fbpx
Mai plecăm în vacanță

Când plecăm în vacanță în 2021?

Tu visezi la vacanțe anul ăsta?

Chiar așa, mai visează cineva la vacanțe anul ăsta? Că se pare că nu vor să ne lase să mergem în vacanță. Cum adică nu ne lasă? Păi nu ne lasă prin proasta organizare de care dau dovadă în administrație în ultimii … cât?… 30 de ani? Și prin fuga de responsabilitate și asumarea unor lucruri care să ne ajute să trecem mai ușor. La ei e simplă treaba: lockdown, limitări, 20  persoane, 30 persoane, 100 persoane. Și atunci când plecăm în vacanță în 2021?

În loc să se grăbească cu vaccinul și să se concentreze pe asta pentru că revenirea economiei se bazează pe vaccinarea cât mai rapidă ei nu pot/știu/vor să se organizeze mai repede cu aducerea dozelor de vaccin și pregătirea cabinetelor pentru vaccinare. Ăștia ai noștri de la Constanța se câcâie de 2 luni să facă centrul ăla de pavilion, am înțeles că au reușit și i-au dat drumul zilele astea. Nu știu cine e de vină pentru întârzierile astea (DSP, ISU, MS, Primărie, Prefectură sau Mama Natură). Știu doar că văd în mare parte numai incompetență și fugă de răspundere.

Hai că mi-am vărsat oful la început. Noi de fapt trebuia să vorbim despre vacanțele de anul asta. Le facem sau nu?

Vacanța de iarnă
Vacanța de iarnă la Sinaia

Vacanța de iarnă

E iarnă. Teoretic a trecut vacanța dar, în condiții normale, ai putea pleca un weekend la schi la munte și tot vacanță se numește. Și când zic munte, din păcate, mă refer la Valea Prahovei sau cel mult Poiana Brașov. De ce? Față de Constanța sunt cele mai apropiate stațiuni de schi. Și cele la care noi, constănțenii, avem acces cel mai ușor pentru 2, 3 zile de schi. Pentru orice altă destinație de ski din țară îți trebuie mult mai mult decât un weekend, chiar dacă îl prelungești puțin.

Dar când te uiți la televizor și vezi ce e acolo nu-ți mai vine să mergi. Cozi în Poiană de sute de metri la care nu aș sta nici dacă s-ar termina zăpada din România și nu ar mai veni alta. Sinaia, orașul meu de suflet în care m-am născut și am trăit 26 de ani mă așteaptă cu brațele deschise mereu. Muntele însă nu. Muntele din Sinaia e foarte capricios iarna și plecatul la schi la Sinaia este o loterie. Poți prinde o zi cu vânt puternic sus care nu lasă gondolele să urce. Aici apreciez mult comunicarea celor de la Gondola Sinaia care, deși spun în fiecare zi cât de important este să fim safe pe munte și că pornirea sau oprirea instalațiilor se face pentru siguranța turiștilor, tot găsesc destui bătuți în cap care îi înjură sau rămân înghețați pe munte.

Oricum, părerea mea este că acesta este un sezon complicat de schi. Pe care, cel mai probabil, o să-l sar. Din cauză că nu au mai plecat la schi în Austria, Italia, Franța, Elveția și chiar Bulgaria, toți s-au înghesuit să schieze la noi. Și cum probabil ați înțeles, pârtiile din Sinaia și Poiană sunt pline de bucureșteni și constănțeni. La fel și restaurantele.

Bun, și atunci nu mai mergem la schi? Ba da, dar mergem în timpul săptămânii. Sau când nu este vacanță școlară. Sau ne ducem la prima oră dimineață și schiem până la 12. Sunt multe variante de a merge la schi și în încheierea acestui subcapitol vreau să-ți dau câteva sfaturi.

Ce să faci înainte de a merge la schi:

Vacanța de primăvară
Vacanța de primăvară la mare

Vacanța de primăvară

Hai să vorbim puțin și despre primăvara care urmează. După cum se vede, în viitorul apropiat, încă este complicat să călătorim afară din țară. Și atunci foarte mulți vor alege să meargă într-o vacanță sau un weekend în țară. Asta este foarte bine pentru că țara noastră are locuri frumoase de vizitat (mai greu este să ajungi la ele 😛 ). Până ne vaccinăm cu toții trebuie să fim atenți însă ce zonă de vacanță alegem.

Părerea mea personală este că putem să mergem în vacanță pentru că nu acolo este problema mare a infectării (majoritatea celor din HORECA își iau măsuri pentru a asigura protecția turiștilor pentru că este în interesul lor de business). Cu siguranță este mai bine să mergi în aer liber, oriunde ar fi asta, decât în mall.

Și eu mă gândesc să plec într-o mică vacanță pe care nu au reușit să mi-o mai iau anul trecut. Vreau totuși să se facă puțin mai cald afară ca să mă bucur de natură și să stau cât mai mult timp în aer liber.

Apropo de natură, te rog să o respecți și tu pentru ca toată lumea să se bucure de ea. Știu că o faci dar îți mai aduc aminte încă odată de: pet-uri; gunoaie, gălăgie, mucuri de țigară, etc. Îți mulțumesc și eu și natura că le iei pe toate și le arunci la gunoi (bineînțeles făcând și selectarea lor pe categorii).

Poza de Michael Jin pe Unsplash

Acum, că m-am ocupat și de puțină responsabilitate socială, este momentul să-mi fac și puțină reclamă. De fapt nu mie ci litoralului românesc. Și mai ales atmosferei frumoase pe care o găsești primăvara aici. Știu, toată lumea vrea să vină vara la mare. Pentru că plajă, cluburi, relaxare, copii…

Eu te sfătuiesc să vii și în celelalte anotimpuri pentru o scurtă vacanță. O să descoperi că te poți relaxa chiar mai mai mult decât vara când aglomerația este un factor de stres mare. Și nu îți va afecta așa tare bugetul pentru că prețurile sunt la fel ca oricare altele din țară. Poți alege marea pentru o cură de aerosolii, o plimbare pe plaja aproape goală și multe alte lucruri de făcut în zonă.

Cu aceste lucruri voi reveni în curând și pe blog și pe youtube și pe oriunde pot să-ți arăt ca litoralul noastru nu înseamnă doar plajă. Du-te în Maldive dacă vrei doar la plajă (sper că ai sesizat gluma și ironia).

Așa că închei și subcapitolul ăsta cu sfatul de a lua în calcul să vii într-o scurtă vacanță și pe litoral. Avantaje: plajă goală, puțină lume, restaurante mai goale (mai puțin în wknd când dau năvală constănțenii la restaurante).

La dezavantaje o să trec și faptul că fiind mai rece afară nu sunt foarte multe afaceri deschise de care în mod normal ai putea să beneficiezi vara. Dar asta o știi deja când alegi extrasezonul.

Vacanța de vară
Vacanța de vară la Vadu

Vacanța de vară

Mai ții minte vara trecută? Sau ai uitat? Ai fost plecat în vacanță? Aici, pe litoral, s-s simțit mai puțin că este o perioadă mai grea. Majoritatea ne-am luat măsuri de siguranță pentru turiști. Nu poți stabili că un hotel/restaurant este un focar atâta timp cât respectă norme de siguranță și protecție.

Așa că da, este safe să ajungi la mare în vara viitoare. Hotelurile știu deja ce au de făcut și lucrurile sperăm să meargă spre bine.

Nu am multe să-ți spun despre vacanța de vara pentru că nu știu cât vom avea voie să ieșim din țară și cine ne va primi. Așa ca te sfătuiesc doar să alegi cu grijă destinația de vacanță (hotelul, pensiunea, apartamentul). Întreabă-i despre măsurile de siguranță, citește reviewurile.

Vacanța de toamnă
Vacanța de toamnă la munte

Vacanța de toamnă

Ăsta este visul meu din fiecare an. Toate vacanțele din ultimii 20 de ani au fost toamna. Eu nu pot să-mi iau vacanță vara pentru că atunci trebuie să muncesc.

Deși, poate cu timpul o să se mai schimbe și lucrurile astea. Dacă ai oameni pregătiți și ești conectat la tot ce înseamnă birou poți să lucrezi și de la o pensiune din Munții Apuseni două, trei zile ca să mai schimbi puțin peisajul și să-ți încarci bateriile.

Toamna însă rămâne perioada mea de vacanță. Nu mi-am făcut încă niciun plan pentru anul ăsta. Știi ce este cel mai frustrant? De când mi-am făcut blogul (aprox 3 ani) nu am mai reușit să plec în nicio vacanță (nu, nu este din cauza blogului, doar vedeți și voi ce rar scriu).

Mă refer la faptul că unul din scopurile pentru care mi-am făcut blogul este să vă povestesc despre locuri frumoase de vizitat din țara noastră și din afară pe unde ajung eu. S-a întâmplat că nu am mai fost pe nicăieri că să-ți pot spune/arăta ce mișto este și am scris doar din amintiri despre experiențele mele din vacanțe. Apropo, gasiti aici toate articolele mele despre travel.

Anul ăsta sper să schimb asta. Adică îmi doresc să merg în locuri noi și frumoase și să povestesc despre ele pe blog și pe canalul de youtube (apropo, ar trebui să vă abonați și la youtube-ul meu ca să vedeți locurile frumoase în care voi merge). Mai ales că am și câteva scule de pozat, filmat care să mă ajute să fac filmulețe frumoase.

Când plecăm în vacanță în 2021?

Tu te-ai hotărât unde mergi în vacanță anul asta? La munte, la mare, în afara țării? Scrie-mi despre locuri mișto din țară și, dacă ajung în zonă, încerc să le văd și eu.

În final vreau să fac o recapitulare a celor de mai sus. Îți spuneam la început ca acum este sezonul de schi dar alege cu grijă stațiunea unde mergi și interesează-te de condiții. Apoi aminteamprimăvara poți veni în vacanță inclusiv la mare unde este foarte frumos când ești mai singur. Îți recomand să mergi fără teamă în vacanța de vară (fie că alegi marea sau muntele) pentru că toți avem nevoie de relaxare și reset după un an foarte greu. În ultima parte ți-am promis că voi scrie mai mult despre locurile în care voi merge anul ăsta.

Dacă vrei să mă găsești pe social media o poți face aici:

Să avem vacanțe frumoase!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: