Este 30 octombrie 2019. Am ales special data asta pentru a scrie acest manifest pentru democrație. Pe de o parte am lacrimi în ochi când mă gândesc la ce s-a întâmplat acum 4 ani. Pe de altă parte însă cred că a fost momentul când conștiința noastră s-a trezit. Ne-am dat seama că ne sunt furate visele și speranțele. #Colectiv a fost și este o tragedie din care încă nu am învățat să responsabilizam conștiința noastră civică de a ne opune cu toate armele corupției și pasivității pe care cei care ne conduc se bazează pentru a le fi bine numai lor. Avem sau nu democrație?
Ai scris până acum vreo petiție online? Ai semnat vreuna? Ai făcut-o doar pentru că era trendy pe facebook sau ai citit și înțeles cu adevărat scopul ei? Ai votat? Ai fost la referendum? Hai să răspundem sincer la toate aceste întrebări și veți vedea câtă putere civică avem.
Îmi place citatul celor de la Democracy Mania pe care l-au ales ca motto pentru pagina lor:
„Când un guvern se teme de cetățeni, e democrație.
Când cetățenii se tem de guvern, este dictatură.”
— Thomas Jefferson
Da, acest articol este un îndemn de a ne implica cât mai mult în problemele care privesc societatea și administrația și care nu se referă doar la universul nostru mic de familie ci la lucruri care, dacă funcționează, ajută pe toată lumea și implicit pe noi. Vorbesc de „noi” pentru că nici eu nu am fost implicat mai deloc în această direcție. În afară de câteva petiții online semnate, câteva mici donații și vreo două ieșiri în stradă nu am făcut mai nimic. Și îmi pare rău. De ce? Pentru că fiecare dintre noi trebuie să fie mai implicat în a semnala probleme, acte de corupție sau ilegalități comise. Pe lângă semnalarea lor trebuie să avem curajul civic de a răspunde într-un fel. Printr-o reclamație, printr-un telefon dat autorităților, printr-o petiție, poate chiar printr-un articol pe blog sau o postare pe facebook.
Pentru că sunt destul de multe organizații care pot face asta pentru ține și pot propaga mai bine orice inițiativă te încurajez să le semnalezi și lor. Sau există foarte multe aplicații, chiar ale autorităților locale unde poți semnala anumite probleme. Nu mai trece nepăsător pe lângă cineva care agresează pe altcineva în stradă. Nu mai întoarce capul când cineva aruncă gunoiul pe stradă sau în alte locuri. Avem toți telefoane mobile care încep să filmeze la o simplă atingere. Am văzut din ce în ce mai multe camere de supraveghere la mașini. Dacă ați fost martorul unui incident, semnalizați-l. Nu mă refer la implicare fizică sau verbală care îți poate afecta integritatea fizică.
Democrația noastră este încă la început. După 1989 am avut doar senzația că avem democrație. De fapt ni s-a aruncat în ochi cu libertate de opinie și de circulație și am fost foarte mulțumiți după jumătate de secol de comunism. Nu am fost educați civic deloc, poate pentru că nu s-a vrut asta. Cu cât ar fi deschis ochii cuiva despre puterea civică pe care o are cu atât mai puțin puteau să ne fure, să ne păcălească și să-și facă averile ilicite. Da, mă refer la toți politicienii din ultimii 30 ani. Ați văzut pe vreunul care va îndemnat să ieșiți în stradă să protestați când considerați că ceva nu este în ordine (pașnic și autorizat bineînțeles)? Ați văzut vreo autoritate publică care să aibă un contact real, decent, cu societatea civilă. Doar înainte de alegeri se promit lucruri, de multe ori fără să se consulte cu beneficiarii lor, doar pentru a câștiga voturi și implicit puterea. De multe ori, promisiunile lor nici măcar nu rezolvau problemele adevărate ale comunității locale sau erau fantasmagorice fără o bază reală, dar fiind foarte multe promisiuni care se întăreau prin cumpărarea unor voturi cu diferite obiecte sau mărfuri au făcut ca dezvoltarea societății și comunității să lase mult de dorit. Vă dați seama că sunt și excepții, dar atât de rare încât au fost anihilate și acoperite de vocea populismului exagerat clamat de unii cu vorbe goale dar foarte vizibili datorită propagandei bine puse la punct.
De foarte multe ori însă ei ne lasă senzația că noi decidem. Vă aduceți aminte de referendumul din 2009. Am votat și eu atunci. Da, acela cu reducerea numărului de parlamentari de la 465 la 300. Ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani? Nimic. Ce putem face noi? Putem să insistăm să se respecte voința poporului cerută atunci de președintele României. Cum putem face asta? Una dintre variante este să semnăm o petiție online cum este cea de la Democracy Mania legată de referendum. O să spuneți că nu mai contează acum. Ba da, contează. Dacă au dovada prin semnătura acesteia și a altor petiții că nu am uitat și că vrem respectarea acelui referendum pot merge mai departe și să facă demersuri prin care să aducă la cunoștința legislativului dorința noastră.
Ușor, ușor ne trezim însă. În ultimii ani, mai ales după Colectiv s-a intensificat conștiința publică mai mult. Au ieșit la iveală, deși ele funcționau de mult timp dar în bula lor mică, multe organizații și platforme care pot face auzită vocea noastră mai bine în ceea ce privesc problemele realității de zi cu zi din comunitatea noastră și la nivel de administrație centrală.
Vă încurajez să fiți mai activi civic. Hai să ne implicăm cu toții. Indiferent de culoarea politică a celor care sunt la conducerea administrației sau ne reprezintă în parlament, ei trebuie să știe că îi urmărim, că le cerem lucruri, că nu suntem indiferenți la indiferența lor. Eu cu siguranță voi folosi de acum o secțiune a blogului pentru a semnaliza diferite probleme cu care ne confruntăm în societatea actuală și probleme nerezolvate sau neștiute de administrația locală care ne afectează pe toți. Și repet, nu mă interesează culoarea politică a celor care ne conduc. Cred că o să menționez asta și în pagina despre mine. Citiți mai multe despre implicare civică dar urmăriți surse de încredere și nu orice fake news de pe facebook. Fie că este Wikipedia sau altă sursă de încredere, citiți, informați-vă și acționați. Nu mai fiți spectatori pentru că puteți decide cum se termină meciul.
Una dintre platforme pentru petiții online este și Democracy Mania. Fă-ți curaj și scrie o petiție. Posteaz-o pe facebook. Vezi dacă sunt oameni care rezonează cu ea.
Suntem la 4 ani de #Colectiv. Și nu s-a modificat nimic din ce ar fi putut evita această tragedie. Singurul lucru care s-a schimbat este nivelul de implicare civică. Lumea a ieșit în stradă, a solicitat demisia unui guvern, a împiedicat ordonanțe de urgență, a plâns pentru cei care nu mai sunt. Gândiți-vă la asta. Nu mai stați deoparte.
*Acest articol a fost scris pentru competiția #SuperBlog2019, unde sunt înscris pentru prima dată în această toamnă. Chiar dacă este scris pentru această competiție consider că este momentul de a mă implica civic cât mai mult. Ceea ce vă doresc și vouă.
[…] Manifest pentru democrație […]