De ce să aleg short stays
După ce am vorbit data trecută despre Long Stay și de ce este bine să alegem o vacanță mai lungă astăzi vă scriu despre avantajele vacanțelor scurte. Sunt multe persoane care preferă în locul unei vacanțe lungi de vară, să facă mai multe vacanțe mai scurte sau își permit să le facă pe amândouă. Pleacă vara sau iarna într-o vacanță mai lungă și în rest aleg câteva vacanțe scurte.
Astăzi o să vorbim despre aceste vacanțe scurte. Pentru că lucrez în domeniul turismului de aproape 20 de ani și am ceva experiență, am observat în ultima perioadă acest trend al vacanțelor mai scurte. El este mai accentuat în cazul celor cu venituri mari care își pot permite mai multe plecări de acasă. Celor de două, trei nopți nu prea le putem spune vacanțe de aceea au apărut termenii de city break sau weekend break sau escape. Toți acești termeni se referă la vacanțe foarte scurte de maxim 3 zile. De ce le spun totuși vacanțe. Pentru că oamenii pleacă de acasă de la ei, plătesc transport, cazare și alte servicii într-o destinație aleasă de ei.
Cele mai la modă sunt city break-urile. Foarte mulți dintre noi alegem astfel de vacanțe când vrem să vizităm un oraș din Europa. Sau pur și simplu când vrem să evadăm din stresul nostru și să ne relaxăm câteva zile care de obicei sunt în apropierea week-end-ului.
Alegerea destinației
Pentru că este o vacanță scurtă care nu necesită neapărat o pregătire foarte mare, gen anunțat concediu sau rezolvat probleme care apar în perioada când suntem plecați, aceste vacanțe pot fi rezervate și last minute. Se știe că sunt mulți care urmăresc aceste reduceri last minute pentru anumite destinații și găsesc prețuri aproape incredibile la transport și cazare pentru destinații în care ar fi dat în mod normal dublu. De ce se întâmplă asta? Pentru că sunt anumite perioade când, dintr-un motiv sau altul, gradul de ocupare al avionului sau hotelului este scăzut și atunci toată lumea preferă să reducă din preț ca să nu piardă acel loc în avion sau camera de hotel.
Sau alegerea destinației poate fi făcută cu o perioadă mai mare de timp înainte pentru a beneficia de un preț foarte bun la transport dacă pleci în afara țării. Oricum, cel mai important lucru dacă pleci în vacanță în afara țării în short stay este prețul avionului. Poți să alegi chiar vacanța în funcție de asta. Poți urmări care sunt ofertele speciale pentru anumite destinații și să-ți faci vacanța acolo unde ai găsit bilete ieftine. Ce-ar fi să plătești pentru avion doar 10-20 euro de persoană? Sunt deja câteva site-uri consacrate pentru oferte de bilete de avion din care menționez doar două: Aventurescu și Promo Trips. Sunt însă multe altele. Sfatul meu este să te abonezi la newslettere și vei primi toate ofertele lor speciale. Cei care se abonează la newsletter-ele acestor site-uri sau ale companiilor aeriene care zboară din România primesc ofertele primii și pot beneficia de ele dacă acestea sunt limitate. Atenție totuși că sunt destul de multe site-uri care doar anunță oferte pentru a atrage vizitatori pe pagină. Nu este cazul celor de sus amintiți de mine dar este un caz în Constanța cu o agenție care la 30 secunde după ce postează oferta nu mai are locuri disponibile la ea.
Avantajele vacanțelor scurte
Hai să vedem care sunt avantajele acestor vacanțe. Unul dintre acestea ar fi flexibilitatea sejurului. Nu mai trebuie să te gândești din timp la perioada în care trebuie să-ți iei concediu, pentru acest tip de vacanță este suficient să adaugi o zi de concediu în plus la weekend. Este foarte important și momentul când cauți sau cumperi biletul de avion. Alt avantaj ar fi faptul că vremea nu contează foarte mult. Pur și simplu îți iei haine adecvate vremii pe care o vezi pe prognoză înainte să pleci. Nu te va deranja așa tare dacă plouă sau e frig față de o vacanță mai lungă când vremea urâtă îți cam schimbă starea de spirit. După cum v-am spus și în articolul long stay căutați să vă influențeze vremea cât mai puțin și să aveți program stabilit pentru orice condiții.
Cazarea în short stays
Față de vacanțele lungi când cauți o cameră spațioasă (să-ți încapă toată casa pe care ai cărat-o cu tine), liniștită și cu o anumită vedere la mare, ocean sau munte, atunci când pleci short stay vederea și dimensiunea camerei contează mai puțin. Acum eu nu mă refer la extreme când camera este foarte mică de cazi în pat de la ușă (da, mi s-a întâmplat) sau când este demisol cu un gemuleț mic prin care vezi picioarele oamenilor de pe stradă (asta nu mi s-a întâmplat mie ci unui prieten). Trebuie să cauți o cazare decentă care să contribuie la o experiență cât mai plăcută pentru acea ieșire. De exemplu, să fie cât mai aproape de centru (cum am făcut eu la Florența, aici găsiți articolul) sau să fie mai departe de centru dar foarte aproape de metrou (așa am făcut eu la Viena). Eu aleg în proporție de 90% cazare la apartamente prin airbnb sau homelidays și mă ocup singur de mic dejun și câteodată de cină. Sfatul meu ar fi să alegeți o cazare cu o politică de anulare cât mai flexibilă chiar dacă prețul este mai mare puțin. Astfel, în cazul care trebuie anulați, pierdeți doar banii pentru avion.
Cazarea pe litoralul românesc în short stay
Am văzut acest trend destul de accentuat în ultimii ani, mai ales la hotelurile de 4 și 5 stele. Cum încercăm noi, hotelierii de pe litoral, să-i combatem? Cu prețurile mari. Dacă vă întrebați de ce sunt prețuri așa mari pe litoralul românesc o să vedeți că acele prețuri sunt de fapt pentru cei care vin în weekend. Niciun hotelier nu își dorește să aibă clienți doar în weekend. Toți am prefera să avem camerele pline cu turiști care vin și stau în vacanțe mai lungi. Dar nici cei de weekend nu sunt de neglijat. De ce? Pentru că plătesc tarifele cele mai mari. Dar de ce aleg ei să vina doar în weekenduri? Păi să spunem că se încadrează la prima categorie menționată de mine la începutul articolului. Sunt cei care își fac o vacanță lungă într-o destinație din afara țării și vin la mare la noi pentru relaxare/cluburi la final de săptămână. Sunt cei care își fac rezervare last minute sau chiar de pe drum și plătesc un preț mai mare pentru că își permit și știu că altfel nu ar găsi cameră. Nu îi interesează cum e vremea sau dacă camera are vedere la mare sau nu.
Recapitulare
La final o să fac o recapitulare a avantajelor și dezavantajelor.
La avantajele vacanțelor scurte o să trec flexibilitatea alegerii perioadei de vacanță, posibilitatea anulării cazării dacă ați ales politică flexibilă și trebuie să anulați și importanța mai mică pe care trebuie să o acordați vremii.
Dezavantajele sunt la prețul cazării care poate fi mare, la găsirea cazării potrivite dacă rezervarea este last minute și la faptul că nu veți reuși să acoperiți tot ce este de vizitat dacă vă duceți într-o capitală mare din Europa.
Eu aleg aceste vacanțe când vreau să plec și să descopăr noi destinații din Europa despre care vă scriu și vouă categoria Travel.
Pe mine mă găsiți și aici: Facebook, Instagram, Linked-in.
[…] despre rezervarea directă la hotel. Până acum ți-am povestit despre vacanțele Long Stay și Short Stay și avantajele fiecăreia dintre ele. Dacă ai ajuns prima dată pe blogul meu direct la acest […]