De ce se urlă la TV legat de vacanțe in străinătate?
M-am enervat. Din nou. Pe toate canalele se vorbește despre ce facilități acordă turcii, grecii sau bulgarii pentru turiștii care vin din alte țări. Am îngroșat special ultima parte a frazei. Pentru că ei se referă la incoming (repet: turiști care vin din alte țări în țara lor). Pentru că România are un contingent mare de turiști care se duc în aceste țări. De ce? Pentru că e ieftin și bine organizat all inclusive-ul din Bulgaria și Turcia și pentru că e foarte frumos în Grecia. Pe bună dreptate, aici nu am ce să comentez. Turcii sunt ani lumină în fața noastră la all inclusive prin resort-urile lor. După cum știm bine, pătura medie a românilor vor să bage mâncare în ei și să lase copilul să se bălăcească și să aibă activități (adică să scape de el în vacanță). Grecia este clar iubită de români pentru multe alte aspecte, nu le mai enumăr. Citiți mai bine despre asta și în articolul despre litoralul românesc pe care l-am scris toamna trecută.
Toate televiziunile mă întreabă ce părere am despre ce au făcut turcii, bulgarii și grecii. Păi ce părere am? Ca turist, am o părere foarte bună. Chiar astăzi s-a anunțat că se intenționează la nivel de UE să se implementeze certificatul de călătorie care să menționeze ori că ești vaccinat, ori că ai un test negativ valabil ori că ai anticorpi după ce ai făcut boala. Deci la fel cum pot să mă duc în Bulgaria și Grecia mă voi putea duce și în Italia, Spania sau Franța. Și atunci care este marea știre cu țările astea? Păi știrea este că agențiile de turism (mult mai vocale și mai strânse împreună decât hotelierii) dau faliment dacă nu vând vacanțe în străinătate. Asta este de fapt știrea. Lobby-ul pe care-l fac ca lumea să-și cumpere vacanțe știind că sub o formă sau alta (vaccinați sau doar testați sau chiar deloc dacă ne luăm după fenta turcilor) pot merge în vacanță dacă sunt sănătoși.
Cu turismul românesc ce faceți?
Păi și hotelurile noastre de pe litoral? Păi cei cu ele? Cu ce sunt ele diferite față de cele de la munte din iarnă? Ce vrei să-ți spun eu despre măsurile bulgarilor, grecilor și turcilor când ei au 98% turism de incoming și la noi e invers. Eu aștept de la autoritățile noastre să ne spună ce facem noi cu turiștii români care vor să vină la vară la mare sau la munte.
Adică pot pleca în toată Europa și Turcia pe baza faptului că sunt sănătoși (vaccin sau test) dar la noi ne gândim să reducem la 70% capacitatea de cazare și să nu-i lăsăm să mănânce în interiorul restaurantului decât pe serii. Eu nu am văzut sau auzit vreun guvern în lumea asta care să acorde mai puțină importanță decât ăștia care ne guvernează pe noi. Nicio viziune, nicio propunere de discutat, toți se uită în gura lui Arafat. Mai lasă-ți-mă dracului cu Arafat și veniți cu propuneri de restartare a turismului.
Nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt împotriva măsurilor de prevenire normale a răspândirii acestui nenorocit de virus. Le avem implementate de anul trecut. Dar gata, hai să căutăm soluții să ne continuăm viața și să ne începem businessurile. Vă plângeți de valuri fără să fi luat măsuri legate de managementul paturilor de ATI sau de teste rapide și GRATUITE pentru populație. Închideți repede tot ca să nu vedem incompetența și manevrele pe care probabil le faceți. Vaccinați mai repede pe toată lumea! Cumpărați mai multe vaccinuri! Acordați teste gratuite ca în toată Europa!
Propuneri si soluții
Vă e frică de hoteluri? Acordați-le teste gratuite pentru toți turiștii la check-in și pentru toți angajații ca să le facă săptămânal. În funcție de numărul lor vă puteți da seama și câți turiști au fost și ce declară la ANAF. Acordați-le doar celor care sunt autorizați și promovați asta. Ăsta este ajutor pentru HORECA. Dacă se cazează doar oameni sănătoși (cum se vor caza în Grecia sau Bulgaria) unde căcat e virusul. Nu-l mai găsiți nici la restaurantele de pe litoral unde vin turiști. Nu-l mai urmăriți nici pe faleza din Mamaia cu ochii vigilenți ai poliției locale.
M-am săturat. Eu vreau să am predictibilitate pentru sezonul ăsta. Vreau să le spun angajaților și furnizorilor că o să-i plătesc la timp pentru că o să avem turiști. Vreau să am oameni sănătoși la hotel (angajați și clienți). Nu vreau să fiu discriminat față de bulgari sau greci. Ca să pleci în afara țării va trebui să plătești testul (dacă nu ești vaccinat). Faceți-le gratis pentru cei care călătoresc în România în vacanță. Așa ajutați cu adevărat turismul.
Noi mai avem pe cineva care se ocupă cu turismul în această țară? În afară de organizații, federații și asociații. Mă refer la autorități?
Hai, dați drumul la turism și în România, nu-l mai blocați!
Ca sa alegi vacantele in Romania trebuie sa se ridice la standardele Greciei, Bulgariei etc deoarece suntem mult in urma lor, dar preturile sunt mult mai mari. Si atunci? Turismul extern, clar! Ca turist vreau preturi mici, servicii, obiective turistice; cu greu gasesti aceste cerinte pe litoralul romanesc. Cand vom avea preturi mici, alegem Romania, pana atunci ramane o destinatie de week end, cel mult.
Ultima data am fost in Neptun acum 3 ani, in week end si mi a parut rau de banii cheltuiti. Mai bine la strand in Bucuresti decat la mare, la noi.
Cu tot cu test covid si combustibil, Grecia e mai ieftina. Si mai frumoasa!
Mulțumesc Diana pentru comentariu. În acest articol nu comparam România cu alte țări. Dimpotrivă, spuneam că și eu aș alege pentru o vacanță să plec din țară pentru a vizita locuri noi. Fiecare are așteptările lui. Tu ai spus că vrei în primul rând prețuri mici și servicii dar îți spun că nu întotdeauna acestea merg împreună indiferent că se numește Grecia, Turcia, Bulgaria sau România. Prețurile mici nu țin de servicii, noi în ospitalitate învățăm (și aplicăm mare parte din noi, cei care ne respectăm meseria și clienții) că serviciile trebuie să fie aceleași și la două și la 5 stele (bineînțeles în măsura existenței acestora în funcție de criteriile de clasificare). Prețurile țin în primul rând de cerere și ofertă, de concurență, de localizare și nu în ultimul rând de oportunitate. Un hotel resort de 400 de camere cu un sezon de 6 luni își face altfel politica de preț față de un hotel de același număr de stele cu două luni de sezon și 50 de camere. Nu mai zic de targetare și tipul de clienți. Întotdeauna există hoteluri scumpe, chiar și acolo unde spui tu că sunt prețuri mici. Peste tot există variante de cazare la prețuri mici și foarte scumpe. Ce voiam eu să specific prin articol este că aceste țări au o politică clară pentru turism, știu cât de imnportant este pentru țara lor și fac tot posibilul să atragă turiștii străini în țară. Pentru asta au politici de marketing de țară, sprijină turismul.
La noi nu există această politică de țară pentru turism, nici măcar locală. Nimeni nu vrea să stabilească reguli clare pentru hoteluri, nimeni nu vrea să dea amenzi pentru cei care încasează la negru sau angajează la negru, industria nu primește sprijin adevărat în schimbul căreia ar trebui să ofere servicii pentru a atrage turiști străini și nu 98% români.
Da, pe cei de la conducere trebuie să-i înjurați pentru condițiile proaste de cazare sau pentru cum arată stațiunile noastre. Dacă ei ar face reguli clare, le-ar verifica și respecta și ar controla cum trebuie hotelierii atunci nu v-ați mai putea caza la un astfel de hotel pentru că ar fi închis de către autorități.
Să știți că sunt și hotelieri, din ce în ce mai mulți, care își respectă turiștii și oferă servicii foarte bune, chiar dacă au 3 stele. Prețurile în schimb sunt date de cererea mare de cazare pentru cele 50 de zile de sezon din iulie și august. Ați verificat în mai sau după 10 septembrie tarifele noastre? Le puteți compara cu orice țară ieftină din jur de care spuneați.
In contextul acestei stari de fapt e clar ca Romania merge in jos si din diferite motive. Pe de o parte, aglomeratia in care se afla tara din punct de vedere turistic in comparatie cu alte tari ii face pe romani sa opteze pentru destinatii din strainatate. Din pacate, pacatul politicii de turism al autoritatilor locale este ca nu iau masuri pentru a oferi o alternativa atragatoare pentru turistii romani. Cu siguranta ca pot fi facute mai multe lucruri in acest domeniu si ar trebui sa fie una dintre principalele preocupari ale autoritatilor locale pentru a oferi un plus de optiuni de destinatii turistice in Romania.