fbpx
Sat de munte

Un vis greu de realizat

Sat de munte
Sursa: Unsplash

Un vis greu de realizat

Toți avem vise. Unele normale care ajung să se și îndeplinească. Asta dacă îți dorești și faci totul ca să le îndeplinești. Și unele care rămân doar vise pentru că ori sunt foarte greu de îndeplinit ori nu ai niciodată resursele necesare să le îndeplinești. De exemplu dacă aș visa (dar nu visez și nu am visat niciodată!) să câștig Vocea României nu aș putea pentru că nu am și nu o să am niciodată resursele pentru a face asta. Adică vocea.

Am în schimb alte vise de neîndeplinit sau mă rog, foarte foarte greu de îndeplinit. Un vis greu de realizat este să îmi fac o vilă tip pensiune la munte. De ce pensiune? Pentru că aș îmbina la bătrânețe lucrurile care îmi plac și cele la care mă pricep. Cine nu ar vrea să meargă la munte? Eu aș vrea chiar să locuiesc acolo. Culmea e că am făcut-o și am fugit cu prima ocazie. Dar știți cum e, când ai douăzeci și ceva de ani vrei să pleci de acasă și să cucerești lumea. Când te apropii de 50 te gândești să te retragi undeva unde ți-ar face plăcere să stai. Și cum poluarea și orașele nu prea ne mai atrag așa mult ne gândim să fugim în afara lor.

Muntele a rămas în fibra mea. Muntele mă relaxează și îmi încarcă bateriile. De aceea visez să mă retrag la munte. E frumos la mare dar aș sta mai mult la munte. Hai să vă spun și vouă cum mi-aș face eu pensiunea de la munte.

Vis greu de realizat
Sursa: cunoastelumea.ro

Pensiunea mea de la munte

Acum, după 20 de ani de turism, pot spune că, dacă vrei să ai succes (profit), nu trebuie neapărat să faci ceva mare. Poți face și ceva mic, foarte cochet sau nisat pe un anumit segment și dacă te respecți și îi respecți pe cei care îți calcă pragul prin tot ce faci și cum arată spațiile, vei avea succes. Asta sună ca o frază dintr-o carte de dezvoltare personală. 🙂

Așa că eu mi-aș face o vilă de maxim 10 camere dar aș organiza-o în așa fel încât să asigur clienților mei (care îmi vor deveni prieteni cu timpul, sunt sigur) tot confortul, intimitatea și serviciile pe care le caută când vin la munte. Cred că dacă vrei să construiești o vilă la munte (cum e și visul meu) trebuie să nu te gândești la tine ci întotdeauna la cei care vor veni. Asta este și greșeala mare pe care o fac mulți dintre cei care își construiesc pensiuni/hoteluri/blocuri. Se gândesc mereu cum le-ar place lor să fie, câteodată cheltuind mai mult decât este necesar pentru ceva și altădată omițând ceva foarte important pentru cei care ar putea să-i calce pragul.

Planificarea construcției

Hai să vă zic cum aș planifica eu construcția ei. În primul rând aș discuta cu un arhitect foarte serios care a mai făcut proiecte în zona de turism. Este foarte greu să-l faci să înțeleagă pe un arhitect de case de locuit că o pensiune pentru turiști este puțin altfel. Dar nu am început cu cel mai important lucru. Zona unde aș vrea să-mi fac vila. Eu m-am născut în Sinaia și am locuit acolo până la 26 de ani. Dar asta știați deja. Dacă nu, uitați-vă la pagina despre mine. Bineînțeles că Sinaia este prima mea opțiune dar îl face un vis greu de realizat. Așa că următoarea mea opțiune ar fi într-o zonă mai puțin vizitată de turiști. Într-un articol de acum vreo 5 luni vă spuneam că îmi aduc aminte mereu cu drag de casa bunicilor mei de la Talea. Da, acolo ar fi opțiunea mea de a-mi face o pensiune. Este la 30-40 de minute de Sinaia, la 20-25 minute de Comarnic și nici nu stai în aglomerația de pe DN1. Ce, visați că în viața asta a noastră se va face autostradă? Ăsta da un vis greu de realizat.

Talea casa de la țară
Sursa: infoturismbreaza.ro

Deci, am stabilit locația. Satul Talea, un sat pitoresc la care ajungi după ce mergi 8 kilometri din dreptul orașului Comarnic. Cu siguranță aș alege un teren mai mare care are și o grădină suficient de mare pentru a avea câțiva pomi fructiferi, poate și o zonă pentru cultivat ceva potrivit la munte și bineînțeles o zonă în care vreau să fac ceva special pentru cei care vin și stau la mine. Acum eu nu o să vă dau toate detaliile planului meu pentru că eu tot sper că voi reuși cândva să-l pun în aplicare și nu vreau să-mi furați ideile înainte de a le aplica eu.

Da, știu exact ce trebuie să fac ca să atrag turiști. Am deja în cap planul de marketing și serviciile personalizate cu care sunt sigur (doar am 20 de ani experiență și nu mi-e frică de cuvinte) că pot face un business profitabil și ceva care să atragă o nișă exploatată mai puțin la noi în țară.

Cum pornesc șantierul

Acum ce fac? Am găsit locația, am vorbit cu arhitectul și i-am spus cum vreau să fie camerele, spațiile publice, sală de conferința și zona de relaxare. Ar mai trebui să mă apuc și de construcție nu?

Pajiste la munte
Sursa: Daniel Adams pe Unsplash

Să zicem că am găsit echipa serioasă cu care să construiesc. Dar cum fac cu materialele de construcții? Le cumpăr și le depozitez în curte până se apucă de ele? Am tot studiat acest aspect. Înseamnă să blochezi o parte din bani pe anumite materiale de construcții care le vor trebui mai încolo și să găsești mereu resurse să cumperi lucruri care sunt absolut necesare la o anumită dată.

Am găsit o soluție care mi se pare foarte convenabilă. De exemplu, cum cumpăr eu care stau la mare fier beton pentru vila din Talea? Și cu ce îl car acolo? Costurile de transport sunt mereu uitate de cei care construiesc și întotdeauna adaugă câteva procente serioase cheltuielilor. Eu o să fac altfel. Online, doar suntem în 2020. Sau 2030 când îmi fac eu vila. Găsesc tot ce îmi trebuie pentru a construi vila pe vindem-ieftin.ro

Am nevoie peste câteva zile de țeavă rectangulară. Am intrat, am selectat, am plătit și de restul se ocupă ei. Ce fac ei de fapt? Scurtează drumul de la producător la client (adică la mine), produsele nemaitrecând prin depozite, supermarketuri de profil și fiind manipulată de multe ori. Pentru că totul se comandă online ei se duc la fabrică, iau marfa și o livrează direct pe șantier, ambalată corespunzător fără să fie urcată și dată jos din camion de mai multe ori. Neavând costuri cu depozitarea și chiria pentru spații, cei de la vindem-ieftin.ro pot negocia prețuri foarte bune care se văd într-o economie de aproximativ 10-15% pe care o poți face la materiale. Și când vila costă ceva bănuți se văd cei 10-15%.

Vindem Ieftin
Sursa: Vindem-Ieftin.ro

Am ridicat casa și am nevoie de piatră decorativă. O comand abia atunci și știu că va ajunge pe șantier când este nevoie de ea. Nu trebuie să o țin prin curte cu o prelată pe ea că am găsit eu o ofertă specială odată. Plus că așa îți poți planifica bine cumpărăturile în ordinea materialelor necesare construcției.

Cu siguranță vreau să-mi fac o alee în curte cu pavaj. Sau o anexă a vilei la care îmi trebuie panou sandwich. Totul poate fi comandat online și va veni la tine la momentul oportun. Dacă sunt băiat deștept unesc și mai multe comenzi de materiale ca să mă coste transportul și mai puțin. Oare livrează și la Talea? Bineînțeles, pot livra oriunde.

Deja visul meu e puțin mai aproape. Nu tre să-mi mai bat capul cu materialele de construcții. Aaaaa, neapărat trebuie să-mi iau și ferestre de mansardă. V-am zis ce vreau să fac la mansardă? Nici nu vă zic dar o să vedeți când veniți la mine la vilă.

Un vis greu de realizat? Sau din ce in ce mai aproape?

Voi aveți ceva planificat de construit sau renovat? Verificați și vindem-ieftin.ro și o să aveți surpriza să găsiți aceleași materiale de la magazinul de materiale de construcție dar la un preț mai mic. Și cel mai important, le trimiteți în ziua în care vă trebuie pe șantier. Și acum îmi aduc aminte că mi-am luat gresia cu două luni înainte să-mi renovez bucătăria și baia și am ținut-o prin casă de mă împiedicam de cutii. Plus că am cocoșat și mașina cărându-le.

Casa la munte
Sursa: Jonny James pe Unsplash

Pentru vila de la munte mai am nevoie doar de bani 🙂 În rest totul e planificat.

Ne vedem la munte la „Casa de Răzvan”.

*Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2020. Este a doua ediție de SuperBlog unde particip după cea din toamna trecută. Găsiti aici toate articolele din concursurile mele SuperBlog.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

%d blogeri au apreciat: