fbpx
Plaja si nori Mamaia

Frica de ploaie

Mare parte dintre români au o fobie: frica de ploaie în vacanță. Nu știu dacă există un nume pentru fobia asta dar cred că ar trebui băgată în dicționarul medical. Și tratată ca atare. Noi, cei care lucrăm pe litoral o vedem instalată la fiecare norișor care apare vara pe cer, la fiecare adiere de vânt mai serioasă. Și la fel e și la munte, sunt sigur.

Ploaie pe plaja
Sursa foto: KEATON NYE pe Unsplash

Românilor le este frică de ploaie. Iar televiziunile știu de această fobie și vor să țină oamenii acasă să se uite la tembelismele lor. Și au găsit varianta perfectă. Anunța în fiecare miercuri, joi și vineri că o să plouă la mare sau la munte. Cu vijelii, cu grindină, cu coduri și cu amenințări.

Realitatea este că atunci când plouă vara (ce chestie, câteodată mai și plouă vara), durează 15, hai 30 de minute sau în cel mai grav caz să zicem jumătate de zi. Asta este echivalentul dezastrului natural pentru români. Dacă le-ai luat 3 ore de plajă din vacanță este ca și cum le-ai luat banii din buzunar și i-ai aruncat la gunoi. Ei consideră că au plătit degeaba hotelul, au dat banii degeaba la restaurant/supermarketul din stațiune unde și-au luat 2 mici și o bere la pet. Și peste asta nenorociții aia de la hotel nu le mai dau banii înapoi pe restul sejurului, pentru că da, după primul strop de ploaie, sunt la recepție să scurteze sejurul și să plece acasă (indiferent dacă a doua zi sunt 40 grade la umbră).

Bineînțeles că cele de mai sus sunt valabile în proporție mare pentru cei care rezervă 2, 3 și 4 nopți (de obicei în weekend). Ei sunt primii care la anunțul fetelor de la meteo de la 8 jumate seara au cerut deja anularea rezervării fără penalități chiar dacă au plătit un tarif care nu le permite acest lucru. Și cum românul este bun la scuze inventate (cred că este campion mondial) încep diferitele plângeri cu privire la probleme urgente apărute, rude bolnave, pisici cu rujeolă, câini cu depresie și multe altele. 

Nimeni nu se gândește că ar putea, dacă tot și-a luat 2, 3 zile de vacanță, în cele extraordinar de lungi 30 minute în care plouă să facă altceva: să se odihnească că de aia e vacanță, să se plimbe prin ploaie sub o umbrelă pe malul mării (face bine la psihic și mulți au nevoie de asta), să citească o carte, să stea pe o terasă acoperită sau pe balconul camerei și să bea un pahar de vin. În fond, ești în vacanță nu la concurs de bronzat. Cei care acceptă din start că e posibil să și plouă puțin în vacanță sunt mult mai relaxați, au alternative și se bucură oricum că au scăpat de stresul de muncă sau de oraș aglomerat și poluat.

Și eu am fost în vacanță. Și a plouat. Și pentru că eu merg în vacanță toamna, că vara nu am cum, plouă întotdeauna. Așa și…? M-am plimbat pe ploaie prin Poiana Brașov și mirosea demențial a brad verde. Am stat și am citit o carte. Am stat într-un restaurant. Și nu m-am plâns de vreme niciodată și nici nu am cerut banii înapoi sau mi-am scurtat sejurul.

Pentru că vacanța nu înseamnă numai plajă. Asta ține tot de cultura comunistă care nu se mai șterge odată din mintea noastră. Vacanța ține de psihic și de refacerea lui, ține de liniște și de relaxare. La asta ar trebui să vă gândiți când rezervați o vacanță, nu la cât de mult/puțin va ploua. Vremea nu o putem controla (încă). Dar modul în care ne petrecem viață și vacanțele putem.

PS. Este vineri, 12 Iunie, ora 18:30. De 3 zile se anunță ploi, vijelii, etc. Astăzi a fost vreme de plajă. Au trecut niște nori dar nu a ploua nicio picătură. Lăsați ploile să vina și gândiți-vă ce faceți dacă plouă, nu cum să vă feriți de ea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments

%d blogeri au apreciat: