Duminica la masă în familie
În această perioadă complicată presimt că ne vor reveni unele obiceiuri la care am renunțat cu timpul. Duminica la masă în familie era momentul în care ne strângeam și petreceam câteva ore împreună. De fapt era un brunch cu toată familia și cu multe feluri de mâncare. La masa din sufragerie, cu față de masă albă și curată, cu farfurii suport și tacâmurile bune. De multe ori și cu alte rude sau prieteni de familie. Noi, copiii, încercam să o tăiem cât mai repede pe afară. Pentru că asta se făcea cam în toate familiile, dacă ieșeai pe afară nu vedeai pe nimeni, și eram nevoiți să stăm și noi să mâncăm.
Ce mi-am propus eu astăzi. Să vă spun cum ar arăta duminica la masă în familie pentru mine acum. Și, pentru că vă spuneam acum vreo două articole că îmi place să intru în bucătărie și să gătesc, vreau să vă arăt cum aș organiza eu o masă pentru familia mea într-o duminică la prânz.
Pentru că nu mai suntem în 1985 și acum avem bucătării moderne, felurile de mâncare, aranjamentul și modalitatea de gătire sunt puțin diferite dar acest lucru nu este decât în beneficiul nostru care ar trebui să mâncăm doar cât ne este suficient, să fie sănătos și să ne facă bine.
Organizarea mesei si menului
Eu o să pregătesc masa pentru 6 adulți și un copil. Bine, nu am masă dar să zicem că îmi iau una până atunci. Din aia pliabila că în rest trebuie să avem cât mai mult spațiu ca să întindem toate jucăriile prin sufragerie. Întâi încep cu menul. Pentru că suntem între 5 și 65 de ani trebuie să împac pe toată lumea și să îmbin clasicul cu modernul ca să fie toată lumea mulțumită.
Am petrecut destul de mult timp prin restaurante și am văzut multe mese organizate. Cel mai bine pentru numărul ăsta de persoane este să faci platouri cu diferite mâncăruri porționate cât mai mici ca toată lumea să guste din fiecare fără să fie nevoite să mănânce hălci. Acum mult timp se venea cu farfuria individuală cu porția de supă/ciorbă, apoi cu felul doi și eventual trei și cu deserturile.
Eu o să fac altfel că doar am ceva experiență. Merg și eu pe un concept mai nou și pregătesc aperitive, o zeamă și felul principal în porții foarte mici. De data aceasta am și un ajutor în bucătărie. Săptămâna asta ajutorul meu este Dajar, cea mai mare companie de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrală și de Est. Produsele lor se găsesc peste tot în centrele comerciale și hypermarketuri și sunt împărțite în mai multe branduri din care unul, Ambition, este propriul lor brand. Ustensilele de bucătărie or să mă ajute să gătesc și tot cu ei voi aranja și masa.
Pentru că am vorbit de aranjatul mesei cred că și acest aspect este foarte important când mănânci. Dacă masa este frumos aranjată, cu decoruri și cu tot felul de ustensile care te ajută, bineînțeles și dacă mâncarea este bună (lol) îți va crea o stare de satisfacție chiar dacă ai mâncat doar o supă cremă.
Acum să stabilim menul și să procur toate ingredientele. Când vreau să fac ceva special aleg întotdeauna Kaufland pentru că acolo găsesc multe ingrediente mai speciale.
Menul
Menul meu arată așa:
Aperitive: bruschete cu roșii uscate și avocado; bruschete cu rucola și bresaola; pate din ficat de pasăre făcut în casă; câteva frigărui de cașcaval, prosciutto și strugure. Pentru că este primăvară o să fac și un platou cu brânză de burduf, măsline picante, ridichii, ceapă verde, roșii cherry și ardei roșu. Cred că e suficient. De când m-am mutat în Constanța mănânc de obicei un singur fel de mâncare la prânz. Când stăteam în Sinaia mâncam două feluri. Având în vedere că este o zi de duminică când ne-am propus să stăm mai mult la masă o să fac mai multe feluri dar o să ne întindem pe mai multe ore. Oricum nu o să fac foarte mult astfel încât fiecare să poată să guste din toate. Și bineînțeles că ne facem poftă și cu o țuica fiartă la început sau un single malț dacă vreau să mă dau mare.
Mi s-a cam făcut foame. Și e 23:22 când scriu articolul. Dar sunt sigur că #rezist să nu mănânc nimic la ora asta. Poate un pahar de apă.
Gata pauza de apă. Trecem la alte lichide mai gustoase și anume la ciorbă. O să fac și o ciorbă dar o să fie doar opțională. Oricum o să mâncăm și a doua zi din ea dar o pregătesc de duminică mai ales că fi-miu s-ar putea să se strâmbe la celelalte și trebuie să am variantă pentru el. Am ales o ciorbă de cocoș pe care o să-l iau de la țară.
Felul principal: aici aș fi vrut să merg pe ceva mai complicat dar pentru duminica asta o să aleg un clasic cotlet de porc învelit cu pancetta la slow cooker-ul meu. Ca și garnitură am ales două piureuri, unul de dovleac cu puțină pastă de ardei iute și unul de mazăre foarte bine pasate cu blenderul. O să vă povestesc odată despre rețeta asta delicioasă.
Hai să vă spun în mare și cum le voi găti și cum mă ajută și Dajar cu ustensilele de bucătărie. Pentru bruschete o să iau niște baghete proaspete, le tai felii apoi le ung cu unt și usturoi pisat și le bag la rumenit în cuptorul încălzit. Roșiile uscate cu ulei de măsline și bucățelele de avocado cred că vor fi delicioase pe felia de baghetă cu usturoi. Pentru pate am găsit o rețetă interesantă online și vreau să-l fac foarte cremos. Restul sunt doar de tăiat, spălat și aranjat pe platouri. La toate folosesc ustensile de bucătărie de la Dajar potrivite pentru fiecare acțiune. Fie că e o paletă de silicon, un curățător de legume, un feliator de avocado sau un set de cuțite, toate sunt de mare ajutor și nelipsite în orice bucătărie.
Ciorba de cocoș va fi clasică, cu borș și cu câteva sfaturi de la mama și mama soacră ca să iasă perfectă. Am un set de oale nou și o să aleg pe cea mai mare dintre ele pentru ciorbă.
Pentru cotletul de porc la slow cooker am foarte multe rețete. Secretul meu este că după ce îl las să se facă 4, 5 ore îl scot și îl rumenesc pe toate părțile în tigaie. Am ales două piureuri colorate frumos ca să renunț la cel clasic de cartofi. Piureul de dovleac puțin iute este preferatul meu. Pregătim și un vin roșu sec pentru băieți și un rose pentru fete și suntem gata.
Aoleu, știți ce nu am făcut? Niciun desert. Nu se poate să stai duminica la masă în familie fără desert. Cred că iau repede o formă de prăjituri și fac o tartă de mere că tot am încălzit cuptorul. Și caut prin congelator să văd dacă am și vreo cutie de înghețată. Slabe șanse însă că înghețata la noi în casă nu rezistă prea mult.
Gata, am terminat menul. Acum trebuie să aranjez masa. Am găsit un set de tacâmuri, farfurii și chiar veselă de copii foarte interesante. O să mă ajut și de câteva accesorii. Să nu uit de râșnița de piper și de uleiul de măsline picant.
Cam așa ar arăta duminica la masă în familie pentru mine. Acum, că tot am scris articolul m-am hotărât să-l pun în aplicare. Așa că într-una din următoarele duminici o să fac exact ce am scris aici. Și atunci revin cu poze din bucătărie, poate fac și un mic vlog. Chiar, știați că am și canal de youtube? Ia căutați voi razvandobrecta și abonați-vă că acum vine vara și bag filme și vloguri faine de la mare și din dronă.
În rest să avem poftă de mâncare și să stăm pe acasă să gătim mai mult ca să ne ferim de viruși și mâncarea gătită la fast food.
*Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2020. Este a doua ediție de SuperBlog unde particip după cea din toamna trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.
Foarte frumos materialul tau! Ești un sensibil! 😁 Acum abia mi-ai stârnit curiozitatea sa te caut și pe YouTube!
Mult succes în tot ce faci, dar mai ales în concurs! 🤗
Mulțumesc mult. Promit ca o să fiu mai activ. Din păcate activitatea mea de zi cu zi în turism este influențată negativ zilele astea dar o să compensez cu mai multe articole pe blog. Pentru youtube am un proiect educativ foarte interesant pe care o sa-l lansez in primavara asta.
[…] Duminica la masă în familie […]