Următorul nivel de promovare online
Astăzi scriem despre un subiect provocator. De aceea am ales și acest titlu. În articolul de azi vorbim despre influenceri, Branding Personal și în general cam despre ce înseamnă vânzările online și vânzările din social media în ziua de astăzi.
Apropo, tu unde crezi că vinzi/te vinzi mai bine? Pe site-ul propriu, dacă ești o firmă, sau pe blogul personal? Sau în social media? Sau și mai bine spus, unde crezi că e mai important să te promovezi?
Eu am început istoria asta cu blogul în 2017. De ce? Pentru că am fost influențat bineînțeles. Existam pe social media de mult: pagina personală de facebook de prin 2009 și instagram de prin 2015. Fără niciun fel de realizări în afară de câteva poze cu peste 100 likeuri (și nici alea datorate mie). Eram și încă mai sunt, în anumite seri, doar consumer de social media. Ceea ce mi-am propus să schimb.
De ce m-a atras influența din online
Am avut șansa să stau de vorbă, de-a lungul carierei mele de la hotel, cu foarte mulți influenceri, bloggeri, instagrammeri. Am avut diferite campanii de făcut, am organizat diferite evenimente. Mi-a plăcut mereu ceea ce fac ei. Și pot spune că m-au influențat să mă apuc și eu de făcut asta. Nu ca să ajung ca ei. Asta e foarte greu pentru că ei sunt departe. Dar măcar să spun tuturor prin vocea social media și a blogului ce gândesc, ce păreri am despre anumite subiecte și ce sfaturi pot să dau din experiența mea în domeniile la care mă pricep.
Credeți că e greu? Oooooo, da! Este foarte greu. Mai ales atunci când nu te pricepi. Astăzi, la 3 ani de la startul blogului mă consider tot la început. Cu puțin mai multă experiență la scris și mai ales la wordpress și cu multe de făcut până să ajung la un brand personal care să fie recunoscut.
Dacă mă întrebați pe mine vă spun clar că mai degrabă sunt specialist. În ce domeniu? Păi clar nu în vânzări pe social media. Cred că pot spune că sunt specialist în turism după cei 20 de ani (făcuți la 1 octombrie) petrecuți în domeniul ăsta. Și asta am văzut de câteva ori în felul în care articolele mele au stârnit reacții și comentarii în online. Știu și că au fost câteva persoane pe care nu le cunoșteam care au apreciat un anumit articol și informația de acolo. Atunci da, am simțit că numele și experiența mea a influențat decizia acelui om. Și asta m-a făcut să merg mai departe.
Ca să vă dați seama o să vă dau un exemplu de influencer și felul în care a influențat deciziile utilizatorilor prin conținutul și îndemnurile sale. Este vorba de Tudor Chirilă. Tudor este actor și cântăreț (eu de fapt așa îl știu de când ascultam calul din Marlboro și Hotel Cișmigiu). Dar Tudor este și influencer în social media. Nu uit nici acum videourile și liveurile lui din perioada ieșirilor în stradă de după 31 ianuarie 2017 și apoi până în vară și după aceea.
Da, faptul că era cunoscut din offline a contat dar ceea ce spunea în videourile lui, argumentarea deciziilor lui de a ieși în stradă au influențat clar și pe alții. De aceea influencer marketing a devenit un instrument foarte important în vânzările de astăzi (indiferent ce vinzi) și se bazează pe comunitatea pe care fiecare dintre acești influenceri și-a făcut-o în rețele sociale și credibilitatea pe care o are.
Dar unde începe influencer marketing și cum te ajută la promovarea online.
Promovare pe rețele sociale
Am un alt exemplu de influencer. Care m-a făcut să cumpăr multe lucruri promovate de el, care mi-a schimbat păreri și de la care am învățat multe citindu-i articolele și urmărindu-i postările din social media. Este vorba de Chinezu. Acum, în 2020, mai puțin Chinezu și mai mult Cristian China Birta. Da, îl cunosc și offline. Am avut câteva campanii cu el, am lucrat cu firma lui de consultanță și chiar am participat la unul dintre cursurile de social media. De ce? Pentru că eu cred că este unul dintre guru social media din ziua de astăzi. Și asta datorită experienței lui și ca ziarist, și a celor peste 10000 de articole de pe blog și nu în ultimul rând cu social media marketing și vânzări.
Cred că am cumpărat câteva zeci de cărți recomandate de el. Am participat la multe chestii de binefacere promovate de el. Am cumpărat produse de la diferite branduri promovate de el. Ca să nu mai zic câte beri am băut! De ce? Pentru că am încredere în opinia lui. Pentru că știu că ceea ce promovează personal este un lucru de calitate și pentru că rezonez cu ideile și opiniile lui.
Asta este după mine definiția opinion maker. O persoană în care am încredere și cu ale cărui idei rezonez care îmi poate schimba părerea sau influența decizia despre un anumit subiect sau produs.
Și am câțiva oameni cu un brand personal puternic cu care rezonez în topul meu.
Am început cu Cristian China Birta. O să continui cu Cristian Florea. Și pe Cristi îl cunosc personal și deși este mult mai mic decât mine l-am admirat încă de la începuturile sale dintr-o campanie făcută împreună (eu ca reprezentant al companiei unde lucram și el ca influencer). Atunci era mai la început dar mi-a plăcut mult curajul și abordarea lui. Acum a ajuns să fie o voce respectată în social media influencers cu foarte multe campanii pe facebook și în ultimul timp cu specializarea pe linked-in și trecerea la vloguri pe youtube.
L-aș trece imediat pe listă și pe Răzvan Pascu. Îl știu și pe Răzvan demult, din offline, și știu cât de mult a muncit ca să ajungă unde este astăzi. Este un exemplu pentru mine, mai ales că expertiza lui este în domeniul meu și da, este un tip de influencer care aș vrea să devin într-o zi. Am început să urmăresc și cursurile lui despre influencer în turism.
Cred că Răzvan este unul dintre cei mai apreciați influenceri din turism pentru că și-a creat un branding personal foarte puternic. A apărut la TV de nenumărate ori, a fost speaker la conferințe de turism, a organizat evenimente, a participat la târguri de turism. Toate astea l-au ajutat să-și creeze o comunitate căreia poate să-i vândă foarte bine produsele pe care le promovează. De obicei generează foarte multe vânzări la produsele promovate. De exemplu excursiile organizate de agenția cu care colaborează se vând imediat ce sunt promovate de el. S-a specializat pe excursii în destinații exotice și cei care-l urmăresc știu la ce să se aștepte de la el. Totodată face recomandări legate de vacanțe și promovează cât poate destinații din România.
Influenceri care generează vânzări pe social media
Să știți că influencerii care au enorm de mulți urmăritori nu sunt neapărat și cei care generează cele mai multe vânzări. Mai degrabă sunt cei care aduc notorietate unui brand. Pentru că în general ei sunt vedete din muzică sau sport aceștia sunt urmăriți și datorită faimei aduse de cealaltă meserie pe care o au. Aici aș da ca exemplu pe Inna, Antonia, Delia, Simona Halep. Ei au ajuns la nivelul la care au contracte de sponsorizare bine definite pentru anumite mărci de produse și sunt prezente cu ele și pe TV și în offline și în online. Și da, pot influența alegerea unui produs.
Eu cred că cel mai bine vând cei care au o nișă foarte bine structurată și care sunt mai apropiați de urmăritorii lor. Când ești Inna sau Antonia ai pe cineva care se ocupă de contul tău de social media și intervii mai puțin. Dădeam mai sus exemplul lui Răzvan Pascu care vinde excursii de mii de euro de persoană în câteva zile de când se pun în vânzare.
L-aș mai da exemplu pe George Buhnici, care s-a specializat pe IT și pe case sustenabile. Este foarte documentat, exemplifică mereu și are o comunitate care are încredere în el. De aceea poate genera vânzări foarte bune la produsele promovate de el.
Observați că în general eu am scris de influenceri de vârstă apropiată cu a mea. E normal să-i urmăresc pe ei mai mult. Asta nu înseamnă că nu sunt conectat la social media de astăzi. Știu că Andra Gogan e cea mai urmărită persoană din România (în toate conturile social media) cu peste 8.000.000 (da, opt milioane) de urmăritori. Știu și de Selly deși nu am ascultat nicio melodia a trupei lui. Aceștia sunt influenceri care vând foarte bine la o categorie de vârstă mai tânără. Sunt convins că dacă spune unul dintre ei că un produs (orice) e foarte tare și i-a plăcut foarte mult se generează vânzări uriașe ale acelui produs. Și nu cred că ar avea același impact o reclamă la tv a aceluiași produs dar fără influencer.
Dacă aș putea, aș fi toate trei. Numai că atunci când le vrei pe toate nu prea îți ies. Așa că am învățat că trebuie să mă concentrez mai mult asupra unuia dintre ele pentru a avea succes și să le folosesc pe celelalte pentru a promova conținutul primului. Nu prea am aplicat asta până acum. Deși urmăresc zeci de vloggeri, citesc articole pe bloguri și în general mă informez despre influencer marketing. Dar asta vreau să schimb. Aici și acum. Odată cu articolul acesta m-am hotărât să-mi fac ordine puțin în prioritățile vieții mele online. O să mă ocup mai mult de ceea ce mă pricep mai bine și o să încerc să-mi creez o comunitate care știe ce va primi de la mine de fiecare dată. Pentru că nu trebuie să le înșel așteptările.
E cazul după 3 ani de încercări să trec la pasul următor. Mă apuc de cursuri de branding personal. Îmi pregătesc foarte bine strategia pentru iarna asta și pentru perioada următoare. Încerc să-mi definitivez nișa, tipul de articole și felul de a scrie. O să apelez cu încredere la cei de la AcademieVie.ro. Cu experiența lui Vadim Cusnir sunt sigur că voi face pași mari în Marketingul Digital.
Deja am început să cochetez și cu marketingul afiliat care este strâns legat de influența online pentru a reuși să faci vânzări pe social media.
Este clar un canal de vânzare foarte important la această oră. România a început timid, cu câteva vedete cărora le-a fost ușor să se transforme în influenceri. Pe lângă ei au apărut influenceri cu comunități foarte mișto dar și pseudo influenceri cu like-uri cumpărate și followers la fel. Aceștia încearcă să câștige bani ușor, fără munca influencerilor adevărați (research, creație și empatie cu publicul lor).
Iar dacă ești un brand care vrei să fii în social media trebuie să te gândești foarte serios la influencer marketing. De la campanii cu bloggeri, vouchere, cupoane, până ați crea propria rețea de influenceri ai brandului trebuie să iei în calcul că, astăzi, în online, nu mai poți să te vinzi singur.
Asta ca să ajung la întrebarea din primul capitol legat de vânzarea online. Nu mai cred că poți să te vinzi singur. Trebuie să fii validat ca brand, iar influencerii sunt cei care pot face asta în comunitățile lor. Dacă rezonează cu brandul tău le va fi ușor să facă asta, de aceea trebuie să-i găsești pe acei influenceri care prin promovarea pe rețele sociale, îți aduc un serviciu și vânzări pentru că se potrivesc brandului tău. Știu cazuri de influenceri foarte mari care nu au rezonat cu anumite branduri și nu au reușit campanii de succes. Dar mai știu și că un influencer adevărat în ziua de astăzi nu mai face o campanie cu tine dacă își periclitează reputația în fața cititorilor săi.
Da, piața din România s-a maturizat. Avem loc să creștem în continuare dar vor reuși cei care respectă publicul și se respectă pe ei înșiși. Ceilalalti vor fi doar un foc de paie.
Hai că nu am mai scris de mult un articol așa lung. Sunt și pe final de Superblog și sunt destul de obosit după acest maraton. Însă simt că am câștigat ceva foarte valoros la această ediție. Odată cu acest articol sper că m-am trezit și încerc să-mi aranjez puțin poziția în social media. La Tv am apărut destul de des cu opinii despre turismul de pe litoral. Asta veți auzi de la mine cel mai des în următoarea perioadă. Pentru ca la asta mă pricep.
Până atunci mai e o probă și se termină Superblog 2020. Ne auzim și vedem online.
*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020. Este o noua ediție de SuperBlog unde particip după cele din toamna si primavara trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.
Mii-a placut f mult articolul tau, Razvan! Excelent, cursiv, cu exemple f inspirate. Si imi place tare mult cum arata blogul! Mult succes!!!
[…] cel mai cu suflet scris articol din istoria mea nu foarte mare legată de blog. Îl puteți citi aici, dar după ce citiți ce vă scriu […]