fbpx
Igiena spatiilor publice interioare

Igiena spațiilor publice interioare

Igiena spațiilor publice interioare

De ce vorbim despre asta? Pentru că este cel mai important aspect la care te gândești în ziua de astăzi dacă trebuie să ajungi într-un spațiu interior. Chiar dacă este unitate medicală, mall, instituție publică sau chiar hotel. Fie că este pentru analize sau o extracție dentară sau poate ceva mai grav care te face să mergi de urgență la un cabinet medical, primul lucru la care te gândești este igiena acelui spațiu. La fel și într-o cameră de hotel. Vei sta acolo mai multe ore și ai nevoie să fii sigur că sănătatea ta nu este pusă în pericol.

În contextul actualei pandemii de Covid 19 care se răspândește foarte ușor, igiena spațiilor publice interioare este crucială. Pentru toți cei care au grijă de cei care le trec pragul, folosirea unor soluții și produse de curățenie și igienă corespunzătoare este neapărat necesară.

Dezinfectie spitale
Sursa: baza poze Canva pro

Unele din cele mai bune produse sunt cele dedicate zonei medicale. Sunt produsele cu eficiența cea mai mare în asigurarea dezinfecției spațiilor și sunt certificate și garantate de instituții și organizații medicale. De aceea sunt din ce în ce mai căutate nu numai de către cei din zona medicală dar și de cei care vor, prin folosirea lor, să fie siguri că au un spațiu dezinfectat și curat pentru vizitatori. Este cazul și hotelului unde lucrez. Încă de la începutul pandemiei ne-am asigurat că produsele pe care le folosim pentru curățenie sunt conforme și am achiziționat suplimentar produse din zona medicală pentru a-i face pe turiștii noștri să se simtă cât mai în siguranță. Și asta s-a văzut în reacția lor și în laudele primite până la finalul sezonului. Plus că nu am avut niciun fel de problemă nici în cazul turiștilor și nici în cel al angajaților.

Produse curatenie
Sursa: Kelly Sikkema pe Unsplash

 

Dar hai să mai vorbim puțin despre zona medicală. Fiecare dintre noi trebuie să meargă la un moment dat la un cabinet medical sau la un spital. Pentru analize, pentru o consultație sau, din păcate câteodată, pentru ceva mai grav. Vrei atunci să fii sigur că acel spațiu este dezinfectat și nu riști să contactezi vreun virus sau vreo bacterie. Noi avem teama asta de fiecare dată când mergem cu cel mic la un consult. Am stat mult mai liniștiți după ce am văzut cu ochii noștri măsurile luate pentru curățenia și dezinfectarea spațiilor. De aceea recomand tuturor să afișeze la loc vizibil toate aceste măsuri și proceduri: ce soluții și produse folosesc, ritmicitatea curățeniei și a dezinfecției, persoanele responsabile, recomandări pentru cei care intră în acel spațiu. Îi va liniști pe cei care vin pentru că vor vedea că cineva are grijă ca spațiile să fie curate și dezinfectate.

Totul începe însă de la achiziția produselor. Cei care au grijă de vizitatorii lor nu fac rabat la calitatea acestor produse. Una dintre firmele care are o experiență de peste 20 de ani în importul și comercializarea de produse medicale de înaltă calitate este Adar Unic Solutions. Acesta, prin magazinul online Medicale-Shop.ro pune la dispoziția companiilor și instituțiilor publice o varietate mare de produse medicale. Datorită calității produselor sale, în urma unor licitații prin SEAP, aceștia deservesc numeroase instituții din sectorul public: spitale, primării, centre de educație, centre sportive, servicii de ambulantă.

Igiena spatiilor publice interioare

Achiziția unor produse de calitate constituie primul pas în fluxul de curățenie pe care trebuie să și-l stabilească fiecare companie sau instituție. Dozajul corect al dezinfectanților, echipamentele de protecție purtate de cei care asigură curățenia, efectuarea corectă a dezinfecției spațiului ținând cont de un anumit flux și fără să omită vreun loc sau obiect fac parte dintr-o procedură absolut necesară fiecăruia fără să ținem cont neapărat de perioada asta specială. Pentru că lucrez la un hotel de 4 stele care își respectă clienții și angajații am avut dintotdeauna aceste proceduri scrise și asumate de personalul de la curățenie. Acum, cu pandemia, le-am adaptat noilor cerințe și bineînțeles că am solicitat să aibă o atenție deosebită către spațiile cele mai folosite și care pot constitui zone cu risc: toalete publice, mânere uși, balustradă, lifturi.

Cu atât mai mult trebuie să fie atenți cei care lucrează în zona medicală. Sunt sigur că procedurile lor sunt mult mai stricte și echipamentul purtat trebuie să-i ocrotească și pe cei care fac curățenie și pe cei care intră în contact cu suprafețele și obiectele.

Medicale Shop
Sursa: medicale-shop.ro

Respectarea regulilor

De aceea ajungem acum la respectarea regulilor. Va trebui să ne obișnuim din ce în ce mai mult ca la intrarea într-un cabinet medical, policlinică sau spital să folosim acei botoșei de unică folosință. Ați crede că este ceva banal dar tălpile noastre transportă foarte multe bacterii.  În 2016, un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Arizona a șocat lumea cu un raport care spunea că în medie talpa unui pantof e plină de 421 000 de bacterii și că 90 la sută dintre acele bacterii se transferă direct pe podeaua curată la primul contact.

Un studiu din 2017 realizat pe bacteriile de pe pantofi de către Universitatea din Houston arată că mai mult de 26% din pantofii examinați au avut rezultat pozitiv la testele pentru C. diff, o bacterie care poate cauza o diaree mortală. De obicei, în astfel de locuri (spital, policlinică, cabinet) vin și oameni cu imunitate scăzută datorită unor probleme de sănătate și pentru ei, un bacterie în plus s-ar putea să le creeze probleme mai mari.

Produse Medicale Shop

 

Dar ce facem când mergem într-o instituție publică sau într-un mall, hotel, etc. Sau pe stradă, ați zice unii. Nu luăm bacterii și le ducem acasă? Acum nu trebuie să exagerăm. Dintre cele 421000 majoritatea bacteriilor se găsesc oricum în orice casă (dacă nu e sterilă). Putem evita să le ducem în casă având grijă de felul în care depozităm încălțămintea când ajungem acasă, unde ne descălțam și dacă folosim vreo soluție pentru ștergerea tălpilor.

De aceea toată lumea ar trebui să respecte regulile de conviețuire în societate. Nu numai cei care dezinfectează spațiul unde mergi ci și noi respectând câteva reguli de igienă minime. Și acum nu mă refer neapărat la cele impuse în această perioadă prin purtarea măștii de protecție ci mă refer la spălatul mâinilor și evitarea contactului cu multe obiecte într-un spațiu public.

Infografic covid

Să revenim puțin la consumabilele medicale. Ați fost atenți vreodată câte consumabile se folosesc într-un cabinet medical de exemplu. Eu am vrut să văd și am găsit o listă destul de lungă: dezinfectant intrare, botoșei unică folosință, covoraș antibacterian, rolă cearceaf hârtie pentru pat, mănuși examinare, prosoape de hârtie pliate. Și astea doar pentru un consult. Dacă mergeți să faceți analize, pe lângă astea se mai folosesc și seringi de unică folosintă, ace seringă, leucoplast, plasturi, branule, perfuzoare, sisteme de recoltare, eprubete și altele. Toate cele enumerate sunt consumabile medicale de unică folosință pentru siguranța sănătății tale. Și trebuie să fie de calitate.

Cei de la Medicale Shop le pot asigura pe toate acestea și colaborează cu o multitudine de societăti private: clinici, centre medicale, laboratoare și ambulanțe, saloane de înfrumusețare, ONG-uri etc.

Tema momentului: COVID 19

Trebuie să vorbim puțin și despre COVID 19 în contextul igienei spațiilor publice interioare. După câte s-au spus în aceste ultime 8-9 luni nu ar mai trebui să adaug nimic. Și totuși… Vedem în fiecare zi că numărul de îmbolnăviri crește, probabil datorită multora care nu respectă regulile minime de a se comporta în spațiile publice închise. Cred (și sper) că toate vehiculele de transport în comun se dezinfectează după fiecare cursă (aerisire + dezinfectare atentă a punctelor cele mai atinse de mâini). Sper că toate instituțiile și companiile private și-au luat măsurile, au stabilit procedurile și mai ales folosesc produse de calitate pentru dezinfectarea spațiilor publice.

Și noi? Hai și noi să avem grijă mai multă de comportamentul nostru. Și când te gândești cât de simplu este. Uite în videoclipul ăsta:

Alegeți-vă cu grijă furnizorii de produse de curățenie și dezinfectare. Adar Unic Solutions, prin Medicale-shop.ro este unul dintre cei care comercializează produse certificate și de calitate.

*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020. Este o noua ediție de SuperBlog unde particip după cele din toamna si primavara trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

%d blogeri au apreciat: