Când ne întreabă cineva unde ne simțim cel mai bine invariabil răspunsul ar trebui să fie acasă. Confortul de acasă trebuie să fie sursa noastră de energie zilnică. Dacă acasă ceva nu este cum trebuie se va reflecta asupra tuturor activităților noastre zilnice. Indiferent câte probleme ai avea în viața de zi cu zi dacă atunci când ajungi acasă, în universul tău și al familiei tale, ai asigurat confortul și liniștea necesare recuperării psihice, totul se rezolvă mai ușor.
Când mă refer la confortul de acasă am în vedere două aspecte. Unul se referă la viața de familie. Dacă ești singur și îți place așa ai asigurat confortul de când deschizi ușa. Dacă ai mai mulți membri în familie însă (soț/soție și eventual copii) confortul de acasă este un amestec de acțiuni pe care le faci cu plăcere care să asigure tuturor acest confort. Da, din confortul de acasă face parte și ordinea în care își lasă fiecare lucrurile sau participarea tuturor la curățenia și menținerea ei. Sau joaca cu copilul în fiecare seară fără să te gândești la problemele curente.
Un alt aspect al confortului de acasă este și felul cum arată spațiul din punct de vedere al instalațiilor, izolării fonice, termice și funcționalității lucrurilor. De ce spun asta? Eu stau la ultimul etaj, 4/4, cu acoperiș izolat cu membrană bituminoasă. După o ploaie mai puternică care a înfundat scurgerea pluvială am avut infiltrații și m-am trezit cu apa în casă. Am pândit apoi câțiva ani la fiecare ploaie să văd dacă îmi plouă în casă. Acest lucru îmi crează un disconfort și nu mă face să mă simt bine. De aceea trebuie rezolvat.
Cum faci însă să-ți creezi un confort termic cât mai bun eficientizând și cheltuielile cu utilitățile. Poți să-ți faci rece vara punând aerul condiționat să meargă non-stop sau să faci câte grade vrei tu iarna dar centrala să duduie în continuu. Asta nu e o soluție bună pentru că îți afectează clar bugetul casei. Cea mai simplă soluție este să afli în ce stare este spațiul unde locuiești. Și poți faci asta foarte simplu. Făcând un audit energetic locuinței tale. De ce să chemi un auditor energetic? Pentru că acesta îți va spune unde pierzi căldură din casă pe timp de iarnă și unde intră căldura în casă pe timp de vară. Și astfel te va ajuta să faci exact ceea ce trebuie ca să-ți creezi confortul fără să plătești facturi enorme la utilități. O să afli poate că izolând un singur perete reduci consumul cu un procent care îți scade factura cu o sumă destul de importantă. Pe care, chiar dacă o investești în izolare o să vezi că după ce se amortizează îți scade mult din cheltuieli.
Hai să vedem ce poate face un auditor energetic. Îți evaluează clădirea și poate propune soluții de reabilitare din punct de vedere energetic ca izolare termică exterioară sau schimbarea instalațiilor termice. Când stai la bloc e puțin mai simplu pentru că în general cam toate blocurile au fost izolate termic la exterior și s-au cam schimbat țevile. Dar ce faci când vrei să renovezi o casă sau o clădire mai mare?
Uite, eu acum am aflat că depistarea infiltrațiilor de apă la terase/acoperișuri se poate face cu ajutorul termografiei clădirii (termoviziunii clădirii). Păi să nu fac eu asta înainte de a pune nouă membrană pe acoperiș și să scap de viitoare probleme de infiltrații izolând suplimentar zonele cu probleme. Așa o să fac sigur.
După cum știți, orice imobil care se vinde trebuie să aibă obligatoriu un certificat energetic. Fără acesta, contractul de vânzare-cumpărare poate fi lovit de nulitate. De ce? Pentru că îi poate spune viitorului proprietar care este performanța energetică a spațiului pe care-l cumpără. Acesta va ști dacă trebuie să investească bani suplimentari în izolare sau performanța energetică a clădirii este foarte bună.
Nu trebuie să te conving să îți iei un certificat energetic dacă vrei să-ți vinzi locuința. Este obligatoriu să-l ai. Dar vreau să te conving că există metode prin care poți afla cum poți să-ți scazi cheltuielile de întreținere și utilități și să-ți creezi confortul de acasă pe care ți-l dorești. Dacă faci asta caută niște auditori energetici atestați ca să ai siguranța unor rezultate omologate. Cei de la avizez.ro au toate aceste servicii și în Constanța și în București. Poți obține un preț de audit energetic bun și calculat profesionist sau un certificat energetic ieftin.
*Acest articol a fost scris pentru competiția #SuperBlog2019, unde sunt înscris pentru prima dată în această toamnă.
Comenteaza