fbpx
Apus de soare Siutghiol

Vacanță la Mamaia – Turiștii

Turiștii – cel mai important ingredient al tuturor activităților din Mamaia

Iată că am ajuns deja la ultimul episod al radiografiei cu puncte de vedere personale despre turismul din Mamaia. Știți că am început o serie de episoade intitulate “Vacanță la Mamaia”, dedicate unor ingrediente care, adunate la un loc, creează o imagine a turismului din Mamaia din anul 2017. Dacă ai citit primul episod cu patroniial doilea cu angajații și al treilea cu localnicii, în ultimul episod vorbim despre turiști.

Dacă nu am vorbi despre ei, nu am putea să vorbim despre turism. Sunt cei fără de care Mamaia devine în extrasezon un cartier al Constanței și o zonă pustie unde se mai plimbă câțiva nostalgici în zilele mai călduroase. Nu vreau să fac istoricul turiștilor din Mamaia cu renumitele povești despre turiștii străini care umpleau mai ales hotelurile din nordul stațiunii. Vreau să vorbesc despre profilul actual al turistului din Mamaia, observat de mine în ultimii ani.

La fel cum este împărțită Mamaia pe zone (zona de sud, zona de nord, zona de cluburi și zona Năvodari), așa sunt împărțite și categoriile de turiști din Mamaia și ei nu se prea amestecă decât în zona Cazinoului din Mamaia, unde se duc majoritatea să mănânce (mare greșeală după părerea mea).

Turiștii din sudul stațiunii 

Cei care aleg hotelurile din sud sunt turiștii care vin din țară, au venituri medii și vin la Mamaia pentru că vor să pară mai bogați decât sunt și vor să se dea mari că au fost la Mamaia. Asta nu pentru că hotelurile din sudul stațiunii nu sunt ok, ele sunt ok și renovate, însă datorită numelui stațiunii au tarifele nejustificat mai mari decât cele din sudul litoralului, unde pot găsi prețuri mai bune pentru condiții mai bune decât în Mamaia. Aceștia mănâncă în proporție mare la autoservirile din zona Cleopatra/Satul de vacanță și își fac mii de poze cu check-in în Mamaia, ca să vadă toți prietenii/colegii și consătenii că au fost la Mamaia. Aceștia acceptă să se înghesuie pe șezlongurile lipite unul de altul și la prânz mănâncă pe plajă covrigi, plăcinte cu brânză și pizza la bucată. Stau pe plajă de la 9 dimineața la 6 după amiaza. Asta este zona cu cele mai multe piei roșii din Mamaia. Seara se plimbă pe faleză prin zona Cleopatra și fac live-uri pe facebook din Mamaia cu bunica de la țară.

Mamaia sat de vacanta

Turiștii din nordul stațiunii

În nord se schimbă puțin profilul turistului din Mamaia. Aici vin în general cei cu venituri mai mari datorită tarifului mai mare al camerelor, dar și serviciilor mai bune decât în sud. În general sunt clienți fideli, revin an de an la același hotel dacă nu sunt dezamăgiți. Se așteaptă să fie recunoscuți de cei de la hotel și leagă un fel de amicie cu diferiți ospătari, șefi de sală și cameriste (adică vorbesc mai mult decât banalitățile de tipul “ce doriți să serviți astăzi?”). Multe dintre hotelurile din nord s-au reprofilat pe demipensiune, pensiune completă și all inclusive și au schimbat și comportamentul turiștilor. Aceștia fac plajă între 8 jumate și 12, când vin la masă și se duc la plajă iar după ora 4 sau pleacă la plimbare. Unii fac plajă până la 2 și vin la finalul mesei, când se plâng că nu mai este mâncare la bufet. Sunt mai nemulțumiți decât cei din sud pentru că “vă dau atâția bani și vreau toate tăvile pline când vin eu” (la 3 fără 5 și bufetul se închide la 3)  sau “la cât costă camera mă așteptam să nu plătesc masajul sau orice altceva”.

all inclusive mamaia

Turiștii de cluburi

Sunt categoria de turiști pe care hotelierii o urăsc și o iubesc în același timp. O urăsc pentru că vin vineri seară sau sâmbătă dimineață și pleacă duminică când se trezesc, de obicei pe la 3 sau 4 după amiaza, dar o și iubesc pentru că plătesc cele mai mai tarife și cheltuie de obicei și alți bani în hotel cu șampanii, masaje, spa și room service. În ultimii ani în categoria asta intră foarte mulți străini care au auzit de viața de noapte din Mamaia și care vin în găști mari să petreacă în cluburi. Sunt cei mai căutați de taximetriștii din Mamaia care își fac planul cu 2, 3 curse de 1 kilometru de la hotelurile din nord la cluburi. Aceștia stau de obicei la hotelurile din nordul stațiunii ca să fie cât mai aproape de cluburi și solicită late ck-out în proporție de 98%. Sunt și cei mai fițoși și vor cele mai bune locuri din parcare și cele mai bune locuri la restaurant și plătesc bine pentru ele. Cei mai fericiți sunt curierii și ospătarii care deja îi cunosc și fac mai mulți bani de la unul din ăsta decât de la alți 5.

Cluburile îi atrag cu tot felul de petreceri și concerte și mulți rămân fără bani să plătească o apă din minibar la plecare.

Club Loft

Turiștii de Năvodari

Nu o să vă spun prea multe despre ei pentru că eu vreau să vă vorbesc despre Mamaia. Vreau doar să vă spun că TOȚI turiștii care merg în vacanță la Năvodari, adică de la limita clubului Loft încolo, spun că au mers în vacanță la Mamaia. După cum ziceam și în altă postare, sper să se reglementeze și treaba asta cu Mamaia Sat care nu există. Ei sunt altă categorie care începe să fie interesantă datorită dezvoltării exagerate a zonei Năvodari, unde se vor deschide multe hoteluri de 4 și cred că și de 5 stele, pe lângă miile de pensiuni deja apărute. Cred că în maxim 2 ani voi reveni cu un profil nou al turiștilor din Mamaia, influențați de zona asta din Năvodari care va atrage o parte din ei.
Turiștii de apartamente

Această categorie a apărut în ultimii ani datorită apariției blocurilor de apartamente din Mamaia. Am scris mai multe despre asta în articolul despre patroni. Nu o să concureze vreodată cu hotelurile datorită serviciilor care le lipsesc, însă atrag o categorie de turiști care altfel nu ar fi venit în Mamaia în vacanță. Nu mă refer la cei care au cumpărat acele apartamente și vin chiar ei în vacanță. Pe aceștia îi înțeleg, mai ales că probabil venind 10 ani la rând, și-au scos banii pe apartament din cât ar fi plătit unui hotel de 4 sau 5 stele pentru o săptămâna în fiecare an.

La final voi trage câteva concluzii ca de obicei și aștept și comentariile voastre:

  • acest articol nu se vrea o blamare a vreunei categorii de turiști. Cu bune și rele, aceștia sunt cei care ne umplu hotelurile, aduc veniturile și ne asigură unora salariile și altora profiturile;
  • bineînțeles că tot ce am scris nu se aplică tuturor turiștilor care aleg diferite zone de cazare din Mamaia. Este o părere despre o majoritate și știu mulți care aleg o zonă sau alta și nu se încadrează în ce am scris eu mai sus;
  • mai sunt și alte categorii despre care nu am vorbit (business, conferințe) dar deocamdată nu sunt un segment foarte important pentru activitatea generală a stațiunii, ci doar pentru câteva hoteluri care sunt deschise permanent sau au și facilități de conferințe.
  • da, Mamaia este vizibil împărțită între nord și sud din punct de vedere al calității hotelurilor, serviciilor și turiștilor. Personal o prefer pe cea de nord (am muncit numai în partea aceea).

Închei cu turiștii seria celor patru episoade despre turismul din Mamaia din punctul meu de vedere. Bineînțeles că întotdeauna sunt mult mai multe de spus și de nuanțat și cred că voi reveni la acest subiect care face parte din viața mea din ultimii 15 ani. Doresc să aflu și părerile voastre, cu siguranță multe diferite față de ale mele și, de ce nu, să deschidem o dezbatere din care să rezulte un profil adevărat al stațiunii.

Vă sunt recunoscător dacă dați un share pentru a strânge cât mai multe păreri.

În curând revin cu articole noi despre ceva la care mă pricep puțin mai bine: Sales & Marketing în Mamaia.

 

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments

%d bloggers like this: