Eu și cărțile
Îmi place (sau mai bine zis plăcea) să citesc. Tot felul de cărți sau articole interesante, fie că sunt printate pe hârtie sau online (în zilele noastre). Și am ajuns la concluzia că pierd prea mult timp „citind” statusuri de pe facebook. Dar nu a fost mereu așa. A fost o perioadă când îmi plăcea să fiu eu personajul principal din carte. De câte ori am pilotat avioanele lui Sven Hassel sau am călărit alături de Winnetou prin vestul sălbatic. Sau am ajuns să caut aur prin Klondike în Vulcanul de aur al lui Jules Verne.
Cred că aceste cărți citite de zeci și zeci de ori în copilărie ne-au făcut să trecem ușor peste perioada aceea în care nu ne prea dădeam seama de ce se întâmplă și ne refugiam în lumea noastră de aventuri. Am citit foarte multe cărți când eram copil. Bunica mea are o vecină care îmi împrumuta câte 3, 4 cărți pe săptămână și le citeam până mă usturau ochii. Era ca un fel de ritual de joia când mă duceam cu bunicii mei în vizită pe palier, ei beau o țuică făcută în casă și eu alegeam din bibliotecă câteva cărți. Niciodată mai mult de 5, așa era înțelegerea. Probabil îi era mai simplu să țină minte câte mi-a dat. Pentru că da, cărțile erau foarte valoroase în perioada aceea. Când citeai nu îți mai trebuia mâncare, somn sau alte lucruri. Cel puțin așa era pentru mine.
Dacă mă gândesc mai bine, sunt convins că o parte din firea mea a fost modelată de cărțile pe care le-am citit. Mi-au plăcut mereu cărțile de aventuri, cu detectivi și provocări de tot felul. Mai degrabă decât cele tehnice sau SF. Nu că pe alea nu le citeam. Sau pe cele pe care ni le dădeau pe lista la școală.
Cărțile zilelor noastre
Acum ar trebui să citesc cărți de parenting. Sau cum să fac primul milion. De followers, bineînțeles. Însă tot cărți de ficțiune îmi cumpăr. Probabil că va veni și vremea când o să citesc despre istoria lumii și cum se construiește un hidro-avion (oare o fi o carte cu așa ceva?). Cu siguranță însă aș vrea să citesc cărți care să mă ajute să fiu mai bun, mai atent la cei din jur și nevoile lor (începând cu familia bineînțeles), mai deștept (asta va fi greu) și care să mă ajute să înțeleg mai bine perioada prin care trecem.
Cel mai mult însă aș vrea că și piciului meu de 6 ani să-i placă să citească cărți. Acum îi place să-i citesc câte o poveste înainte de culcare. Am cumpărat foarte mulți cărți pentru copii dar deocamdată sunt pe locul doi după jucării. Va veni și momentul când se va apuca de citit, probabil când va învăța să scrie la școală. Ne dorim însă (și eu și soția mea) să reușim să-l facem să-i placă cărțile mai mult decât tableta sau jocurile de pe calculator. Și putem face asta.
Cărți personalizate pentru copii
Îl putem face pe el personajul principal. Cum? Foarte simplu. Comandând cărți personalizate în care el este personajul principal. Da, există și acest produs pe piață. Cei de la editura Elefantul Meu au luat câteva povești interesante pentru copii cărora le pot personaliza numele personajului principal, al prietenului lui și chiar locul de desfășurare a acțiunii. Cu siguranță, după ce învață să citească, văzându-și numele acolo își va putea imagina mai bine toată acțiunea desfășurată în carte.
Dar hai să vedem la ce îi ajută cititul pe copii sau pe cei cărora li se citesc povești încă de la 4 ani.
Copilul va învăța cuvinte noi, sensurile acestora, dar și pronunția lor corectă. Mereu când citim câte un cuvânt nou ne oprim, îi găsim un sinonim pe care să-l înțeleagă și apoi continuăm. Observăm apoi că îl folosește și alte contexte decât cele ale poveștii. De ce mai multe ori înțelege corect sensurile acestora însă câteodată crează și situații foarte hazlii când le folosește în contexte unde nu ar trebui să fie.
Când suntem expuși la lectură, creierul nostru “traduce” diferit informația primită. Fiecare “vede” în felul său povestea: personajele, întâmplările, locurile, peisajele. Citind povești pentru copii, aceștia descoperă personajele cu care intră în contact, relationează unele cu altele și își exprimă gândurile, iar cei mici invată să facă același lucru. Copiii invată prin imitație: ei imită acțiunile eroilor din desenele animate preferate și împart jucării, precum personajele favorite din cărti.
Nu mereu are chef de citit. Dacă îi citiți cu drag, cu intonație și aplicație (ceea ce face mai mult soția mea decât fac eu), în timp îi va plăcea, se va lăsa prins de farmecul poveștii și va asculta liniștit.
Actualitatea zilelor noastre îl expune constant pe copil unui ritm de viață alert, zgomotos, poluat fonic și cromatic. Când se uită la televizor copilul este asediat de lumini intermitente, zgomote și sunete stridente. Când i se citește, copilul ascultă în tăcere, stă liniștit, iar paginile lecturate sunt mai puțin stresante pentru creierul său. Lectura îi aduce copilului relaxare și liniște.
Comandă o carte cadou personalizată
Așa că deja mă pregătesc să comand o carte cadou în care el este personajul principal. Și o mai pot personaliza adăugând și fotografia lui pe una din primele pagini. Cu siguranță va fi foarte încântat. Sunt convins că aceste cărți personalizate îl vor face să-i placă din ce în ce mai mult să citim povești. Toți copii din ziua de azi (și nu numai cei de acum) vor să fie primii. Să nu câștige nimeni altcineva înaintea lor, să aibă totul și să fie cei mai cei. Așa că va fi foarte bucuros să fie el personajul principal și să participe la aventura din carte.
Găsiți la editura Elefantul Meu cărți personalizate de la 1 an (cu poze mai mari și text mai puțin) până la aventuri pentru cei de 10 ani. Cărțile sunt educative și pe lângă aventură îi învață pe copii și lucruri foarte interesante. Cu ei în centrul acțiunii.
Hai că eu deja mi-am ales cartea și o comand.
*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020. Este o noua ediție de SuperBlog unde particip după cele din toamna si primavara trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.
[…] Personajul principal […]
[…] Personajul principal […]