fbpx

A venit vremea colindelor

Colinde adevărate românești

Da, vine iarna cu adevărat. Acum se poate vedea și pe geam. Se apropie perioada Crăciunului când ne place să ascultăm colinde. Din păcate, în ultimii ani ascultăm prea multe colinde comerciale foarte cunoscute și în general cele în engleză care nu prea spun nimic despre tradiția noastră de Crăciun. Un colind adevărat românesc ne facem să ne gândim la iernile frumoase ale copilăriei și zăpezile de atunci, cozonacul bunicilor și săniuș.

Există însă cineva care în ultimii 25 (da, douăzeci și cinci) de ani a desfăsurat o activitate de cercetare etnomuzicologică impreună cu o echipă formată din tineri specialiști și studenți prin culegeri de folclor în județele Alba, Hunedoara și Sălaj (peste 3500 de producții muzicale folclorice) și, ca urmarea acesteia, a fost alcătuită o arhivă/ fonotecă digitalizată. Este vorba despre prof. univ. dr. Ioan Bocșa, celebrul solist de muzică populară ardelenească care și-a dedicat o mare parte din viață acestui amplu demers cultural.

Ioan Bocsa
Prof. Univ. Dr. Ioan Bocșa

Ca urmare a acestei activităti, apare cea mai valoroasă lucrare, ”Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical” vol I și II plus DVD documentar, autori prof. univ. dr. Ileana Szenik și Ioan Bocșa, cu caracter de unicat în România și chiar în Europa cuprinzând peste 7500 de colinde!

Fundația Culturală Terrarmonia a demarat proiectul ”Restitutio – Colindă transilvană printre veacuri”, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identitătii Naționale, în cadrul Programului Național de aniversare a Centenarului României.

Acesta are la bază trei componente principale: activitatea de cercetare etnomuzicologică desfăsurată în teren de către profesorul Ioan Bocșa timp de mai bine de 25 de ani, analiza, sistematizarea și editarea acestor valori, dar și restituirea lor către public prin concerte și CD-uri înregistrate de către Ansamblul de Muzică Traditională Romanească „Icoane”.

Demersul cultural se va încheia cu un Concert de iarnă susținut de către Ansamblul de Muzică Traditională Romanescă ”Icoane”, avându-i ca invitați pe artiștii Corului de cameră PRELUDIU, condus de către maestru dirijor Voicu Enăchescu, în seara zilei de 5 decembrie 2018, la Ateneul Român din București. Puteți găsi mai multe detalii despre activitatea lor pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/Fundația-Culturala-TerrArmonia-174976702573869/

Peste câteva zile vă puteți bucura de acest concert extraordinar al profesorului Ioan Bocșa care va aduce colinda transilvăneană adevărată în inimile voastre. Un cadou foarte frumos pentru aniversarea de 100 ani a României Mari.

Și da, dacă reușesc, o să ajung și eu la acest concert. Suntem prea încărcați de problemele zilnice încât uităm ce țara frumoasă avem. Și nu mă refer doar la relief ci și la oamenii și moștenirea culturală pe care ar trebui să o prețuim mai mult. 

O vizită într-un sat din Ardeal cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau la o biserică tradițională din Maramureș, o seară la un concert de colinde tradiționale vă poate aduce liniștea și relaxarea unui sfârșit de an tumultos și păstrarea vie a amintirilor unor tradiții care nu trebuiesc uitate. 

Mai puteți găsi bilete la concert aici: https://www.entertix.ro/bilete/1799/concert-de-iarna-ioan-bocșa-5-decembrie-2018-ateneul-roman-bucurești.html  

Hai să nu uităm tradițiile noastre populare de care suntem atât de mândri dar pe care le ignorăm din ce în ce mai mult.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: