diferite campanii și am descoperit că sunt niște oameni foarte mișto, deschiși și comunicativi. Altfel cum ar mai fi putut să scrie către voi, nu? Atunci când se întâlnesc ies niște acțiuni foarte mișto. Uite, de exemplu, am avut prilejul să particip (nu ca blogger) la un eveniment al campaniei Cronicari Digitali care s-a întâmplat la Constanța în primăvara trecută. Au participat câțiva bloggeri foarte cunoscuți din România care s-au alăturat acestui proiect.

Am văzut atunci că nu sunt deloc diferiți față de cum îi văd eu când le citesc articolele. Și cred că ăsta este unul din lucrurile cele mai importante când te apuci de scris. Să fii cum ești tu de obicei. Dacă în scris vei fi altfel decât ești tu în mod normal lumea își va schimba părerea când te va vedea în diferite ocazii. Asta a fost o lecție foarte bună pe care am învățat-o.

Concluzii Superblog 2019
Sursa: Sincerely Media pe Unsplash

Din păcate în Constanța nu există o comunitate închegată a bloggerilor cu întâlniri, participări la evenimente și acțiuni. Sau poate există, dar eu nefăcând parte din aceasta nu știu nimic despre ea. 😛

Al doilea lucru pentru care m-am înscris la SuperBlog 2019 a fost faptul ca nu prea scrisesem în ultimul timp nimic pe blog. Participarea la concurs mă obliga (moral doar, că nu stătea nimeni cu pistolul la tâmplă) să scriu în mod regulat și să-mi fac timp pentru asta. Mi-am dat astfel seama cât de prețios este timpul atunci când nu-l ai dar vrei să-l folosești pentru un hobby. Singura variantă, pe care am și aplicat-o, a fost să scriu noaptea și să scurtez timpul de somn cu 2-3 ore. Nu am avut la ce alte activități din timpul zilei să renunț și doar așa am reușit să scriu toate cele 28 de articole din competiție. Mi-am propus ca aceaste termene limită de postare a articolelor să mă facă, și după concurs, să păstrez regularitatea cu care scriu articole. Acum, că am găsit și soluția cu scrisul noaptea vreau să mă țin de ea.

Articole blog
Sursa: Webaroo pe Unsplash.com

Ce am învățat după SuperBlog 2019

Am învățat foarte multe lucruri. Și da, pot să trag multe concluzii după SuperBlog 2019. Hai să vă spun despre câteva dintre ele.

 • Brieful. Pentru fiecare articol primeam un brief cu cerința articolului și lucruri tehnice (linkuri către site-uri, cuvinte cheie, etc). Mă bucur că am respectat 100% cerințele tehnice pentru fiecare articol și nu am fost penalizat deloc (da, se penalizau greșelile tehnice). Dar am învățat un lucru foarte important legat de brief. TREBUIE întotdeauna să discuți cu clientul (în cazul nostru sponsorul articolului) acest brief. Pentru că fiecare are percepția lui și unele lucruri solicitate nu au fost înțelese la fel de toți participanții. Și de aici au ieșit câteva discuții aprinse legate de aceste solicitări. Lecția 1: o lecție importantă pentru viitor când, doamne ajută!, o să scriu articole sponsorizate :D, este să stabilim clar termenii briefului.
 • Am înțeles că, pentru a scrie pe blog ceva, trebuie să crezi tu în primul rând în ceea ce transmiți, recomanzi și descrii cititorilor tăi. Și acest lucru mi s-a confirmat și în concursul Superblog. Au fost câteva probe ale unor sponsori care nu m-au convins cu produsele lor. A trebuit totuși să scriu articolul pentru că asta este regula concursului. Nota primită însă a reflectat în totalitate modul meu de a gândi despre acel produs și felul cum l-am descris. Lecția 2: să te asociezi doar cu produsele în care crezi oricare ar fi pierderile dacă nu scrii despre un anumit produs/serviciu. Comunitatea ta va simți imediat dacă acel produs chiar îți place sau nu. 
 • Research și implicare. Da, pentru orice scrii către cititorii tăi trebuie să faci un mic research. Dacă nu, s-ar putea să scrii despre lucruri expirate, modificate sau greșite. La implicare mă refer atunci când, din lipsă de timp, chiar dacă îți place produsul scrii prea puțin. Și amintești doar câteva lucruri generale pe care le putea găsi oricine foarte ușor. Trebuie să dai detalii care se găsesc mai greu la căutare sau care adunate împreună cu celelalte lucruri din text îl fac unic și de ajutor pentru cititori. Lecția 3: lucruri sigure, interesante, noi și argumentate pentru orice scrii pe blog.

Blogger la treabaCe am realizat:

Aici vreau să mă laud:

 • 28 articole scrise în 60 zile
 • 25477 de cuvinte (o medie de 909 cuvinte pe articol)
 • locul 25 (fără note la 2 probe înainte de final). Aici trebuie să precizez că s-au înscris 162 de bloguri, 24 nu au scris niciun articol (știu și eu pe cineva, nu dau nume), 55 au scris la toate articolele și vreo 80 la jumătate dintre ele. 
 • locul 3 la băieți (fără note la 2 probe înainte de final) dar cred că rămân acolo
 • locul 1 la proba Ți-ai luat vitaminele? (nu am fost singurul de pe primul loc dar nu contează) cu maximum de puncte 100. 
 • locul 2 la proba: Bună, ce faci?

Concluzii după SuperBlog 2019

 1. Mai vreau. Da, mi-a plăcut atât de mult încât vreau să mai particip. Mă voi înscrie și la edițiile următoare când trebuie să-mi propun targeturi noi. O să vă anunț când fac asta.
 2. Am văzut că pot că să-mi fac timp de scris. Deocamdată renunțând la somn că nu am altceva la care să renunț. 
 3. Voi continua să scriu pe blog cu regularitate sperând că voi reuși să postez articole interesante și citite de cât mai mulți.

Și mai este ceva ca și concluzie finală. Am găsit o comunitate de oameni foarte faini, cu bloguri mișto pe care am început să le citesc și să învăț cu adevărat cum se scrie pe blog.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments

%d blogeri au apreciat: