Despre cafea sau cea mai importantă masă a zilei

with No Comments
Reading Time: 5 minutes

De ce vreau să vă povestesc puțin despre cafea

Nu mă consider expert, sunt doar băutor de cafea ca mulți alții dintre voi. Nu cred că sunt dependent dar îi simt lipsa atunci când nu beau (oare se poate?). Consider că este un ritual zilnic care îmi spune că e timpul să mă apuc de muncă sau să mă relaxez, depinde de situație. Mă ajută să mă concentrez în anumite situații dar poate fi și o pauză după o ședință sau activitate lungă și obositoare. Îmi place cafeaua!

Eu și cafeaua, never ending love story.

Beau cafea dintotdeauna. Adică de la vreo 14 ani, din anul întâi de liceu, când fugeam de la ore în cel mai apropiat bar din Sinaia ca să fumăm și să bem o cafea. Eram o gașcă de vreo 6-7 care ne făcusem acest obicei, mai ales la prima oră din zi. Celebrul espresso de bar de cartier din anii 90 făcut cu o cafea proastă dar care ne strângea pe toți la glume și la poștit țigări cumpărate la bucată. Acasă beam cafea la ibric, de obicei făcută de mama însă mai rar pentru că fumatul a devenit oficial abia la sfârșitul liceului.

Cafea ibric

După liceu, deja era pretext de întâlnire și obligatorie la orice ieșire în bar, discotecă, etc. Odată cu angajarea în turism ca și bellboy mi-am îmbunătățit cunoștințele despre o cafea bine făcută stând pe lângă barul hotelului și invatatand de la barmani. A fost și începutul perioadei de cafea fără bani (pe vremea aia era un troc făcut cu barmanii care primeau de la mine în schimb diferite alte servicii). De-a lungul timpului am învățat să-mi dau seama de felul în care este făcută, dacă este făcută de aparat sau de un barman, dacă cafeaua este de calitate sau mai mult prăjită.

O ceașcă de cafea și inspirația mea de zi cu zi.

Așa începe orice zi pentru mine. Nu răspund pentru orice se întâmplă înainte de cafea :)) Soția îmi spune mereu că sunt cel mai morocănos imediat după ce mă trezesc. Adevărul că trezitul de dimineață nu este punctul meu forte, visez la zilele în care nu o să mai trebuiască să mă trezesc de dimineață decât de bună voie. Până atunci însă folosesc cafeaua ca să-mi pornesca motoarele. Pentru că întotdeauna mă trezesc târziu nu am timp să beau cafea acasă și prima cafea de obicei este la muncă. Deși făcutul cafelei acasă nu mi-ar lua decât fix 2 minute graba în care aș bea ceașca de cafea nu mi-ar aduce satisfacția savurării ei cum trebuie.

Alegerea cafelei

Și pentru că am ajuns la subiectul “2 minute pentru o cafea” vreau să vă povestesc și cum am ajuns la asta. Știu pe cineva care se ocupă de business-ul ăsta. Care s-a rugat efectiv de mine câțiva ani să-mi dea un aparat de cafea să intru și eu în rândul lumii. L-am refuzat întotdeauna pentru motivul de mai sus cu trezitul târziu însă a venit și ziua când, pentru o perioadă mai lungă, nu a mai trebuit să plec în grabă de acasă. Până atunci am mai avut un aparat de cafea Nescafe Dolce Gusto care se găsește prin toate supermarket-urile însă îl foloseam de două ori pe lună și în rest se umplea de praf și rugină. Și pentru că are sortimente multe de cafea (uitați-vă și voi aici câte sortimente sunt) m-am gândit puțin înainte să aleg. Am ajuns la două sortimente, Lavazza sau Julius Meinl. Pentru că vreo 7,8 ani am băut numai Lavazza am zis că e momentul să am și eu un aparat care să-mi facă espresso-ul preferat. După ce a ales aparatul (mereu are disponibil ultima variantă de home/birou) m-a invitat să aleg dintre cele 5,6 feluri de cafea. Bineînțeles că le-am luat pe toate ca să văd care este preferatul. Surpriza a fost când l-am întrebat cât mă costă aparatul și mi-a spus că nimic. O fi el prieten cu mine dar business-ul e business, i-am zis eu. Nu, că de fapt cică ăsta e business-ul. Aparatul nu te costă nimic, trebuie doar să cumperi capsule de cafea lunar (există un minim dar care este ușor de acoperit într-o familie cu doi băutori). Plus că dacă se întâmplă ceva cu aparatul ei ți-l curată sau înlocuiesc gratuit. Păi și atunci de ce am dat eu banii pe ăla din supermarket și când s-a stricat sau a trebuit să fie curățat am dat cât pe cafeaua pe jumătate de an?

aparat cafea lavazza

 

Aparatul de cafea.

Așa arată aparatul și face și o cafea foarte bună. Are variantă de espresso și espresso lung și apă caldă pentru ceai. La o comandă mai serioasă îți dă și un set de cești mișto ca să te dai mare când vine cineva în vizită la tine.

Deja am început să beau mai multă cafea acasă și mă gândesc ca, peste vreo câteva luni, să încerc și altă variantă. Pentru că se poate să îți schimbe sortimentul și aparatul în funcție de gusturile tale (asta nu înseamnă că schimbi lunar aparatul și tipul de cafea dar o dată la un an o poți face).

 

 

 

 

 

 

Acum pot să zic că beau și acasă și la muncă o cafea foarte bună. Încerc întotdeauna să păstrez măsura și să nu depășesc 2 sau maxim 3 cafele pe zi, ceea ce vă recomand și vouă. Eu o consider start-ul meu în activitatea de zi cu zi, refresh-ul necesar la un moment dat pe parcursul zilei și relaxarea când ies la un restaurant sau la o terasă, fie că e de la mare sau la munte. Știți și voi cum este să bei o  cafea fierbinte într-o dimineață racoroasă de octombrie pe terasa unei pensiuni sau hotel, sau să te încălzești la baza pârtiei după ce faci o tură cu schiurile și nu în ultimul rând să vezi un răsărit sau apus de soare cu o cafea în mână pe malul unei ape.

Dacă vreți și voi să vă luați un aparat pentru acasă sau la birou eu vă recomand mycafe.ro, aveți de unde să alegeți dintre sortimentele de cafea și diferitele aparate. Nu vă refuză nici dacă vreți un espressor profesional sau dacă vreți ceaiuri, siropuri sau topinguri. Și nu, nu-i fac reclamă pentru că îl știu. De fapt el nici nu știe că am scris asta. Sunt mulțumit însă de serviciile firmei și îmi plac oamenii care fac afaceri onest și gândindu-se la clienți și cerințele lor.

Am vrut să vă povestesc din experiența mea cu cafeaua în primul rând pentru că ceașca de cafea este cea mai importantă masă a zilei pentru mine și știu că sunt mulți în aceeași situație și apoi pentru că toți avem nevoie la un moment dat de un stimulent pentru a ne schimba starea de spirit și a ne îmbunătăți performanța. Sper să mă ajute și să vă mai scriu articole interesante.

Să aveți un weekend frumos și relaxant și să beți o cafea bună alături de cei dragi.

 

 

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.