fbpx

Târgul de turism

Târgul de turism de toamnă 2017

Am fost săptămâna trecută la târgul de turism. Deși nu am stat foarte mult și am trecut în viteză pe la toate standurile am tras câteva concluzii pe care aș vrea să le comentez cu voi.

Romhotel

Despre Romhotel pot spune că am fost destul de dezamăgit. Din câte știu și văd se investește încă în turism, Zona de nord a Stațiunii Mamaia și Năvodari sunt un exemplu foarte aproape de mine. Cu toate astea, am găsit foarte puține firme care să ofere produse și servicii pentru horeca. Una din explicațiile pe care le-am primit de la multe firme este că nu mai participă la târg din cauza costurilor ridicate cu participarea în comparație cu investirea acelor bani în alte metode de a atrage clienții. Cu asta sunt de acord. Într-o întâlnire scurtă de câteva minute de la un târg nu poți să iei decât cel mult o carte de vizită și un catalog și să discuți apoi la o întâlnire față în față detaliile unei posibile colaborări. Mai este necesară prezența fizică la un târg ca să ai succes cu business-ul tău în acest domeniu? Nu cred. Mai sunt investitori/manageri care iau târgul la picior să caute anumite produse? Eu cred că din ce în ce mai puțini. Toată lumea se bazează pe recomandări, căutare pe internet și întâlniri directe. Am văzut acolo 3 sau 4 parteneri cu care deja am contracte și nu de la târguri de turism, deci se pare că ce am scris mai sus funcționează mai bine. Dar ce faci dacă este o firmă necunoscută în acesta industrie. Eu cred că abordarea ar fi mai degrabă în discuții cu furnizorii din horeca care au deja bază de date de clienți și business complementar celui pe care-l faci și așa ai putea să ajungi mai repede la client. Eu, dacă aș avea o firmă în domeniu mai degrabă aș investi în atragerea unor furnizori de servicii hoteliere care să nu concureze cu business-ul meu însă să ne ajute reciproc în obținerea de contracte la noi investiții. Bineînțeles cu oferirea de comision celor care te introduc într-o nouă discuție care se concretizează într-un contract. Sau a unor facilități.

Târgul de turism

Aici recunosc că am trecut într-o foarte mare viteză. Ce am văzut este că se pune accentul foarte mult pe outgoing ceea ce mi se pare mai normal să ofere un târg de turism. Dacă vrei să te duci în țară undeva cred că e simplu să cauți pe net oferte de la agenții sau direct de la hotel/pensiune și să planifici singur modalitatea de transport. În ceea ce privesc destinațiile externe, dacă nu sunt pe genul city break unde la fel netul este rege, târgul de turism poate fi locul unde un agent îți explică și alege o destinație de vacanță cât mai aproape de ce vrei tu. Deși tot un loc de adunat pliante și cataloage rămâne și decizia finală de a cumpăra nu este acolo la târg. Nu înțeleg însă decizia unor hoteluri independente mai mici de a-și face un stand la târgul de turism. Cu siguranță nu devin mai cunoscuți așa, eu aș fi băgat toți banii pe care i-au cheltuit la târg (probabil o mie-două de euro) în social media marketing și adwords. Cred că ar fi avut mai mult de câștigat decât să împartă pliante/flyere la puști și bătrâni care le adună, habar nu am de ce.

Concluzii finale:

  • târgul ar trebui să fie mai degrabă axat pe B2B cu intalniri programate dinainte, conferințe și prezentări (vedeți exemplul celor mai mari târguri de turism din europa care s-au adaptat anului 2017-2018)
  • trendul de prezentare a zonelor mai degrabă decât a unei proprietăți (ceea ce se întâmplă deja) e mai ok pentru a atrage turiști într-o anumită zonă a țării. Cu toate serviciile disponibile în zonă, nu numai cazare și restaurant. Eu aș aduce la târg și cei care fac alte servicii în funcție de zona din care vin (monitori de ski, plimbări cu sania și ATV-urile la munte sau excursii în deltă, curs de kite, etc la mare).
  • implicarea autorităților locale prin diferite organizații în promovarea zonei. Am văzut parcă Asociația Litoral pentru zona noastră dar tot cu hoteluri, pensiuni și cam atât.(recunosc, nu am fost foarte atent) 

 

Cam atât de spre târg. După ce am văzut anul asta, dacă nu se mai schimbă ceva o să renunț și la plimbarea până acolo pentru că nu o consider decât o pierdere de timp.

 

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: