Asta chiar este o provocare mare. O să încerc totuși să vă amintesc câteva lucruri simple dar importante despre îngrijirea hainelor. Recunosc că am avut-o ca ajutor pe soția mea care mi-a dat câteva hinturi (dar nu prea multe ca să nu câștig cumva proba asta de la Superblog).
Vă dați seama că sunt 138756 de articole legate de îngrijirea hainelor. Unul scris însă de un băiat contează mai mult decât altele adunate. De ce? Măcar există un bărbat în plus (autorul) care știe mai multe despre îngrijirea hainelor decât știa înainte de articol. Dacă mai sunt și alții care folosesc câteva dintre sfaturi mi-am atins scopul. Eu unul sigur voi fi mai atent.
Hainele pe vremuri
Hai să începem cu începutul. Eu nu prea aveam grijă de haine. Sper să nu fiu singurul băiat care declară asta. Spre deosebire de atunci când eram mic și aveam foarte mare grijă de ele pentru că nu aveam așa multe. Știți voi, pantalonii de trening cârpiți de nenumărate ori în genunchi și transformați într-un final în pantaloni scurți. Hainele care rămâneau mici altor neamuri și care ajungeau reciclate la următoarea generație. Așa am crescut când eram mici. Plus că spălatul lor cu mașina semi automată sau „la mână” nu le făcea chiar bine.
După ce a avenit capitalismul s-a schimbat treaba. Au apărut blugii turcești plus tot felul de ciurucuri (a se citi haine de firmă) aduse de la turci și second hand din țări mai civilizate. Numai că atunci (anii 90) nu aveam bani să le luăm și trebuia să avem grijă de perechea de blugi cu care mergeam la școală.
Astea au fost de tristă amintire. Acum am ajuns în prezent. Ne putem cumpăra haine, vrem să fim în trend și să arătăm bine. Și când există și magazine online treaba e și mai simplă pentru noi bărbații. Fetele mai vor să scape și într-o cabină de probă dar parcă nu le mai atrage așa mult în ultima perioadă. Și comandăm haine online, le trimitem înapoi dacă nu se potrivesc și gata. Totul e simplu.
Dar cum avem grijă de ele? Pentru că trebuie să avem grijă să nu arate rău, decolorate, pătate și stricate. Pentru a răspunde la asta am convocat-o pe soția mea la un set de întrebări la care a avut grijă să răspundă puțin mai răstit așa. Adică ce, nu știi că hainele se sortează înainte să le bagi în mașina de spălat. Ba da, știu acum după ce de fiecare data când puneam ceva la spălat „mi” se atrăgea atenția că amestec nu știu ce tricou cu niște cămăși sau șosete.
Hai să vedem câteva reguli generale pe care le-am învățat ca să fie totul bine, să nu fie rău (dacă vreți să mă înțelegeți):
Citește eticheta și spală-le/calcă-le în funcție de ce scrie acolo.
Asta poate părea simplu după ce le înveți. Mi-a luat ceva timp până să-mi dau seama care e treaba cu etichetele. Nu de alta dar mă duc pe Answear.ro la categoria haine bărbătești, îmi aleg un tricou mișto și apoi îl stric la prima spălare. Nu ar fi păcat!
Sortează rufele înainte de spălare
Aici mă dau mare că am învățat. Întâi separ rufele după culoare: cele albe de cele colorate. Apoi, trebuie separate hainele în funcție de tipul de material (care este specificat pe etichetă) și după tipul de textură (materiale fine, delicate, de cele rigide, precum prosoapele). Mai contează și temperatura de spălare trecută pe etichetă și gradul de murdărie. Asta cu murdăria este doar pentru Sorin când se mai târăște pe jos cu mașinuțele că noi nu prea mai murdărim hainele. Să nu mai intrăm și în amănunte legate de intensitatea culorii, etc că după aia spălam câte o haină odată.
Aaa, ce mai este foarte important. Caută prin buzunarele hainelor. Ohoo de câte ori mi-am spălat bani, liste cu notițe necesare și multe altele. Soția mea nu mă controlează prin buzunare (da, știu, sunt un norocos) însă mă boscorodeste de nu-mi mai trebuie când uit șervețele prin buzunare. Stii ce dar special au șervețelele să se transforme în mașina de spălat. Așa ca m-am învățat să le controlez prin buzunare și să întorc pe dos pantalonii pe care-i pun la spălat. Cică rezistă mai bine în timp și își pastrează culoarea. Nu aș băga mâna în foc dar cine sunt eu să combat asta.
Detergent si temperatura apei
Aici nu vreau sa ma complic. Am primit instructiuni clare pentru detergent (adica luat de mana, aratat bidonul si explicat unde scrie pe el care este pentru rufe negre si care pentru colorate). Temperatura si durata sunt in principiu la fel pentru hainele normale si se schimba putin pentru cele sport sau alte tesaturi (aici nu bag). Stati asa ca recunosc, am masina cu programe si ma ajuta mult la setarea lor. Ce, credeati ca le tin minte si pe astea?
Uscarea rufelor
Cică e foarte importantă. Când stai la bloc însă se cam reduc variantele. Nu am uscător automat și nici nu mi-am legat o sârmă de copacul de lângă bloc ca să le usuc la soare. Cică uscatul pe frânghie e cel mai bun. Adevărul este că atunci când m-am mutat în apartamentul în care stau acum fostul proprietar instalase la geamul de sufragerie (care dă înspre sud și are soare toată ziua) niște sârme de întins rufe cu scripete. După câteva aventuri cu chiloții pe geamul vecinei de dedesubt, pierdut cămașa șmecheră luată de vânt și șosete a căror pereche s-a săturat de viața împreună și a plecat cu pescărușii în țările calde am renunțat la el odată cu renovarea sufrageriei.
Așa că usuc rufele în balcon cu geamurile deschise ca să fie aerisit tot timpul și să nu se facă mucegai. Iarna le bag o centrifugare suplimentară și le pun și pe uscător în bucătărie (unde oricum e geamul deschis 365 zile pe an).
Acum să vorbim puțin și despre pantofi. Am văzut niște ghete Vagabond mișto pe Answear.ro. Că tot a venit frigul afară. Dar trebuie să avem grijă și de încălțăminte. Nu o să încep acum să vă descriu toate tipurile de pantofi și cum trebuie îngrijiți.
Doar vă reamintesc câteva reguli:
- fiecare tip de piele are cremă specială de curățare și întreținere (așa cum au fetele 487 de creme pentru fiecare bucățică de piele separată);
- pantofii din piele netedă și lăcuita se lustruiesc;
- folosiți cât de mult puteți calapoade pentru pantofi;
- folosiți în proporție de 100 încălțător (sau degetul până se înroșește);
- folosiți sprayuri pentru încălțăminte pentru eliminarea mirosurilor și întreținerea celor din materiale textile.
Hai că v-am dat atâtea informații că și eu m-am zăpăcit. Dar stați că nu e tot. Astăzi e ofertă specială. Primiți încă vreo câteva sfaturi gratis. Nu ratați.
Pentru cei care au ajuns până aici vă dau fatala cu trucurile care te vor ajuta să îți îngrijești hainele preferate, astfel încât să reziste mai mult timp:
● pentru hainele închise la culoare se folosește un program de spălare de intensitate scăzută, pentru a nu se decolora rapid;
● pentru a preveni scurgerea culorilor din timpul spălării și colorarea altor haine, nu spăla niciodată hainele noi colorate (mai ales cele în nuanțe intense) laolaltă cu cele de altă culoare.
● hainele albe se mențin impecabile dacă se spală întotdeauna separat de cele colorate;
● tratează cu soluții speciale petele dificile inainte de spălare, pentru a avea o acțiune mai bună asupra lor și a se putea indepărta mai eficient;
● prosoapele se spală separat de restul hainelor – materialele prosoapelor sunt adesea aspre și groase și pot deteriora tesăturile mai fine, prin frecarea din timpul spălării. De asemenea, această sortare previne acumularea scamelor pe haine.
● echipamentul sport se murdăreste cel mai repede și se spală frecvent, de aceea se recomandă folosirea unui program scurt de spălare, care impiedică deteriorarea hainelor.
V-am spus atâtea despre haine însă trebuie să avem și ce spăla nu? Așa că vă dau și ultimele ponturi. Pe Answear.ro găsești peste 300 de branduri internaționale de top de îmbrăcăminte și încălțăminte. Și cum suntem într-o perioadă de reduceri uite ce ofertă de încălțăminte sport si outdoor bărbați am găsit la ei.
Spor la cumpărături online și nu uitați să aveți grijă de hainele și încălțămintea voastră.
*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020. Este o noua ediție de SuperBlog unde particip după cele din toamna si primavara trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.
Scris mult si fara rost. E ca si cum l-ai invata pe un om cu varsta de 14 ani sa numere pana la 10.
Lasa-te de scris! Am citit cateva articole ale tale si lasa mult de dorit.
Multumesc de sfat. Ma bucur ca ati citit cateva articole. Asa este, nu toti se pricep la scris. Dar exista intotdeauna alegerea de a nu citi, nu neaparat a lui de a nu mai scrie.