Sfaturi de vacanță
Mi-am propus ca o dată pe săptămână să vă scriu despre ceva la ce mă pricep eu puțin mai bine. Adică la turism. Astăzi m-am oprit la avantaje și dezavantaje în cadrul cazărilor Long Stay.
Înainte de a începe vreau să scriu două cuvinte pentru cei care nu mă cunosc și ajung prima dată aici. Lucrez de aproape 20 ani în turism. Am lucrat în hoteluri de 4 și 5 stele de la munte și de la mare. Am pornit de la cărat bagaje și am ajuns acum la poziția de director hotel. Puteți vedea mai multe despre cariera mea profesională pe Linkedin. Alte lucruri le aflați din pagina despre mine de pe site.
Am închis paranteza. Având în vedere că am ceva experiență cu privire la vacanțele prelungite, eu muncind numai în zone de leisure, m-am gândit să vă spun ce avantaje și dezavantaje ai când alegi o vacanță Long Stay.
Long Stay, pentru cei care nu sunt familiari, înseamnă sejur mai lung. Acum, pentru hotelieri, în funcție de cum vor să prezinte oferta, numărul de nopți este diferit. Sunt unii care consideră și 3 nopți Long Stay deși nu prea se apropie de concept. Îl poți folosi ca unealtă de marketing dacă ai sejururi foarte scurte și vrei să impulsionezi rezervări pentru sejururi mai lungi. Eu cred că un long stay poate fi numit așa de la cel puțin 5 nopți încolo deși cam de la 7 nopți ar fi mai real.
Hai să vedem ce avantaje și dezavantaje are un Long Stay.
Avantaje
În primul rând ține foarte mult de felul în care îți faci vacanțele. Cei care pleacă o dată sau de două ori pe an în vacanță aleg sejururi mai lungi. Cei care pleacă de mai multe ori aleg sejururi mai scurte pentru a-și împarți bugetul de vacanță între mai multe ieșiri. Să fie clar, eu nu mă refer aici la cei care pleacă în vacanță când au chef, pentru ca-și permit, și stau cât vreau. Asta este o categorie aparte despre care o să vă vorbesc în alt articol pentru că am multe de povestit și despre asta.
Cu cât ai mai puține vacanțe pe an cu atât mai mult alegi o vacanță Long Stay. Unul din principalele avantaje este prețul. Dacă stai mai multe nopți prețul este mai mic decât dacă stai una sau două nopți. Orice hotelier își dorește să aibă turiști care stau mai multe nopți pentru a-și micșora cheltuielile din cameră (cosmeticele se schimbă când se consumă, cearceafurile se schimbă la două zile, curățenia se face altfel când sunt turiști cazați decât atunci când au plecat și trebuie să vina alții). Și atunci oferă prețuri avantajoase celor care stau multe nopți plus alte facilități.
Un alt avantaj pe care-l ai dacă alegi o vacanță long stay este că descoperi cu adevărat locația în care mergi. Eu, de exemplu, nu aș putea să plec în vacanță la Roma două sau trei zile. Având în vedere că nu am văzut-o niciodată până acum cred că cel puțin o săptămâna va trebui să stau prima dată ca să înțeleg ceva din ea. Abia aștept să se întâmple asta dar încă nici nu este programat anul în care merg. 😛 Atunci când stai mai multe zile ai timp să vezi tot ce-ți propui, să te relaxezi și să te bucuri de locația de vacanță.
Al treilea avantaj, unul foarte important, este că atunci când pleci în vacanță mai multe zile reușești să te detașezi și să te simți relaxat după o foarte lungă perioadă de muncă. Știți și voi senzația după un weekend la munte când te întorci mai obosit decât atunci când ai plecat. Plus că lumea nu prea te ia în serios când ești plecat două zile și te sună să te mai întrebe ceva. Când ești plecat însă o săptămâna știu că te-ai dus ca să uiți de muncă, de griji și de probleme și vrei să te relaxezi.
Hai să recapitulăm avantajele:
- prețul mai bun la cazare;
- descoperirea locației în care mergi;
- relaxarea și detașarea de griji și probleme.
Dezavantaje
Acum să vedem și dacă sunt dezavantaje la cazarea Long Stay.
Eu am stat și m-am gândit și am reușit să găsesc vreo două. Unul ar fi alegerea greșită a destinației. Dacă ai ales un hotel mai puțin bun sau o destinație plictisitoare (ambele le descoperi la fața locului bineînțeles), faptul că ai rezervat o săptămâna de vacanță te va ține acolo legat până pleci. Pentru că ești deja plecat în vacanță sfatul meu ar fi să iei ce este mai bun. Încearcă să nu-ți strici vacanța pentru a rămâne numai cu amintiri plăcute. Fă tot ce este posibil să-ți faci vacanță plăcută: cere altă cameră dacă a ta nu este bună, încearcă să decoperi locuri sălbatice sau mai puțin vizitate de turiști dacă ești undeva unde ți se pare plictisitor.
Același lucru este valabil și în cazul vremii. Dacă ai ales o destinație de vacanță pentru soare și plouă tot sejurul vei spune ca ți s-a stricat vacanța. Încearcă să nu mai gândești așa. Nici hotelul nu are nicio vina că este timpul urât afară și asta nu e motiv să-ți dea banii înapoi. Caută să faci alte lucruri pe care în mod normal nu le aveai în plan. Sau fă-ți un plan și pentru cazul în care plouă. Eu mereu îmi fac planul și pentru ce am de făcut în cazul în care timpul nu este bun. Schimb programul unei zile cu alta, mă îmbrac adecvat sau pur și simplu ignor ploaia.
Concluzie finală
Una peste alta concluzia mea este următoarea. Alege o vacanță Long Stay atunci când ai o singură vacanță de vară. Vei obține un preț mai bun dar ai grijă la ce destinație îți alegi, fă-ți un plan cu cei vei face, fă-ți un back-up pentru vreme urâtă și încearcă să te relaxezi cât mai mult. Nu-ți strica vacanța cu mici lucruri negative care se pot întâmpla și sunt cam inevitabile. Treci peste ele pentru a avea o vacanță cât mai reușită.
Spune-mi te rog în comentarii ce avantaje și dezavantaje găsești tu la Long Stay ca să putem completa opțiunile mele de mai sus.
Ne auzim cu articolul următor despre short stays. Dacă aveți și alte propuneri puteți să-mi scrieți pe social media aici: