fbpx
Preturi Mamaia

De ce sunt prețuri mari în Mamaia?

Vorbim și despre subiectele nevorbite?

Pentru că am scris articolul trecut despre comparația incorectă (din punctul meu de vedere) care se face la televizor între stațiunile de pe litoralul românesc și alte stațiuni din Bulgaria, Grecia, Turcia m-am gândit să continui cu un nou articol astăzi despre prețuri mari în Mamaia. Am primit multe comentarii, foarte pertinente de altfel, care se referă, pe lângă tarifele mai mari de pe litoralul nostru, și la mizerie, servicii proaste și multe alte probleme.

Așa că am material pentru vreo 3, 4 articole în care vreau să dezbat cu voi aceste probleme. Nu cred că trebuie să ne mai ascundem. Poate totuși găsim și explicații, soluții (mai puțin). Eu, care lucrez pe litoral de 15 ani, am o părere. Voi aveți alte păreri în funcție de ce ați găsit aici când ați venit. Din păcate nu pot să am o dezbatere cu cei care nu au venit de foarte mulți ani și vorbesc despre problemele de pe litoral văzute la televizor. În afară de tarife. Tarifele le poate comenta toată lumea și sunt motivul pentru care mulți nu au venit pe litoral de foarte mulți ani. Oare tariful a fost argumentul cel mai mare pentru majoritatea? Eu, dacă nu aș fi stat în Constanța nu aș fi ales litoralul românesc să merg în vacanță în fiecare an. De ce? Pentru că aș fi vrut să găsesc locuri noi, să simt cultura și ospitalitatea altor țări. Și aș fi mers și la noi odată la câțiva ani. Oare voi cum gândiți? Toți ați vrea să veniți pe litoralul românesc dar vă împiedică prețurile, mizeria și serviciile proaste? Sau vreți să mergeți și în alte țări unde ați descoperit locuri fabuloase care vă decontează de la problemele românești pe care le avem zi de zi și pe care le găsiți și pe litoralul românesc (mârlănie, incultură, tupeu, șmecherie). Ia gândiți-vă puțin. Sau sunt doar alimentate de știrile de la TV despre care vorbeam în articolul trecut.

Preturi MamaiaDe ce sunt prețuri mari în Mamaia

Da, sunt prețuri mari în Mamaia. Ce, vă așteptați să vă spun altceva? Să vă zic că depinde cum te uiți, ce venituri ai, etc. Nu pot să vă spun asta. M-aș minți pe mine. Și lucrez de prea mult timp în zona asta încât să știu că adevărul explicat este înțeles mai bine decât ascunsul după cireș (sau cum s-o zice).

Hai să creem puțin contextul. Spuneți-mi voi la ce vă gândiți primul lucru când vreți să vă căutați vacanța? Să nu-mi spuneți că vă gândiți așa: eu vreau să mă duc în vacanță să cheltui x bani. Nu ăsta e scopul unei vacanțe. În vacanță te duci pentru cu totul alte motive. Banii sunt cei care te ajută să îți îndeplinești acea dorință.

Și atunci de ce te duci în vacanță?

Păi hai să-ți înșirui eu aici câteva motive: relaxare, descoperire de locuri noi, distracție, odihnă (da, este diferit de relaxare pentru că îți trebuie liniște pentru odihnă iar pentru relaxare merge și o muzică la piscină). Mai adăugați și voi dar în principiu de asta pleci. Nu vreau să-i mai aud pe cei care zic mergem în vacanță să facem plajă. WTF. Plajă poți să faci oriunde dacă ai cremă de soare (și pe bloc, și pe malul râului, și la mare). Deci dacă mergi la mare în vacanță nu mergi ca să faci plajă ci pentru unul din motivele de mai sus. Asta ca să fac legătura cu articolul meu despre ploaie la mare pe care nu știu dacă l-ați citit.

Ok, ți-ai stabilit criteriul pentru care vrei să pleci în vacanță. Începi să cauți întâi destinația (țara), apoi zona (stațiunea), apoi hotelul (în funcție de posibilitățile și preferințele tale). Dacă stațiunea aleasă este Mamaia înseamnă că deja îndeplinește niște criterii pentru scopul tău de vacanță. Și acum ajungem la hoteluri și tarife.

Plaja MamaiaThe Mamaia

Trebuie să bag și aici puțin context. Mamaia, de la revoluție până la sfârșitul anilor 90 ajunsese rău de tot. Nici constănțenii nu mai veneau pentru că era plină de gândaci pe plajă, hoteluri preluate de la stat (ăsta este un alt subiect la care nu mă pricep așa bine, am auzit și eu poveștile) și era vizitată de persoane mai în vârstă nostagice după anii comunismului. Mamaia a început să crească odată cu venirea la Primăria Constanța a celebrului Radu Mazăre. Nu intru în subiectul acesta pentru că nu este domeniul meu. Pot spune însă că au mirosit că pot crește stațiunea (și implicit să aibă ceva de câștigat) doar dacă reușesc să atragă din nou lumea în Mamaia. Au început curățenia acesteia, au obligat hotelierii să curețe hotelurile și împrejurimile, să le vopsească măcar pe dinafară, au construit Aqua Magic, Telegondolă. Au adus oameni de afaceri cărora le-au dat terenuri, autorizații de construcție să facă hoteluri, blocuri, cluburi, etc. Da, da, da, știu!!! Nu totul a fost legal. Și nici nu sunt fanul lui. Asta ca să fie clar. Pentru că la un moment dat, când trebuiau să aibă o viziune a dezvoltării stațiunii au ales doar calea cealaltă al cărei deznodământ îl vedeți astăzi și pentru el și pentru Mamaia. Atât despre asta.

Ce a adus însă dezvoltarea stațiunii? Apariția unor hoteluri noi, renovarea unor hoteluri vechi și prin distracția de noapte promovată intens de Primăria Constanța au venit aici oameni bogați și foarte bogați ca să cheltuie bani în cluburi, etc. Știți povestea. Aceștia trebuiau să se cazeze undeva. Și au apărut câteva hoteluri de lux, cu tarife mari care nu neapărat justificau serviciile oferite de nivelul stelelor, ci selecta clientela astfel încât aceștia să fie oarecum în lumea lor. De ce să nu spunem asta. Sunt oameni cu venituri foarte mari, oameni cu venituri medii și oameni cu venituri mici. Fiecare dintre aceste pături sociale au zonele lor de reședință, restaurantele și terasele în care merg și de asemeni tipuri de hoteluri în care obișnuiesc să meargă în toată lumea. Și nu prea se amestecă.

De la acel moment Mamaia a început să devină ușor ușor o stațiune de distracție mai mult decât de odihnă. Au apărut din ce în ce mai multe cluburi și s-au extins din nord până în sudul stațiunii. Hotelierii au simțit că stațiunea este din nou căutată, de astă data de alt tip de turiști. Unii și-au renovat hotelurile, alții și-au mai construit altele. Dar toți, pe fondul cererii din ce în ce mai mari în perioada 10 Iulie -15 August au crescut tarifele progresiv de la an la an. Și aici a apărut o mică fractură. Au mărit tarifele și cei care nu au făcut nimic la hotelurile lor, ci doar le-au văruit. De ce? Pentru că cererea era din ce în ce mai mare și puteau să ajungă cu prețul puțin sub cele renovate fără să facă nimic. De aici au început și nemulțumirile legate de prețul plătit și condițiile în care stăteau. Pentru că mulți proprietari de hotel/terasă/etc nu cunosc noțiuni elementare de turism și nici nu vor să aducă profesioniști care să facă asta s-au gândit că oricum cererea va rămâne la fel și au continuat așa.

Mamaia NordCartierul Mamaia

Și ajungem aproape de acești ani. Mamaia nu mai este stațiune. Este un cartier al Constanței cu foarte multe construcții și fără nicio direcție. Fiecare este lăsat să facă ce vrea (că doar este proprietar și la noi în România nu ai voie să te atingi de proprietatea nimănui). Sunt interese imense legate de visele de îmbogățire a multor oameni de afaceri fără să fie însă reflectate și în calitatea construcțiilor, serviciilor, etc.

Mamaia a devenit o destinație atipică. Acum are hoteluri pentru familii, hoteluri all inclusive, hoteluri de lux și hoteluri pentru cei care vin la distracție. Nu are nicio identitate. Este ruptă în zona de nord cu cluburi și hoteluri mai bune și zona de sud apropiată de satul de vacanță.

Ce facem însă cu tarifele? Păi fiecare hotelier se raportează la tipul și targetul de clienți pe care vrea să-l atragă. Sunt hoteluri scumpe și foarte scumpe care atrag oameni cu bani dar care stau mult mai puține nopți de cazare (pentru că-și permit multe vacanțe pe an și Mamaia este doar pentru distracție). Aceste hoteluri sunt prezentate ca referință de preț (dacă se poate chiar prețul de o noapte din weekend) pentru știrile de la TV. Nu sunt decât 5, hai maxim 7, de acest gen. Prețul arătat pe platformele publice OTA (booking.com, etc) este prețul de o noapte sau chiar dacă este prețul pe mai multe nopți este posibil să nu includă discounturi pe care clienții le pot primi de la hotel sau de la agențiile de turism. Așa că eu sunt mai reținut față de prețurile de pe booking.com care nu constituie decât un procent al rezervărilor unui hotel, de foarte multe ori un procent mic, mai ales al celor cu clienți fideli care fac rezervare direct sau prin agenții de turism. De multe ori lipsa camerelor pe booking.com nu înseamnă că hotelul este full. Vă sfătuiesc să încercați și un telefon sau email dacă nu găsiți acolo.

Celelalte hoteluri au prețuri mari și ele (datorită cererii pe care o menționam mai devreme) dar sunt totuși comparabile cu prețuri din alte țări. Când zic comparabile înseamnă că poate au un procent peste cele din alte țări dar calculând costurile de a te duce acolo cu transportul este posibil să fie identice. În ceea ce privesc serviciile acestora sunt deja destul de multe care oferă all inclusive, petreceri tematice, locuri de joacă pentru copii, plajă amenajată bine. Și din feedback-ul pe care-l urmăresc lumea care se duce acolo este mulțumită de servicii. Din păcate, la noi, datorită parcelării și terenului deținut de fiecare proprietar nu au putut fi dezvoltate complexe mari cu multe piscine, spații largi, etc ca în resorturile de afară. Aici pierdem teren mult în fața lor. Începe să se miște treaba și în zona asta mai ales în sudul litoralului care are potențialul de a face acest lucru. Din păcate stă pe loc.

Cluburi MamaiaMai avem vreo speranță?

La întrebarea de ce sunt prețuri mari în Mamaia concluzia ar fi, după părerea mea, că tarifele mari sunt justificate de 3 factori:

  1. Sezonul foarte scurt de la noi (10/15 Iulie-15/20 August). Atunci sunt cele mai mari tarife și doar atunci românii vor să vina la mare în România. Pentru că este apa caldă în mare, nu plouă (asta nu iese mereu) și sunt copiii în vacanță. In Grecia, Turcia, Bulgaria se duc si in mai, iunie si septembrie. Si nu din cauza tarifului neaparat ci pentru ca gasesc cele doua conditii de mai sus cu apa calda in mare si mai putina ploaie.
  2. Cererea mare din perioada de vară și numărul mic de camere față de cerere. O să ziceți că sunt nebun pentru că s-a construit în Mamaia încă un oraș. Da, un oraș nefiscalizat. Din toate blocurile de apartamente probabil că 1% sau 2% sunt clasificate la Ministerul Turismului. Noi avem puține locuri de cazare față de zecile de hoteluri din stațiunile Albena, Nisipuri de aur, Sunny Beach sau Antalya. Și din ce avem se umplu întâi alea care au condiții bune versus preț, apoi cele scumpe pentru că cei care nu au găsit la primele preferă să plătească mai mult dar să aibă condiții și apoi se umplu și cele care nu oferă condiții pentru că sunt mulți care vor să vină.
  3. Zona de nord a Stațiunii. Zona cluburilor din Mamaia atrage un tip de clienți care cheltuie mulți bani. Câteodată, mult mai mulți bani decât dau pe cazare. Asta influențează hotelurile să aibă tarife mari și ajungem la povestea mea de mai legată de dezvoltarea stațiunii și modul de a fixa tarife.
  4. Apropierea de Constanța și puzderia de restaurante din zonă. Poate fi un motiv. Să vă explic de ce. În Mamaia sunt puține hoteluri all inclusive sau cu două mese. Majoritatea sunt cu mic dejun. Este clar că mare parte dintre clienții hotelurilor ies la masă în altă parte. Se duc pe faleză, se duc în Constanța în Portul Tomis. Și atunci hotelierii ar avea varianta să introducă mese în tarif (dar sunt clienți care nu preferă asta) sau să crească tariful camerei ca să compenseze puțin faptul că acești clienți nu mai consumă alte servicii la ei.

Deocamdată atât. Nu am vorbit astăzi despre cei care au mărit nejustificat de mult tarifele în acest an profitând de o anumită teamă legată de călătoriile românilor în străinătate. Nu îi blamez, fiecare își face propriul businesssi suportă consecințele deciziilor sale. Este o piață liberă și fiecare poate alege un produs în funcție de ce îți oferă acel produs. Dacă dai bani mulți pe el și nu este ceea ce credeai nu-l vei mai lua data viitoare.

Nu am vorbit nici despre mizeria, serviciile proaste menționate de voi și celelalte stațiuni de pe litoral. Le dedic articole separate și voi vorbi deschis și despre ele. Sper ca majoritatea dintre voi să analizeze și să încerce să înțeleagă contextul acestor tarife chiar dacă multora nu le convine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

%d blogeri au apreciat: